Αγορές

Ισχυρές απώλειες στις αγορές της Ευρωπής από τους νέους δασμούς Τραμπ


Με απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, με τους δασμούς Τραμπ να κλυδωνίζουν τις αγορές.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν πτώση, καθώς οι απειλές Τραμπ για νέους δασμούς στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα σε Βραζιλία και Αργεντινή, ταρακούνησαν τους επενδυτές. Εν συνεχεία, κατηγόρησε τις δύο χώρες ότι έχουν υποτιμήσει τα νομίσματα τους πλήττοντας τους Αμερικανούς αγρότες.

Ο Τραμπ άφησε αιχμές κατά της Federal Reserve, τονίζοντας πως πρέπει να μειώσει τα επιτόκια της και να δρομολογήσει ένα νέο πρόγραμμα χαλάρωσης.

Σήμερα, η Ευρωζώνη γνωστοποίησε πως ότι η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου συρρικνώθηκε για δέκατο διαδοχικό μήνα, το Νοέμβριο. Ο μεταποιητικός ΡΜΙ στην ευρωζώνη πέφτει κάτω από τις 50 μονάδες από το Φεβρουάριο, αλλά αυτη τη φορά βρέθηκε στο 46,9, όντας υψηλότερο από το 45,9 του Οκτωβρίου. Ο δείκτης που μετρά την παραγωγή, ο οποίος τροφοδοτεί και τον σύνθετο ΡΜΙ, αυξήθηκε στις 47,4 από τις 46,6 μονάδες. Ο μελλοντικός δείκτης παραγωγής ανέβηκε στις 55,3 από τις 51,9 μονάδες.

"Η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη είναι αδύναμη αλλά η κατανάλωση παραμένει ανθεκτική και η νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνεχίζει να προσφέρει στήριξη", υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, σήμερα, η νέα πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τόνισε πως «ο ρυθμός ανάπτυξης της ευρωζώνης παραμένει αδύναμος» και πρόσθεσε «ωστόσο, η κατανάλωση έχει κρατήσει, οι συνθήκες στην αγορά εργασίας συνεχίζουν να βελτιώνονται, ενθαρρύνοντας τους καταναλωτές να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη τους και να συνεχίσουν να ξοδεύουν».  Η νέα επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε ότι η αδύναμη ανάπτυξη της ευρωζώνης οφείλεται κυρίως σε διεθνείς παράγοντες. Οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με την Λαγκάρντ, παραμένουν αβέβαιες και απαισιόδοξες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου διαπίστωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν απέσυρε το σύνολο των επιδοτήσεων προς την αεροναυπηγική εταιρεία Airbus, σύμφωνα με τρεις πηγές που γνωρίζουν το ζήτημα, σε μία απόφαση που είναι πιθανόν όμως ότι θα επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες να διατηρήσουν τους δασμούς επί των ευρωπαϊκών προϊόντων.

Νέα έκθεση συμμόρφωσης που θα δημοσιευθεί στην Γενεύη διαπιστώνει ότι το αεροσκάφος A350 συνεχίζει να επιδοτείται ως αποτέλεσμα προηγούμενης κυβερνητικής δανειοδότησης, σύμφωνα με τις πηγές.

Ωστόσο, ο ΠΟΕ αναμένεται ότι θα μειώσει το ύψος της ζημίας που προκλήθηκε στην αμερικανική ανταγωνιστική εταιρεία Boeing, γεγονός που βάρυνε στην απόφαση να επιτρέψει την επιβολή δασμών ύψους 7,5 εκατομμυρίων δολαρίων στις ευρωπαϊκές εισαγωγές, σύμφωνα με δύο εκ των πηγών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα, ανάμεσά τους τα περισσότερα αεροσκάφη της Airbus και προϊόντα από τυρί μέχρι ελιές και single-malt ουίσκι, τον Οκτώβριο.

Το πλαφόν των 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εγκρίθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου βασίσθηκε στο ύψος της οικονομικής ζημιάς που προκλήθηκε στην Boeing ως αποτέλεσμα της υποστήριξης της Airbus, κυρίως υπό μορφήν κυβερνητικών δανείων για το A380 και το A350.

Σήμερα, ο ΠΟΕ απέρριψε τις απόπειρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εμποδίσει την επιβολή κυρώσεων, καθώς οι Βρυξέλλες παρουσίασαν νέα επιχειρήματα για να αποδείξουν ότι έχουν συμμορφωθεί με τις προηγούμενες αποφάσεις, στο πλαίσιο μίας σχετικά σπάνιας δευτεροβάθμιας διαδικασίας εξέτασης της συμμόρφωσης. Στην έκθεση θα περιέχονται οι αποφάσεις του ΠΟΕ επί των νέων αυτών επιχειρημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία στηρίζονται εν μέρει στο γεγονός ότι το A380 - κάποτε η ναυαρχίδα της Airbus - αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω των χαμηλών πωλήσεων, πράγμα που σημαίνει ότι οποιαδήποτε ζημία στην Boeing ήταν προσωρινή.

Πηγές δήλωσαν ότι ο Οργανισμός έκανε δεκτό μέρος των επιχειρημάτων αυτών, συμφωνώντας εμμέσως στην μείωση του πλαφόν των αμερικανικών αντιποίνων στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, παραμένει ασαφές πόσο γρήγορα μία μερική ευρωπαϊκή νίκη στο ζήτημα μπορεί να μεταφρασθεί σε μείωση των δασμών, λόγω «τεχνικών» προβλημάτων.

Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκήσουν έφεση στα συμπεράσματα της έκθεσης του Οργανισμού, η έφεση αυτή θα παραμείνει εκκρεμής, καθώς το αρμόδιο όργανο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO Appellate Body) που εξετάζει τις εφέσεις διακόπτει την λειτουργία του αφού η Ουάσινγκτον μπλοκάρει νέους διορισμούς μελών, σύμφωνα με τους ειδικούς. Αντ΄αυτού, η ΕΕ αναμένεται ότι θα κινηθεί προς την προοπτική αντιμέτρων στο πλαίσιο παράλληλης υπόθεσης επιδότησης της Boeing, η οποία αναμένεται να έλθει στο προσκήνιο την άνοιξη, ενώ παράλληλα θα επιδιώξει ευρύτερο διακανονισμό για την επιδότηση του τομέα της αεροναυπηγικής παγκοσμίως.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε στις 401.01 μονάδες, κινούμενος πτωτικά κατά 1.58%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,626.66 μονάδες, με βουτιά 2.08%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,285.66 μονάδες, χάνοντας το 0.83% της αξίας του.    

Ο γερμανικός DAX  κινήθηκε στις 12,964.68 μονάδες, με απώλειες 2.05%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5,786.74 μονάδες, διολίσθησε 2.01%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε τις 22,728.59 μονάδες, με πτώση 2.28%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 9,156.3 μονάδες, πέφτοντας 2.09%.