Διεθνή

Ισπανία: Μέτωπο Δεξιάς με ακροδεξιά κατά Σάντεθ - μιλούν για εσχάτη προδοσία


Δεξιά και ακροδεξιά στην Ισπανία ενώνουν τις δυνάμεις εναντίον του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ. Κατηγορούν τον Σάντσεθ κατηγορούν για “εσχάτη προδοσία” λόγω του διαλόγου του με τους Καταλανούς αυτονομιστές.

Οι συντηρητικοί του Λαϊκού Κόμματος (PP), οι φιλελεύθεροι του Ciudadanos και οι ακροδεξιοί του Vox καλούν τους ψηφοφόρους τους να συγκεντρωθούν την Κυριακή (10.2.2019) το μεσημέρι στη Plaza Colon, δύο ημέρες πριν από την έναρξη, την Τρίτη (12.2.2019), της ιστορικής δίκης 12 αυτονομιστών ηγετών για τον ρόλο τους στην προσπάθεια απόσχισης της Καταλονίας.

Ο πρόεδρος του PP Πάμπλο Κασάδο χαρακτήρισε τον Πέδρο Σάντσεθ “παράνομο πρόεδρο” και “τον μεγαλύτερο προδότη στη δημοκρατική ιστορία της Ισπανίας”, κατηγορώντας τον για “εσχάτη προδοσία” προς τη χώρα.

Ισπανία: Εμφυλιοπολεμικό κλίμα

Ο Πέδρο Σάντσεθ “αποδεικνύει ότι δεν έχει κανέναν ηθικό ενδοιασμό κι ότι είναι ικανός για τα χειρότερα: τον τεμαχισμό της Ισπανίας” επισήμανε από την πλευρά του ο Αλμπέρτ Ριβέρα, ο επικεφαλής του Ciudadanos, καλώντας υπέρ της “δημιουργίας ενός μετώπου των πολιτών στους δρόμους”.

“Πρέπει να διώξουμε αυτή την κυβέρνηση των προδοτών, που είναι όμηρος των πραξικοπηματιών” ήταν το tweet που ανήρτησε ο πρώτος στην ιεραρχία του ακροδεξιού Vox Σαντιάγο Αμπασκάλ.

Στο στόχαστρο των επικριτών του επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης βρίσκεται η απόφαση της κυβέρνησης να αποδεχθεί την παρουσία, την οποία ζήτησαν οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας, ενός ανεξάρτητου “εισηγητή” που θα αναλάβει να διευκολύνει τη διεξαγωγή ενός διαλόγου στο μέλλον μεταξύ των καταλανικών πολιτικών κομμάτων, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Την απόφαση αυτή καταδίκασε η δεξιά, σύμφωνα με την οποία τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπέκυψαν μία ακόμη φορά στον “εκβιασμό” των αυτονομιστών.