Τράπεζες

Ισχυρές οι ελληνικές τράπεζες, πέρασαν τα πιο αυστηρά τεστ της ΕΚΤ


Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πήρε την 4η θέση μεταξύ 16 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Μια ακόμη ηχηρή πιστοποίηση για τη σημαντική βελτίωση και την ανοδική πορεία που διαγράφουν οι ελληνικές συστημικές τράπεζες, ήρθε από τα stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι 4 εγχώριες τράπεζες πέρασαν με σχετική άνεση τα πιο αυστηρά test αντοχής που έχει καταρτίσει και εφαρμόσει ποτέ η ΕΚΤ, καταδεικνύοντας με εμφατικό τρόπο ότι είναι ισχυρές και διαθέτουν εξαιρετικές προοπτικές.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, εκπροσωπούμενο από τις 4 συστημικές τράπεζες, κατατάχτηκε στην 4η θέση μεταξύ 16 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έναντι της 11ης και 15ης θέσης το 2021 και 2018 αντίστοιχα. Επίσης, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κατατάχτηκε στη 1η θέση μεταξύ των τραπεζικών συστημάτων των χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βασικές αιτίες της ανθεκτικότητας των ελληνικών τραπεζών, όπως αναφέρεται σε ειδικό report του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι: η μείωση του επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) και η συνεχή αύξηση της κερδοφορίας τους κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.

Συνεπώς, η απόδοση των ελληνικών τραπεζών τροφοδοτεί εύλογες προσδοκίες για μείωση των εποπτικών τους κεφαλαιακών απαιτήσεων (P2G και P2R) παρέχοντας τη δυνατότητα για την ανταμοιβή των μετόχων τους με τη μορφή μερισμάτων σε μετρητά ή/και επαναγοράς μετοχών στο άμεσο μέλλον.

Τι πρέπει να προσέξουν οι ελληνικές τράπεζες

Οι ελληνικές συστημικές τράπεζες αν και έχουν βελτιώσει σημαντικά τις κεφαλαιακές τους θέσεις και την ποιότητα του ενεργητικού τους, θα πρέπει - μεταξύ άλλων:

  • να επικεντρωθούν στην επέκταση του χαρτοφυλακίου δανείων λαμβάνοντας υπόψη τον πιστωτικό κίνδυνο που προέρχεται τόσο από μεμονωμένους δανειολήπτες, όσο και από τη συγκέντρωση κινδύνου σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας,
  • να ενισχύσουν περαιτέρω τη διαχείριση των κινδύνων που απορρέουν από τη χορήγηση δανείων αλλά και γενικότερα από τις δραστηριότητές τους,
  • να ενισχύσουν περαιτέρω το εισόδημα (χωρίς πιστωτικό κίνδυνο) από προμήθειες μέσω περαιτέρω ανάπτυξης εργασιών αλλά και αξιοποίησης καινοτόμων εργαλείων (π.χ. συνθετική τιτλοποίηση),
  • να ενσωματώσουν τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές για το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση (ESG), με έμφαση στη διαχείριση των επιπτώσεων του κινδύνου της κλιματικής αλλαγής, στο επιχειρηματικό μοντέλο και τις λειτουργίες τους.

Καθώς η επόμενη Πανευρωπαϊκή Άσκηση Προσομοίωσης Ακραίων Συνθηκών έχει προγραμματιστεί για το 2025, οι ελληνικές τράπεζες έχοντας ανεβάσει τον πήχη των προσδοκιών θα πρέπει να προετοιμάζονται εντατικά για την άσκηση Κλιματικών Κινδύνων της ΕΑΤ, καθώς και για την άσκηση της ΕΚΤ για την ανθεκτικότητα των δραστηριοτήτων τους στο κυβερνοχώρο, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για το 2024.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η άσκηση προσομοίωσης βασίστηκε σε στατική προσέγγιση των ισολογισμών των τραπεζών, λαμβάνοντας υπόψη τη χρηματοοικονομική και κεφαλαιακή θέση τους κατά την 31.12.2022, με προβολή ακραίων συνθηκών σε χρονικό ορίζοντα τριετίας (2023-25) βάσει ενός βασικού και ενός δυσμενούς σεναρίου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα