Αγορές

Απώλειες στη Wall εξαιτίας του COVID-19


Με πτώση έκλεισε η Wall Street, εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων του κοροναϊου παγκοσμίως.

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σημείωσε απώλειες, καθώς οι επενδυτές δείχνουν φοβισμένοι από τις επιπτώσεις του COVID-19 και της ραγδαίας εξάπλωσης του.

Οι αγορές αναμένουν την απόφαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για τη μείωση επιτοκίων τον επόμενο μήνα και  αν οι άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα ακολουθήσουν, επιχειρώντας να προστατεύσουν τις οικονομίες από τα προβλήματα και να αποτρέψουν μία παγκόσμια ύφεση. Αναλυτές λένε ότι τα προθεσμιακά επιτόκια της Fed προεξοφλούν τώρα μία πιθανότητα 75% για μία μείωση 25 μονάδων βάσης (0,25 της ποσοστιαίας μονάδας) στην επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας για τη νομισματική πολιτική που θα γίνει στις 17-18 Μαρτίου.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Fed, Tζερόμ Πάουελ, τόνισε πως τα θεμελιώδη μεγέθη της αμερικανικής οικονομίας παραμένουν ισχυρά, συμπληρώνοντας πως ο κορωνοϊός δημιουργεί ρίσκα για την οικονομική δραστηριότητα. H Fed παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τις συνέπειες τους για το οικονομικό outlook».«Θα χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία μας και θα δράσουμε με τον δέοντα τρόπο για να στηρίξουμε την οικονομία», κατέληξε.

Οι αποδιαρθρώσεις στο διεθνές εμπόριο και τις εφοδιαστικές αλυσίδες, το κλείσιμο σχολείων και οι ακυρώσεις μεγάλων εκδηλώσεων έχουν κάνει πιο ζοφερή την προοπτική για την παγκόσμια οικονομία.

Αμερικανικοί κολοσσοί όπως οι Apple, Nike, Starbucks, McDonald’s και Microsoft, έχουν προειδοποιήσει ότι η εξάπλωση του κοροναϊού θα μπορούσε να πλήξει τα οικονομικά τους αποτελέσματα κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Goldman Sachs τονίζει πως οι αμερικανικές εταιρείες δεν αναμένεται να έχουν αύξηση κερδών φέτος, καθώς εξαπλώνεται ο κορωνοϊός.

Στα μακροοικονομικά της ημέρας, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης σκαρφάλωσε στις 101 μονάδες αυτόν τον μήνα έναντι 99,8 στο τέλος Ιανουαρίου. Ο δείκτης καταναλωτικών προσδοκιών ανήλθε στις 92,1 μονάδες από 90,5 τον Ιανουάριο. 

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones τερμάτισε στις 25,414.24 μονάδες, με πτώση 1.37%.    

Παράλληλα, ο S&P 500 άγγιξε τις 2,954.95 μονάδες, χάνοντας 0.8%.    

Κλείνοντας, ο τεχνολογικός Nasdaq  βρέθηκε, σχεδόν αμετάβλητος, στις 8,567.37 μονάδες.