Διεθνή

Ιταλία: Σε απάτη με πωλήσεις διαμαντιών εμπλέκονται οι 4 μεγαλύτερες τράπεζες


Κατασχέθηκαν πάνω από 700 εκατ. ευρώ

Πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ κατέσχεσε η ιταλική οικονομική αστυνομία, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργήθηκε για απάτη σε πωλήσεις διαμαντιών, υπόθεση στην οποία εμπλέκονται οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χερσονήσου, όπως αποκάλυψε η Corriere della Serra.

Κατασχέθηκαν 84 εκατομμύρια ευρώ από τη Banco Constantia, 35,5 εκατ. ευρώ από τη Monte dei Paschi, 32 εκατομμύρια ευρώ από τη UniCredit και 11 εκατομμύρια ευρώ από την Intesa Sanpaolo, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Διαταγές κατασχέσεων εκδόθηκαν επίσης σε βάρος δύο μεσιτικών εταιρειών που εμπλέκονται στο εμπόριο των διαμαντιών, της Intermarket Diamond Business (Constantia IDB) και της Diamond Private Investment (Constantia DPI), έως των ποσών των 253 εκατ. ευρώ και των 328 εκατ. ευρώ αντιστοίχως.

Οι δύο μεσιτικές εταιρείες βρέθηκαν στην καρδιά της έρευνας, καθώς τις βαρύνουν υποψίες ότι χρησιμοποιούσαν συστηματικά τα τραπεζικά ιδρύματα για να κάνουν πωλήσεις διαμαντιών σε τιμές πολύ υψηλότερες της πραγματικής αξίας τους.

Η έρευνα άρχισε να διενεργείται αφού αποκαλύφθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή το 2016 πως πολύτιμοι λίθοι που διέθεσαν σε αγοραστές οι Constantia IDB και Constantia DPI πωλήθηκαν σε τιμή διπλάσια της αξίας τους στη διεθνή αγορά των διαμαντιών.

Oι τράπεζες, που διαδραμάτιζαν μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ των πελατών και των μεσιτικών εταιρειών, εισέπρατταν τεράστια προμήθεια σε κάθε πώληση.

Διαβάστε επίσης