Διεθνή

Ισραήλ: Απειλή η Τουρκία του Ερντογάν


Ο στρατός του Ισραήλ πρόσθεσε την Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη λίστα των απειλών για το 2020, χωρίς να γίνεται αναφορά στην αιτιολογία, σύμφωνα με την εφημερίδα Times of Israel.

Όσον αφορά την αξιολόγηση, ωστόσο, υποδεικνύονται θέματα που σχετίζονται με την πολιτική του Τούρκου Προέδρου γενικώς, ενώ προστίθεται ότι αυτά τα θέματα δεν είναι σύμφυτη με την οπτική της Τουρκίας και δεν θα συνεχιστούν απαραιτήτως μετά τη διακυβέρνηση Ερντογάν.

Οι δύο χώρες διατηρούν τους διπλωματικούς τους δεσμούς, αλλά η υποστήριξη του Ερντογάν προς την παλαιστινιακή υπόθεση έχει οδηγήσει ασταθείς σχέσεις τα τελευταία χρόνια, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είναι γνωστό ότι υποστηρίζει τη Χαμάς, τη μαχητική ισλαμιστική οργάνωση που ελέγχει τη Γάζα και την οποία το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. θεωρούν τρομοκρατική.

Αμέσως μετά την υποδοχή από τον Ερντογάν τον Δεκέμβριο τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, η εφημερίδα Daily Telegraph δημοσίευσε ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο πληροφορίες ισραηλινών και αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών έλεγαν ότι πράκτορες της Χαμάς σχεδίαζαν μια δολοφονία στο Ισραήλ από το αρχηγείο της στην Κωνσταντινούπολη.

Μια άλλη διαφωνία αφορά την επεκτατική πολιτική του Ερντογάν στην ανατολική Μεσόγειο, όπου η Τουρκία διεκδικεί μια μεγάλη θαλάσσια περιοχή, υπερφαλαγγίζοντας ελληνικές και κυπριακές διεκδικήσεις μέσω μιας συμφωνίας με τη Λιβύη.

Η θαλάσσια περιοχή που διεκδικεί η Τουρκία βρίσκεται στο δρόμο που έχει σχεδιαστεί να περάσει ο αγωγός Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη. Η Τουρκία συζητά σχέδια να φτιάξει το δικό της αγωγό προς τη Λιβύη, μια κίνηση που θα παραβίαζε τα χωρικά ύδατα της Ελλάδα, όπως τονίζει η εφημερίδα.

Διαβάστε επίσης