Αγορές

Ισχυρές απώλειες στις αγορές της Ευρώπης εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης


Με απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, καθώς η ουκρανική κρίση παραμένει στο επίκεντρο των επενδυτών.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν πτώση, ενώ, νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν φέρονταν αρχικά να συμφώνησαν καταρχήν για να πραγματοποιήσουν σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία, προσφέροντας μια πιθανή πορεία εξόδου από τις μια από τις δυσκολότερες κρίσεις στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες. Εν συνεχεία, το Κρεμλίνο γνωστοποίησε ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία για συνάντηση Πούτιν-Μπάιντεν, δημιουργώντας νέα ανησυχία στις αγορές.

H οικονομία της Ευρωζώνης ανέκαμψε ισχυρά τον Φεβρουάριο, εν μέσω χαλάρωσης των περιορισμών για τον κορονοϊό που έδωσαν ώθηση στον κυρίαρχο τομέα των υπηρεσιών, αν και οι τιμές αυξήθηκαν με τον ιστορικά υψηλότερο ρυθμό, σύμφωνα με έρευνα της IHS Markit. Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων παραγγελιών (PMI) της IHS Markit, που αντανακλά την πορεία του μεταποιητικού τομέα και του τομέα υπηρεσιών στην Ευρωζώνη, εκτινάχθηκε σε υψηλό επίπεδο πέντε μηνών και συγκεκριμένα στις 55,8 μονάδες από 52,3 τον Ιανουάριο. Σημειώνεται ότι κάθε τιμή πάνω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει αύξηση της δραστηριότητας. Ο δείκτης PMI για τον τομέα των υπηρεσιών αυξήθηκε στις 55,8 από 51,1 μονάδες, υψηλό επίπεδο πέντε μηνών. Ο μεταποιητικός τομέας κατέγραψε ισχυρή επίδοση για έναν ακόμη μήνα, με τον PMI να υποχωρεί ελαφρά μόνο στις 58,4 από 58,7 μονάδες τον Ιανουάριο. Ο δείκτης για τη μεταποιητική παραγωγή αυξήθηκε οριακά στις 55,6 από 55,4 μονάδες. Η ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι υψηλότερη, αλλά τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα δεν επέτρεψαν στα εργοστάσια να ικανοποιήσουν τη ζήτηση, με τον δείκτη ανεκτέλεστων εργασιών να αυξάνεται στις 58,7 από 56,9 μονάδες. Με την οικονομία να ανοίγει ξανά και εν μέσω ελπίδων ότι έχουν περάσει τα χειρότερα, η αισιοδοξία βελτιώθηκε σε όλη την οικονομία, με τον δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών στις υπηρεσίες να σκαρφαλώνει στις 68,7 από 67,2 μονάδες. Η ανάκαμψη της οικονομίας σημειώθηκε παρά το γεγονός ότι οι τιμές των επιχειρήσεων αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό από την έναρξη της έρευνας της IHS Markit στα τέλη του 2002. Ο σύνθετος δείκτης τιμών των προϊόντων αυξήθηκε στις 62,7 από 61,9 μονάδες.

Ανοδικά κατά 3,5 μονάδες αυξήθηκε ο δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών ΡΜΙ της ιδιωτικής εταιρείας IHS Markit τον Φεβρουάριο, φτάνοντας σε υψηλό πέντε μηνών και καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον περασμένο Μάρτιο. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 55,8 μονάδες, από 52,3 τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της εταιρείας. Η μεγαλύτερη βελτίωση σημειώθηκε στον τομέα των υπηρεσιών, με τον ΡΜΙ σε υψηλό τριών μηνών, στις 55,8 μονάδες, από 51,1 τον Ιανουάριο. Αν και ο δείκτης μεταποιητικής παραγωγής έφτασε στο υψηλό πέντε μηνών στο 55,6, ο PMI της μεταποίησης υποχώρησε στο 58,4, αντιπροσωπεύοντας ένα χαμηλό δύο μηνών.

Ρεκόρ σημείωσε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Ιανουάριο καταγράφοντας την υψηλότερη άνοδο στην πρόσφατη οικονομική ιστορία της χώρας. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 25% τον Ιανουάριο, σε ετήσια βάση κάνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο που έχει καταγράψει ποτέ. Το άλμα αυτό αποδίδεται κυρίως στην της τιμής της ενέργειας. Οι τιμές της ενέργειας στο σύνολό τους ενισχύθηκαν κατά 66,7% ετησίως και κατά 1,3% μηνιαίως, με τις αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου να ανεβαίνουν 119% τον Ιανουάριο. Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκαν κατά 66,7%. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, τον Δεκέμβριο του 2021, ο συνολικός δείκτης αυξήθηκε κατά 2,2% τον Ιανουάριο. Ο συνολικός δείκτης τιμών παραγωγού εξαιρουμένης της ενέργειας ήταν κατά 12,0% αυξημένος τον Ιανουάριο σε ετήσια βάση και κατά 2,5% σε μηνιαία.

Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια το Φεβρουάριο, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBoC) για βρίσκεται όπως σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες της αγοράς. Η κεντρική τράπεζα της Κίνας διατήρησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού ενός έτους στο 3,70%, όπως προβλεπόταν, και το πενταετές επιτόκιο δανεισμού στο αναμενόμενο 4,60%.

Χθες σημειώθηκε "διαρροή" πάνω από 18.000 λογαριασμών της Credit Suisse, που έδειχναν ότι εγκληματίες, φερόμενοι καταπατητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άτομα υπό κυρώσεις ήταν πελάτες της.

Κλειστή θα μείνει, σήμερα, η Wall Street λόγω της "Ημέρας των Προέδρων" στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 454.81 μονάδες, μειωμένος σχεδόν 1.30%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,983.65 μονάδες, με απώλειες 2.22%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,482.09 μονάδες, πέφτοντας 0.42%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 14,727.82 μονάδες, με βουτιά 2.09%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,788.34 μονάδες, διολίσθησε 2.04%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 26,055 μονάδες, με πτώση 1.70%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,488.47 μονάδες, χάνοντας 1.18%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα