Ελλάδα

ΙΣΘ: Πάγωμα της ψήφισης του νομοσχεδίου για την υγεία και αναδιατύπωση των άρθρων 7 και 10


Το πάγωμα της ψήφισης του νομοσχεδίου και να την αναδιατύπωση των άρθρων 7 και 10 του νέου νομοσχεδίου για την υγεία, προκειμένου να προκύψει ένα νομοσχέδιο, μετά από εκτενή διάλογο με τους αρμόδιους, ζητά το διοικητικό συμβούλιο του ιατρικού συλλόγου Θεσσαλονίκης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα στους δημοσιογράφους.

«Με έκτακτη συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο του ιατρικού συλλόγου Θεσσαλονίκης, αποφάσισε να στηρίξει τις κινητοποιήσεις των γιατρών ενάντια στο νομοσχέδιο» επισήμανε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Νίτσας.

Σημείωσε πως «υπάρχουν πολλές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου με τις οποίες είμαστε αντίθετοι, γι΄ αυτό και αποφασίσαμε να προτείνουμε το πάγωμα του νομοσχεδίου, προκειμένου οι ρυθμίσεις του άρθρου 7 και του άρθρου 10 που αφορούν στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών, να επανέλθουν με διαφορετικό τρόπο κατόπιν διαλόγου με τους ιατρικούς συλλόγους και τον πανελλήνιο ιατρικό σύλλογο».

Το ΕΣΥ χρειάζεται αιμοδότηση με προσλήψεις μονίμων γαστρών και αυξήσεις των γιατρών τουλάχιστον στα επίπεδα προ κρίσης και την τήρηση των αρμόδιων δικαστικών αποφάσεων που υπάρχουν για το θέμα αυτό, ανέφερε ο ίδιος και επισήμανε ότι «οι γιατροί λόγω της υποστελέχωσης του ΕΣΥ εργάζονται σε συνθήκες κόκκινου συναγερμού. Πρέπει το όποιο νομοσχέδιο να αντιμετωπίζει τις οργανωτικές και διοικητικές δυσκολίες οι οποίες υπάρχουν σε όλη τη λειτουργία του εθνικού συστήματος υγείας» υπογράμμισε.

Σχετικά με την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών, ο κ. Νίτσας είπε ότι, «η παραμονή τους εκτός εργασίας, δεν στηρίζεται πλέον σε επιστημονικά στοιχεία καθώς όπως βλέπουμε και ο εμβολιασμένος μπορεί να νοσήσει, βέβαια προστατεύεται καλύτερα η υγεία του, επομένως η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, θα εξετάσει τον τρόπο που θα επιστρέψουν για να τηρηθεί και η απόφαση του συμβουλίου επικρατείας. Θεωρώ ότι επιστροφή μπορεί να γίνει με συγκεκριμένους όρους ώστε να διασφαλίζεται η δημόσια υγεία».

Η χειρουργός μαιευτήρας- γυναικολόγος, μέλος του Δ.Σ. ιατρικού συλλόγου Θεσσαλονίκης δρ.Βιολέτα Βαΐτση, αναφερόμενη στη δημιουργία κέντρου φυσικού τοκετού, σημείωσε πως, «δεν υπάρχει ο όρος φυσικός τοκετός πουθενά στη διεθνή βιβλιογραφία και υποδηλώνει βέβαια τον ελάχιστα παρεμβατικό τοκετό, τον τοκετό χωρίς γιατρό και χωρίς φάρμακα μόνο με την μαία. Στο νομοσχέδιο εντάσσεται μέσα στα πλαίσια δημόσιου ή ιδιωτικού ιδρύματος που θεωρητικά θα είναι κοντά το χειρουργείο αλλά το προβλέπει και ως ανεξάρτητες μονάδες έξω από τα νοσοκομεία. Είναι μία κατάσταση επικίνδυνη διότι το μαιευτικό επείγον είναι επείγον του δίλεπτου ή τρίλεπτου δεν προλαβαίνει η αποκόλληση πλακούντα να πάει από κάποιο κέντρο φυσικού τοκετού, στην υπάρχουσα νοσοκομειακή δομή η οποία θα είναι διασυνδεδεμένη. Αυτό το μοντέλο τοκετού υποστηρίζεται ως πλέον οικονομικότερο διότι δεν απασχολεί ιατρικό δυναμικό».

«Οι μισθοί των ειδικευόμενων γιατρών, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι χαμηλοί, ιδιαίτερα με βάση τον όγκο δουλείας που έχουμε καθημερινά, γι αυτό και ζητάμε αναβάθμιση των μισθών», τόνισε ο ειδικευόμενος γιατρός παθολογικής ογκολογίας και ειδικός γραμματέας νέων γιατρών και ειδικευόμενων του ιατρικού συλλόγου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Λάλλας και υπογράμμισε πως πρόκειται για ένα νομοσχέδιο ευκαιριών για τους νέους γιατρούς ωστόσο χρειάζονται σημαντικές βελτιωτικές κινήσεις για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες νέων γιατρών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες Υγεία