Διεθνή

Ιταλία-Γερουσία: «Όχι» στην άρση της ασυλίας Σαλβίνι


Εισαγγελικό αίτημα για παραπομπή σε δίκη του υπουργού Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, για κατάχρηση εξουσίας και παράνομη κράτηση μεταναστών απέρριψε σήμερα η Γερουσία στην Ιταλία.

Η εισαγγελία του Παλέρμο είχε ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του για στέρηση ατομικής ελευθερίας, κατάχρηση εξουσίας και παράνομη κράτηση προσώπων.

Ο Μ. Σαλβίνι αρνιόταν επί δέκα ημέρες τον περασμένο Αύγουστο να δώσει άδεια σε περίπου 170 μετανάστες να αποβιβαστούν στο ιταλικό έδαφος, από σκάφος της ακτοφυλακής που τους είχε διασώσει.

Οι δικαστικές αρχές είχαν ζητήσει από το κοινοβούλιο να άρει την ασυλία του, αλλά σήμερα η Γερουσία απέρριψε το εν λόγω αίτημα, τονίζοντας ότι ο υπουργός Εσωτερικών ενήργησε υπέρ του εθνικού συμφέροντος.

«Ελπίζω κανείς σε αυτή εδώ την αίθουσα να μην έχει δυσκολία να αντιλαμβάνεται την έννοια της εδαφικής ακεραιότητας και εθνικής κυριαρχίας» τόνισε ο Σαλβίνι στους βουλευτές, πριν την ψηφοφορία για την άρση της ασυλίας του.

«Για αυτόν τον λόγο οι Ιταλοί πληρώνουν τον μισθό μου: για να υπερασπίζομαι τα σύνορά μας και να διατηρώ την ασφάλεια της χώρας μας» πρόσθεσε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών.