Αγορές

Ισχυρή άνοδος στη Wall Street με πρωταγωνίστρια την Apple


Με σημαντικά κέρδη ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street μία μέρα μετά την απόφαση της Fed να μην προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων το 2019 εξαιτίας των ανησυχιών για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Η μετοχή της Apple είχε «άλμα» της τάξης του 4,2%, μετά την αναβάθμισή της από τη Needham σε «strong buy», από «buy» που ήταν επί δύο χρόνια, καθώς και την αύξηση της τιμής - στόχου 225 δολ. από 180 δολ. προηγουμένως. Η άνοδος της Apple αντιστάθμισε τις πιέσεις που δέχτηκαν νωρίτερα οι αμερικανικές τράπεζες λόγω Fed.

Και η τεχνολογική Micron είδε τη μετοχή της να εκτοξεύεται 9,6%, μετά την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

O Dow Jones ενισχύθηκε 0,84% ή 216 μονάδες στις 25.962, ο S&P σημείωσε άνοδο 1,09% στις 2.854 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,42% στις 7.838 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Apple (+3,9%) και Travelers (+2,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των JP Morgan (-1,6%) και Walt Disney (-1,2%).

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να πιέζει τους διαπραγματευτές του να πείσουν την Κίνα να συμφωνήσει στην αγορά περισσότερων αγαθών, σύμφωνα με δύο πηγές του CNBC. Μάλιστα, δήλωσε πως οι ΗΠΑ συζητούν τη διατήρηση των δασμών στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων για «αρκετό διάστημα», αν και υπογράμμισε ότι μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα «προχωρά καλά».

Εξάλλου, σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι η αμερικανική αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, καθώς οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας κατέγραψαν μείωση μεγαλύτερη από την αναμενόμενη την περασμένη εβδομάδα.

Έτσι, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα μειώθηκαν κατά 9.000 στις 221.000 αιτήσεις. Οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη μείωση στον αριθμό αιτήσεων και συγκεκριμένα στις 225.000.

Επιπλέον, ανέκαμψε τον Μάρτιο ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Φιλαδέλφειας, στην εποχικά προσαρμοσμένη ανάγνωση των 13,7 μονάδων από μείον 4,1 τον προηγούμενο μήνα.

Όπως μεταδίδει το MarketWatch, οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα ανέμεναν να φτάσει στο σημείο των 3 μονάδων. Οποιαδήποτε μέτρηση είναι υψηλότερη από το μηδέν δείχνει βελτιωμένες συνθήκες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε πτώση 0,1% στα 60,21 δολ. ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,4% στα 1.307 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,1367 δολ. από 1,1414 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε άνοδο μίας μονάδας βάσης στο 2,53%.