Διεθνή

Ιράκ: Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, που έπληξε τις κουρδικές δυνάμεις, ήρθε από την Τουρκία


Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, που σκότωσε τρία μέλη των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών του Ιρακινού Κουρδιστάν, ήρθε από τη γειτονική Τουρκία, ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωση υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος καταγγέλλοντας «επανειλημμένες επιθέσεις ασυμβίβαστες με την αρχή της καλής γειτονίας».

Ο βομβαρδισμός στοχοθέτησε χθες, Δευτέρα, το αεροδρόμιο του Αρμπάτ, κοντά στη Σουλεϊμανίγια, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του αυτόνομου Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ, απ' όπου απογειώνονται αεροπλάνα που χρησιμοποιούνται για ψεκασμούς καλλιεργειών. Το πλήγμα στοιχίσε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους μεταξύ των δυνάμεων των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών του Κουρδιστάν ενώ άλλοι τρεις τραυματίσθηκαν.

Γύρω στις 17:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) «το drone εισήλθε στον ιρακινό εναέριο χώρο περνώντας τα σύνορα με την Τουρκία και βομβάρδισε το αεροδρόμιο του Αρμπάτ», ανέφερε ο στρατηγός Γεχία Ρασούλ, εκπρόσωπος του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων.

«Η επίθεση αυτή αποτελεί παραβίαση της ιρακινής κυριαρχίας», υπογράμμισε σε ανακοίνωση διαβεβαιώνοντας πως «το Ιράκ επιφυλάσσεται του δικαιώματός του να βάλει τέλος σ' αυτές τις παραβιάσεις».

«Αυτές οι επανειλημμένες επιθέσεις είναι ασυμβίβαστες με την αρχή της καλής γειτονίας μεταξύ κρατών. Απειλούν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες του Ιράκ που έχουν στόχο την οικοδόμηση θετικών και ισορροπημένων σχέσεων με τους γείτονές μας στους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας και της ασφάλειας», πρόσθεσε ο στρατηγός.

Η αποστολή του ΟΗΕ στο Ιράκ καταδίκασε επίσης το πλήγμα στο Αρμπάτ, εκτιμώντας ότι «τα προβλήματα στον τομέα της ασφάλειας πρέπει να επιλύονται με το διάλογο και τη διπλωματία - και όχι με βομβαρδισμούς».

Εδώ και 25 χρόνια η Τουρκία έχει εγκαταστήσει δεκάδες στρατιωτικές βάσεις στο Ιρακινό Κουρδιστάν για να μάχεται εναντίον του PKK, του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν που έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική οργάνωση» από την Άγκυρα και δυτικές χώρες.

πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα