Σφοδρά πλήγματα πραγματοποιεί σήμερα το Ισραήλ στην πόλη της Ράφα, όπου έχουν καταφύγει περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι οι οποίοι απειλούνται από τον πόλεμο στη Γάζα, την ώρα που η διπλωματία επιχειρεί να επιβάλει μια νέα εκεχειρία με φόντο την περιφερειακή ανάφλεξη.
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου άκουσε ισχυρά πλήγματα στην πόλη αυτή, που συνορεύει με την Αίγυπτο στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας.
Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε το θάνατο τουλάχιστον 100 αμάχων χθες, Παρασκευή, το βράδυ και στη διάρκεια της νύκτας, από τους οποίους 14 νωρίς σήμερα το πρωί από πλήγματα σε δύο διαφορετικές κατοικίες στο ανατολικό τμήμα της Ράφα.
Στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, οι ισραηλινές επιχειρήσεις έχουν επικεντρωθεί στη γειτονική πόλη Χαν Γιούνις, τη δεύτερη μεγαλύτερη του εδάφους αυτού όπου κρύβεται, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, η τοπική διοίκηση του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς.
Κάτω από βροχή, χιλιάδες κάτοικοι συνέχισαν να διαφεύγουν από τις μάχες και τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς με οχήματα, πεζή, με ποδήλατα ή πάνω σε κάρα που σέρνουν γάιδαροι, για να βρουν προστασία στη Ράφα, όπου συγκεντρώνονται πλέον περισσότεροι από 1,3 εκατομμύριο από τα περίπου 2,4 εκατομμύρια κατοίκους αυτού του εδάφους και απειλούνται μέσα στο χειμώνα από το λιμό και τις επιδημίες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Ενώ ο πόλεμος δεν γνωρίζει ανάπαυλα, η διπλωματία επιχειρεί να διαπραγματευθεί μια δεύτερη ανακωχή, που θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο από μια εβδομάδα και η διαπραγμάτευση για την οποία γίνεται υπό την αιγίδα του Κατάρ, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Πολιτειών. Στα τέλη Νοεμβρίου, μια εκεχειρία είχε επιτρέψει την απελευθέρωση περίπου εκατό ισραηλινών ομήρων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστινίων φυλακισμένων στο Ισραήλ.
Προς μια δεύτερη ανακωχή;
Ο αρχηγός της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος είναι εγκατεστημένος στο Κατάρ, εξακολουθεί εξάλλου να αναμένεται στην Αίγυπτο για να συζητήσει μια πρόταση η οποία εκπονήθηκε στη διάρκεια συνάντησης στα τέλη Ιανουαρίου στο Παρίσι ανάμεσα στον αρχηγό της CIA, τον Ουίλιαμ Μπερνς, και αιγύπτιους, ισραηλινούς και καταριανούς αξιωματούχους.
Σύμφωνα με πηγή στη Χαμάς, η πρόταση αφορά τρεις φάσεις, η πρώτη από τις οποίες προβλέπει ανακωχή έξι εβδομάδων στη διάρκεια της οποίας το Ισραήλ θα πρέπει να απελυθερώσει 200 ως 300 φυλακισμένους Παλαιστινίους ως αντάλλαγμα για 35 ως 40 ομήρους που κρατούνται στη Γάζα, ενώ 200 ως 300 φορτηγά με βοήθεια θα μπορούν να εισέρχονται κάθε ημέρα στο θύλακα.
Τις τελευταίες ημέρες, το Κατάρ έκανε λόγο για τις «πρώτες» ενδείξεις ότι η Χαμάς υποστηρίζει μια ανακωχή, όμως το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα στη συνέχεια υποστήριξε πως δεν έχει πάρει ακόμα απόφαση γι' αυτή την πρόταση ανακωχής, καθώς επιθυμεί μια κατάπαυση του πυρός και όχι μια νέα παύση των εχθροπραξιών.
Η πρόταση «εγκρίθηκε από την ισραηλινή πλευρά», δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο εκπρόσωπος της διπλωματίας του Κατάρ Μάζεντ αλ-Ανσάρι.
Το Ισραήλ συνεχίζει να τονίζει ότι δεν θα τερματίσει την επίθεσή του στη Γάζα παρά μόνον αφού θα έχει εξαλειφθεί το ισλαμιστικό κίνημα, θα έχουν απελευθερωθεί οι όμηροι και θα έχει λάβει εγγυήσεις για τη μελλοντική ασφάλεια του εδάφους του.
Περιοδείες Μπλίνκεν και Σεζουρνέ
Το σχέδιο της εκεχειρίας πρόκειται εξάλλου να βρεθεί από αύριο, Κυριακή, στο επίκεντρο μιας νέας περιοδείας στη Μέση Ανατολή του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, η οποία θα τον οδηγήσει στο Κατάρ, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Σαουδική Αραβία. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα ασκήσει πίεση για την απελευθέρωση των ομήρων με αντάλλαγμα μια «ανθρωπιστική παύση», επιβεβαίωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο νέος γάλλος υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ αρχίζει σήμερα την πρώτη περιοδεία του στην περιοχή, η οποία θα τον οδηγήσει στην Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Ισραήλ, τα παλαιστινιακά εδάφη και το Λίβανο.
Η περιοδεία αυτή έχει στόχο «να γίνει δουλειά για μια κατάπαυση του πυρός και για την απελευθέρωση των ομήρων» και «να ανοίξει και πάλι μια πολιτική προοπτική» βασισμένη στη λύση των δύο κρατών, ενός βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους στο πλευρό του Ισραήλ, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Κριστόφ Λεμουάν.
Οι Μπλίνκεν και Σεζουρνέ θα ταξιδέψουν σε μια Μέση Ανατολή σε αναβρασμό μετά την επέκταση του πολέμου στη Γάζα σε μια ευρύτερη σύγκρουση ανάμεσα, από την μια πλευρά, στο Ισράηλ και τους συμμάχους του και, από την άλλη, τον «άξονα της αντίστασης» με επικεφαλής το Ιράν και κινήματα που συνδέονται μ' αυτό όπως, εκτός της παλαιστινιακής Χαμάς, η λιβανική Χεζμπολάχ, ιρακινές πολιτοφυλακές και οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν στη διάρκεια της νύκτας πλήγματα στο Ιράκ και στη Συρία εναντίον επίλεκτων ιρανικών δυνάμεων και φιλοϊρανικών ομάδων, σε αντίποινα για μια επίθεση την Κυριακή στην Ιορδανία που στοίχισε τη ζωή σε τρεις αμερικανούς στρατιωτικούς και αποδόθηκε από την Ουάσινγκτον σε ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν.
Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, επλήγησαν συνολικά 85 στόχοι σε επτά διαφορετικές τοποθεσίες (τρεις στο Ιράκ και τέσσερις στη Συρία). Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 18 φιλοϊρανοί μαχητές σκοτώθηκαν μόνο στην ανατολική Συρία.
Από την Υεμένη, οι αντάρτες Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων προς το νότιο Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι αναχαίτισε στην Ερυθρά Θάλασσα ένα πύραυλο που πλησίαζε το έδαφός του.