Διεθνή

Ιράν: Ένας νεκρός σε "ταραχές" στο δυτικό τμήμα της χώρας


Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και δύο ακόμα τραυματίστηκαν από πυρά κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας στο Ιράν σε «ταραχές» στη δυτική επαρχία Λορεστάν, σύμφωνα με την Iribnews, την ιστοσελίδα της κρατικής τηλεόρασης.

«Χθες βράδυ, ξέσπασαν ταραχές σε ορισμένους δρόμους του Αλιγκουντάρζ (στην επαρχία Λορεστάν) για πολλές ώρες», σύμφωνα με το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο.

Η Iribnews διευκρίνισε ότι ξεκίνησαν «υπό το πρόσχημα των προβλημάτων με το νερό στο Χουζεστάν» στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας όπου τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την περασμένη εβδομάδα εν μέσω εντάσεων που έχει προκαλέσει η λειψυδρία.

«Εξαπολύθηκαν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, πυρά από άγνωστα στοιχεία», έγραψε η Iribnews, ενώ σύμφωνα με την ιστοσελίδα «δυνάμεις ασφαλείας κατέβηκαν στους δρόμους του Αλιγκουντάρζ για να αντιμετωπίσουν τους ταραξίες».

Η πηγή δεν διευκρίνισε εάν οι συγκρούσεις έφεραν αντιμέτωπους κατοίκους και δυνάμεις της τάξης, αλλά επιβεβαίωσε ότι η κατάσταση έχει «ηρεμήσει».

Είναι η πρώτη φορά που ιρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε διαδηλώσεις ή σε θύματα εκτός του Χουζεστάν, από την έναρξη των εντάσεων σε αυτή την επαρχία.

Βρισκόμενο στο νότιο τμήμα της Λορεστάν, το Χουζεστάν, που φιλοξενεί τα κυριότερα κοιτάσματα ιρανικού πετρελαίου, πλήττεται από τα τέλη Μαρτίου από ξηρασία, η οποία είναι η αιτία διαδηλώσεων σε πολλές πόλεις.

Κατά τις τελευταίες ημέρες, ΜΜΕ που μεταδίδουν στα φαρσί από το εξωτερικό έκαναν λόγο για διαδηλώσεις που καταστάληκαν από τις δυνάμεις της τάξης, ενώ τα εγχώρια ΜΜΕ τηρούν μάλλον στάση σιωπής για το θέμα.

Βίντεο που δημοσιεύθηκαν από μέσα ενημέρωσης στο εξωτερικό και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, των οποίων την αυθεντικότητα δεν έχει καταφέρει να επιβεβαιώσει το Γαλλικό Πρακτορείο, εμφανίζουν εκατοντάδες ανθρώπους να διαδηλώνουν περικυκλωμένοι από αστυνομικές δυνάμεις καταστολής ταραχών.

Ο ανώτατος ηγέτης αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ είπε σήμερα ότι οι Ιρανοί που διαδηλώνουν για ελλείψεις νερού στο νοτιοδυτικό τμήμα δεν μπορούν να κατηγορηθούν και κάλεσε τους αξιωματούχους να επιλύσουν το πρόβλημα με το νερό, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Ο κόσμος έδειξε τη δυσαρέσκειά του… αλλά πραγματικά δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τον κόσμο και τα ζητήματά του πρέπει να διευθετηθούν», δήλωσε ο Χαμενεΐ σύμφωνα με τα ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων, αναφερόμενος στις διαδηλώσεις.

«Τώρα, δόξα τω Θεώ, όλες οι υπηρεσίες, κυβερνητικές και μη, εργάζονται (για να επιλύσουν την κρίση του νερού) και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί με κάθε σοβαρότητα».

Χθες, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχάνι δήλωσε ότι οι κάτοικοι του Χουζεστάν έχουν «το δικαίωμα» να «εκφραστούν» και «ακόμα να κατέβουν στον δρόμο στο πλαίσιο των κανόνων».

Το Χουζεστάν φιλοξενεί μια σημαντική αραβική μειονότητα. Ο πληθυσμός παραπονιέται συχνά για αδιαφορία από τις αρχές. Η επαρχία ήταν μία από τις εστίες του κύματος διαμαρτυρίας –που κατεστάλη βίαια- κατά της εξουσίας τον Νοέμβριο του 2019.

Διαβάστε επίσης
Ετικέτες Ιράν