ΕΥΖην

Ιστορική τιάρα Fabergé στο σφυρί από τον Christie's


Μια τιάρα που φέρει την υπογραφή του Fabergé, του κοσμηματοπώλη των τσάρων της Ρωσίας, θα διαθέσει σε δημοπρασία οίκος Christie's, με τους εκτιμητές να υπολογίζουν την αξία της από 230.000 έως 340.000 δολάρια.

Η τιάρα φιλοτεχνήθηκε το 1904 με ακουαμαρίνες και διαμάντια ως δώρο γάμου από τον Φρειδερίκο Φραγκίσκο Δ΄της Γερμανίας, Μέγα Δούκα του Μεκλενβούργου-Σβερίν στη νύφη του, Πριγκίπισσα Αλεξάνδρα του Ανόβερου και του Κάμπερλαντ.

Η μητέρα του Μεγάλου Δούκα ήταν Ρωσίδα δούκισσα, δεινή συλλέκτρια των κοσμημάτων Fabergé και ενθάρρυνε τον 22χρονο γιο της να παραγγείλει το δώρο στο εργαστήρι του Fabergé στην Αγία Πετρούπολη.

Το δώρο έφθασε ένα μήνα μετά τον γάμο, γιατί ο δούκας καθυστέρησε να διαλέξει τις πολύτιμες πέτρες και τα σχέδια του Fabergé χάθηκαν, καθώς απεικονίζονταν λεπτομερώς σε αλληλογραφία που ανταλλασσόταν μεταξύ της Ρωσίας και της γερμανικής αυλής.

"Είναι μια πανέμορφη τιάρα με εννέα ακουαμαρίνες διαφορετικού μεγέθους. Υπάρχουν ελάχιστες τιάρες Fabergé στον κόσμο σήμερα και όταν διατίθενται σε δημοπρασία, προσελκύσουν πάντα μεγάλο ενδιαφέρον", δήλωσε ο Μαξ Φόουσετ, ειδικός των κοσμημάτων στον Christie's.

Το σχέδιο της τιάρας παρουσιάζει λουλουδάκια μη-με-λησμόνει δεμένα με κορδέλες που σχηματίζουν φιόγκους, για να σημαίνει την αληθινή αγάπη, και διάσπαρτα υπάρχουν τα βέλη του έρωτα.

Η τιάρα θα βγει το σφυρί στη Γενεύη στην 15 Μαΐου μαζί με άλλα κοσμήματα.

Διαβάστε επίσης