Διεθνή

Ιταλία: Διπλασιάστηκαν, σε σύγκριση με το 2022, οι αφίξεις μεταναστών στην ΕΕ από την κεντρική Μεσόγειο


Οι αφίξεις μεταναστών στην Ιταλία από τη Βόρεια Αφρική μέσω της Μεσογείου ανήλθαν σε περίπου 114.300 από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο φέτος, ήταν δηλαδή σχεδόν διπλάσιες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Frontex.

Η Τυνησία και η Λιβύη είναι οι κύριες αφετηρίες αναχώρησης των χιλιάδων μεταναστών που διαπλέουν την κεντρική Μεσόγειο με προορισμό την Ευρώπη και φτάνουν στην Ιταλία. Από αυτόν τον πολύ επικίνδυνο μεταναστευτικό δρόμο προήλθαν «οι μισές από τις παράτυπες αφίξεις στην ΕΕ μέχρι στιγμής τη φετινή χρονιά», σημείωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.

Οι μετανάστες που φτάνουν στην ΕΕ από την κεντρική Μεσόγειο κατάγονται κυρίως από την Ακτή Ελεφαντοστού, την Αίγυπτο και τη Γουινέα.

«Οι αυξημένες μεταναστευτικές πιέσεις σε αυτόν τον δρόμο μπορεί να επιμείνουν τους επόμενους μήνες αφού οι διακινητές μειώνουν τις τιμές για τους μετανάστες που αναχωρούν από τη Λιβύη και την Τυνησία, λόγω του άγριου ανταγωνισμού μεταξύ των εγκληματικών οργανώσεων», εξήγησε η Frontex στην ανακοίνωσή της.

Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή αγνοούνται από τις αρχές του έτους, αφού επιχείρησαν τον διάπλου, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Η ιταλική κυβέρνηση ανέφερε σήμερα ότι από τις αρχές του έτους έφτασαν στα παράλια της Ιταλίας περίπου 126.000 άνθρωποι, από 66.000 πέρσι. Το ιταλικό νησάκι Λαμπεντούζα, που απέχει μόλις 150 χιλιόμετρα από τις ακτές της Τυνησίας, βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα κύμα μεταναστών τις τελευταίες ημέρες: σύμφωνα με τα στοιχεία των ιταλικών αρχών, έφτασαν περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι, δηλαδή όσοι είναι και οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις