Διεθνή

Ιταλία: "Ράβει" το πρωθυπουργικό κοστούμι ο Ματέο Σαλβίνι


Η στάση του ηγέτη της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών έχει όλα τα χαρακτηριστικά του «ντε φάκτο» πρωθυπουργού, που αναλαμβάνει τα ηνία της κυβέρνησης μεταφέροντας το ηχηρό υπέρ του αποτέλεσμα των ευρωεκλογών (34%) μέσα στο ίδιο το εθνικό Κοινοβούλιο. Π

αρόλο που ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, έπειτα από μία εκκωφαντική σιωπή, περιορίσθηκε να δηλώσει πως δεν αισθάνεται «επίτροπος» του ηγέτη της Λέγκας κι ενώ ο κυβερνητικός εταίρος του Λουΐτζι Ντι Μάιο πασχίζει να συμμαζέψει ό,τι μπορεί στο κόμμα του, έπειτα από την εκλογική καταβαράθρωση του Κινήματος 5 Αστέρων, ο Σαλβίνι απερίσπαστος έχει αρχίσει να υπαγορεύει νόμους. Ο ενιαίος φόρος, το τραίνο υψηλών ταχυτήτων Tav, το διάταγμα για την ασφάλεια, αποτελούν την άμεση προτεραιότητα του Σαλβίνι και η νίκη του επιτρέπει να ξαναβάλει από πλεονεκτική θέση στο τραπέζι τα θέματα που τον χωρίζουν από τον Ντι Μάιο.

Μολαταύτα, ο ηγέτης της Λέγκας, προς το παρόν, δεν θέλει να τραβήξει πολύ το σκοινί της εσωκυβερνητικής αντιπαράθεσης. Όπως τονίζουν προσκείμενες στη Λέγκα πηγές, «ο Σαλβίνι δεν θέλει να διακόψει και δεν επιθυμεί πολυθρόνες, ίσως το μόνο που επιθυμεί είναι να αυτοκαταστραφούν εκείνοι». Και προς το παρόν ο ηγέτης του «Καρότσο» (της ρόδας, όπως είναι το σήμα της Λέγκας) διατηρεί την πορεία αυτή, ενώ σημαντικό τμήμα του κόμματος--με επικεφαλής του αναπληρωτή ΓΓ του Τζανκάρλο Τζορτζέτι--επιθυμεί διακαώς τη νέα προσφυγή στις κάλπες.

Ένα είναι όμως βέβαιο, πως ο Σαλβίνι δεν επιθυμεί πλέον να παριστάνει τον «μικρότερο» εταίρο της κυβέρνησης και για τον λόγο τούτο σπεύδει να επιβάλλει, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με το Κίνημα 5 Αστέρων, τα θέματα που προτίθεται να επιβάλλει, ενεργώντας σαν «εικονικός» πρωθυπουργός, νομιμοποιημένος με το 34% των ευρωεκλογών κι όχι με βάση το ποσοστό που συγκέντρωσε στις περσινές εκλογές.

Μέσω του facebook, ο Σαλβίνι από το μέγαρο του Βιμινάλε(υπουργείο Εσωτερικών) υπαγόρευσε την επικείμενη κυβερνητική ατζέντα: «προτεραιότητα είναι να μειώσουμε τους φόρους», τόνισε υπενθυμίζοντας την πρόταση της Λέγκας να επεκταθεί στα νοικοκυριά ο ενιαίος φόρος του 15%. Ένα μέτρο που θα κοστίσει 30 δισεκ. ευρώ, αλλά που όπως διατείνεται «είναι κοστολογημένο, λεπτό προς λεπτό: είμαστε έτοιμοι να το καταθέσουμε στο συμβούλιο υπουργών και στο Κοινοβούλιο όπως το έχουν επεξεργασθεί με πάσα λεπτομέρεια οι οικονομολόγοι της Λέγκας». Ο Σαλβίνι υπόσχεται «φορολογικές μειώσεις και έναν οριζόντιο φόρο στα έσοδα των επιχειρήσεων, όπως και στα νοικοκυριά με εισοδήματα έως 50.000 ευρώ», ένα μέτρο που ρίχνει στον κάλαθο τις συμφωνίες με τον κυβερνητικό εταίρο. «Ασφάλεια και φόροι, όλα τα άλλα έπονται», τόνισε ο Σαλβίνι.

Όμως, η πιο ηχηρή πρόκληση αφορά την παραίτηση του υφυπουργού και κομματικού στελέχους της Λέγκας Εντοάρντο Ρίξι, ο οποίος κινδυνεύει να καταδικασθεί για υπεξαίρεση. Ο Σαλβίνι αναμένει μεν την απόφαση των δικαστών, όμως ο επικεφαλής της παράταξης στη Γερουσία Μασιμιλιάνο Ρομέο υπαινίχθηκε πως ακόμη κι εάν καταδικασθεί, ο Ρίξι θα παραμείνει στη θέση του. Πολλοί υποστηρίζουν πως η υπόθεση Ρίξι ενδέχεται να είναι η εκδίκηση της Λέγκας για την αντίστοιχη υπόθεση του υφυπουργού της Λέγκας Αρμάντο Σίρι, όμως ο Σαλβίνι τηρεί προσεκτική στάση διότι η περίπτωση του Ρίξι δεν είναι ασήμαντη για να την αποδεχθεί το κόμμα του Ντι Μάιο, ενώ και το σύμφωνο συνεργασίας που έχουν υπογράψει επιτάσσει πως σε περίπτωση καταδίκης του ο υπόδικος θα πρέπει να παραιτείται.

Αλλά και η υπόθεση Σίρι αποτελεί μία νέα αφορμή πρόκλησης από πλευράς του Σαλβίνι, ο οποίος ανακοίνωσε πως στην επόμενη σύνοδο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης θα συμμετέχει και ο ίδιος ο υπόδικος Σίρι, ο οποίος «είναι ο αρχιτέκτονας του ενιαίου φόρου. Τον εμπιστεύομαι απόλυτα και τον ευχαριστώ για τη δουλειά που έχει κάνει και που θα συνεχίσει να κάνει. Οι Ιταλοί είναι αθώοι έως αποδείξεως του αντιθέτου, όλοι ανεξαιρέτως», τόνισε ο Σαλβίνι.

Αλλά οι αρχηγικού τύπου παρεμβάσεις του Σαλβίνι δεν περιορίζονται μόνον στο εσωτερικό, καθώς ανακοίνωσε πως «θα ζητήσουμε από το ευρωκοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη διοργάνωση μίας πλατιάς ευρωπαϊκής συνδιάσκεψης για την εργασία, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και το δημόσιο χρέος, αλλά και για τον ρόλο της ΕΚΤ, που αποτελεί τον εγγυητή της σταθερότητας και της ευημερίας». Όπως προσθέτει ο Σαλβίνι: «θα πρέπει να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι όλοι οι πρωταγωνιστές της νέας Ευρώπης, όλοι ανεξαιρέτως, ακόμη και το ΕΛΚ και οι Σοσιαλιστές, που έχουν κατανοήσει το μήνυμα της περασμένης Κυριακής» και υπογραμμίζει πως μας χρειάζονται «εγγυήσεις για τα χρέη, για να μπορέσουμε να δουλέψουμε, χωρίς το άγχος των spread. Λιγότερες ευρωπαϊκές δεσμεύσεις», τόνισε.

Σήμερα λήγουν οι δηλώσεις ενδιαφέροντος για τις εταιρείες που θέλουν να συμμετάσχουν στην κατασκευή του Tav και το φθινόπωρο θα αποφασισθεί το εύρος της υλοποίησης του έργου. Ακόμη και στην περίπτωση αυτή, ο Σαλβίνι τραβά το χαλί κάτω από τα πόδια της συγκυβέρνησης Λέγκας-5 Αστέρων, πάνω σε ένα ζήτημα που έχει διχάσει την κυβερνητική πλειοψηφία.

Μολονότι ο Σαλβίνι δεν επιταχύνει μία σύγκρουση για την πρωτοκαθεδρία, το μήνυμα για το ποιός πρέπει πλέον να κυβερνά έχει δοθεί: «οι Ιταλοί ψήφισαν πολύ καθαρά, την ατζέντα την υπαγορεύουν οι Ιταλοί», δήλωσε ο Σαλβίνι. Όμως στην πραγματικότητα την ατζέντα είναι εκείνος που την υπαγορεύει, κυκλοφορώντας ανεμπόδιστα σε όλα τα παρασκήνια των αποφάσεων της ιταλικής κυβέρνησης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις