Αγορές

Ισχυρές απώλειες ο Nasdaq εξαιτίας τεχνολογικών κολοσσών


Με πτώση έκλεισε απόψε η Wall Street, με τις νομικές περιπέτειες των μεγάλων τεχνολογικών εταιριών να ωθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης βρέθηκε στο "κόκκινο", καθώς στον τομέα της αμερικάνικης μεταποίησης, σύμφωνα με τη Markit, ο δείκτης PMI υποχώρησε στις 50,5 μονάδες τον Μάιο από 52,6 μονάδες τον Απρίλιο. Την ίδια ώρα, η Institute for Supply Management έδειξε ότι ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 52,1 μονάδες από 52,8 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα, οι ανησυχίες για τις εμπορικές σχέσεις με το Μεξικό και την Κίνα ενισχύονται, με τον Αμερικάνο υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, να ζητά από το Πεκίνο να τιμήσει την 30ή επέτειο από την εξέγερση της Πλατείας Τιενανμέν απελευθερώνοντας όλους τους κρατούμενους που έχουν φυλακιστεί επειδή προασπίστηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα.

Ο υφυπουργός εμπορίου της Κίνας δήλωσε την Κυριακή ότι "είμαστε πρόθυμοι να υιοθετήσουμε μια προσέγγιση συνεργασίας για την εξεύρεση λύσης".

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, με δηλώσεις που έκανε, επισκεπτόμενος το Λονδίνο, σημείωσε πως ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία μπορούν να συνάψουν εμπορική συμφωνία, αμέσως μετά το Brexit.

Οι επενδυτικοί κύκλοι, σήμερα, ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί μετά τα νομικά ζητήματα που έχουν ανακύψει για τις Amazon, Alphabet (μητρική της Google) και Facebook, με αποτέλεσμα οι τεχνολογικοί κολοσσοί να καταγράψουν ηχηρές απώλειες, πλήττοντας τον τεχνολογικό δείκτη.  

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στις 24,816.19 μονάδες.

Παράλληλα, ο S&P 500 τερμάτισε στις 2,743.38 μονάδες, χάνοντας το 0.32% της αξίας του.

Κλείνοντας, ο τεχνολογικός Nasdaq βρέθηκε στις 7,333.02 μονάδες, με πτώση 1.61%.