Πολιτική

Ιράν και Ρωσία… Ποιος θα ηγηθεί της Συρίας του Άσσαντ;


Στην Τεχεράνη, στις 9 Ιουνίου 2016, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ των Υπουργών Άμυνας της Ρωσίας, της Συρίας και του Ιράν. Αυτή η συνάντηση χαρακτηρίστηκε από την απουσία σύγκλισης ανάμεσα στους Ρώσους και τους Ιρανούς, σχετικά με τις στρατηγικές επιδιώξεις τους στη Συρία. Μετά το τέλος της συνάντησης, η οποία διήρκεσε πέντε ώρες, ο Ρώσος υπουργός Αμύνης συναντήθηκε και με τον Γραμματέα του Ανωτάτου Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν, Ali Shamkhani.

Ουδεμία αναφορά υπήρξε στα ΜΜΕ για το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης. Το μόνο που ανακοινώθηκε ήταν ότι οι υπουργοί τόνισαν τη σημασία της συνεργασίας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι τέσσερις ημέρες μετά τη συνάντηση των τριών υπουργών, ο Αλί Shamkhani διορίστηκε από την ιρανική ηγεσία, ως ο Ιρανός στρατιωτικός απεσταλμένος στη Συρία.

*Της Εύας Ι. Κουλουριώτη

Ο Ali Saleh Shamkhani γεννήθηκε στην περιοχή Ahvaz, στα νοτιοδυτικά της χώρας. Σπούδασε Γεωπονική και έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο στη Διοίκηση και στην Στρατιωτική Στρατηγική, μετά την ιρανική ισλαμική επανάσταση. Ο Shamkhani συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην διάλυση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης της ισλαμικής επανάστασης και η προσωπικότητά του περιγράφεται ως ισχυρή, βίαιη και καθαρά μιλιταριστική.

Επίσης, δύο μόλις ημέρες μετά την συνάντηση αυτή, μια ομάδα 500 μαχητών της Hezbollah, πέρασε τα σύνορα του Λιβάνου με τη Συρία. Οι μαχητές αυτοί ανήκουν στο τάγμα Αλ Ραντουάν (Al Radwan Battalion). Είναι οι πλέον έμπειροι και άρτια εκπαιδευμένοι στρατιώτες της Hezbollah. Έχουν εκπαιδευθεί στο Ιράν και συμμετείχαν στον πόλεμο του 2006 με το Ισραήλ. Επίσης, αρκετοί από αυτούς είναι διεθνώς καταζητούμενοι διότι εκπαίδευαν τρομοκρατικές ομάδες στην Αφρική.

Γιατί εισχώρησαν οι 500 σιίτες μαχητές στη Συρία; Για να ανοίξουν την δεύτερη μεγάλη μάχη, μετά την Παλμύρα. Πού; Στην Ράκκα. Θα προσπαθήσουν να πάρουν τον έλεγχο της πόλης από το ISIS, υποστηρίζοντας τις κυβερνητικές δυνάμεις που επιχειρούν εκεί εδώ και μια εβδομάδα ανεπιτυχώς, καθώς δεν φαίνεται να καταφέρνουν καν να φθάσουν κοντά στην πόλη.

Αυτό είναι ενάντια στον ρωσικό σχεδιασμό, γιατί οι Ρώσοι υποστηρίζουν τους Κούρδους στην δημιουργία ομοσπονδιακού κουρδικού κράτους στα βόρεια της Συρίας. Γι'αυτό και οι επιθέσεις των κυβερνητικών δυνάμεων κατά του ISIS δεν υποστηρίζονται από τα ρωσικά μαχητικά, γεγονός που αποδεικνύει την αντίθεση των Ρώσων σε αυτές τις κινήσεις.

Στόχος των Ρώσων - όπως και των Αμερικανών εξάλλου - είναι να δοθεί η Ράκκα στους Κούρδους, κάτι που φυσικά δεν θέλουν ούτε οι Ιρανοί, ούτε ο Άσσαντ. Με την συμβολή, λοιπόν, των πεντακοσίων μαχητών της Hezbollah οι Ιρανοί θα επιδιώξουν να καταλάβουν την πόλη γρήγορα, προλαμβάνοντας κάθε κίνηση των Κούρδων.

Ως απάντηση της Ρωσίας σε αυτές τις ενέργειες του Ιράν, ήρθε η ανακοίνωση κοινών στρατιωτικών γυμνασίων με το Ισραήλ, χωρίς μάλιστα να αναφέρεται ο ακριβής τόπος και χρόνος. Η ισχυροποίηση των Ιρανών στη Συρία έχει οδηγήσει τους Ισραηλινούς να ζητήσουν επανειλημμένως διαβεβαιώσεις από τους Ρώσους ότι δεν θα επιτρέψουν να δημιουργηθεί μια ακόμα Hezbollah στα σύνορα με τη Συρία που θα μπορεί να βομβαρδίζει το Ισραήλ.

Γι'αυτόν τον λόγο, τα ισραηλινά μαχητικά έχουν κατ'επανάληψη βομβαρδίσει φορτηγά της Hezbollah που μετέφεραν ρουκέτες προερχόμενες από το Ιράν, σκοτώνοντας αρκετούς ηγέτες της, με τις ευλογίες των Ρώσων φυσικά.

Η εμπλοκή της Ρωσίας στην συριακή διένεξη δεν ενέχει οικονομικά αίτια. Οι κύριοι λόγοι αυτής της συμμετοχής είναι να ασκήσουν πιέσεις στην Ευρώπη για την Ουκρανία, καθώς και για να αποδείξουν ότι είναι εξίσου ισχυρός παίκτης στην περιοχή. Είναι ζήτημα γοήτρου.

Για τους Ρώσους, η παραμονή Άσσαντ στην εξουσία είναι διαπραγματεύσιμη, ενώ για τους Ιρανούς απολύτως αδιαπραγμάτευτη, καθώς αποτελεί τον κύριο σύμμαχό τους στην εφαρμογή των σχεδίων τους από την εποχή της ιρανικής ισλαμικής επανάστασης για την δημιουργία του σιιτικού τόξου στην Μέση Ανατολή.

Το χάσμα που δημιουργείται στις στρατηγικές των δύο χωρών θα έχει επίπτωση στην Ευρώπη, αφού όσο δεν τελειώνει ο πόλεμος, το δράμα του συριακού λαού θα συνεχίζεται και τα κύματα των προσφύγων δεν είναι δυνατόν να σταματήσουν, αλλά θα χρησιμοποιούνται ως μέσον πίεσης από την Ρωσία.

*Η Εύα Ι. Κουλουριώτη είναι επιχειρηματίας και πολιτική αναλύτρια, ειδική στη Μέση Ανατολή.
Facebook: @evakoulouriotis, Twitter: @evacool_f

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις