Πολιτική

Ιταλική οργή για σκίτσο του Charlie Hebdo με τους σεισμόπληκτους... μακαρόνια


Οργή και αγανάκτηση στην Ιταλία προκάλεσε σκίτσο του γαλλικού σατιρικού Charlie Hebdo για τον καταστροφικό σεισμό στην κεντρική Ιταλία, στο οποίο το περιοδικό ζωγραφίζει τραυματίες του σεισμού παρομοιάζοντάς τους με... πιάτα της ιταλικής κουζίνας.
Το σκίτσο δημοσιεύτηκε στην τελευταία σελίδα του νέου τεύχους του γαλλικού περιοδικού. Ο τίτλος είναι «σεισμός α λα ιταλικά».
Σε αυτό, απεικονίζεται δύο όρθιοι αιματοβαμμένοι τραυματίες και από πάνω γράφονται: «Πέννες με σάλτσα τομάτας» και «πέννες ογκρατέν». Δίπλα είναι ένας σωρός από ερείπια και πτώματα σε στρώσεις -στο σκίτσο, «λαζάνια».
Στο ίδιο τεύχος, γίνεται αναφορά στο σεισμό λέγοντας: «Περίπου 300 νεκροί σε σεισμό στην Ιταλία. Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν ο σεισμός φώναξε "Αλλάχου Άκμπαρ" πριν χτυπήσει».
Το σκίτσο, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε κύμα αντιδράσεων στην Ιταλία. Ενδεικτικά, ο δήμαρχος του ιταλικού Αματρίτσε (μόνο το οποίο μετρά πάνω από 200 νεκρούς) ανέφερε εξοργισμένος:  «Μα πώς στο διάβολο κάνεις σάτιρα με νεκρούς;».
Οι αντιδράσεις ήταν τέτοιες που η γαλλική πρεσβεία στη Ρώμη έβγαλε ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμίζει την υποστηρίξη του Παρισιού στην Ιταλία και κρατά αποστάσεις από το σκίτσο.
«Η Γαλλία έχει εκφράσει τα ειλικρινέστερα συλλυπητήριά της για αυτήν την τεράστια τραγωδία και έχει προσφέρει την υποστήριξή της, και προς τούτο είναι και η γαλλική πρεσβεία στη διάθεση των ιταλικών Αρχών. Είμαστε δίπλα στην Ιταλία σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, και όσον αφορά τα σκίτσα στον τύπο, γίνεται σεβαστή η ελευθεροτυπία. Το σκίτσο του Charlie Hebdo δεν εκφράζει απολύτως τη θέση της Γαλλίας» ανέφερε η γαλλική πρεσβεία στη Ρώμη.
Στη συνέχεια, το Charlie Hebdo επανήλθε με σκίτσο που δημοσίευσε στο Facebook. Σε αυτό, μία τραυματίες μισοθαμμένη στα ερείπια απευθύνεται στους Ιταλούς και λέει: «Δεν έχτισε το Chralie Hebdo τα σπίτια σας, η μαφία τα έχτισε».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις