Πολιτική

Ιπτάμενα ταξί στο Ντουμπάι!


Δοκιμές διθέσιων drone, χωρίς πλήρωμα, ειδικά σχεδιασμένων για τη μεταφορά επιβατών ξεκίνησαν στο Ντουμπάι. Ο λόγος για το Αυτόνομο Ιπτάμενο Ταξί ή Autonomous Air Taxi (ΑΑΤ) και οι ιθύνοντες ισχυρίζονται ότι το όχημα θα είναι η πρώτη «αυτοεξυπηρετούμενη ιπταμένη υπηρεσία ταξί» στον κόσμο. Το AΑΤ είναι φιλικό προς το περιβάλλον, τροφοδοτείται με ηλεκτρισμό και η πρωτότυπη έκδοση του έχει μέγιστο χρόνο πτήσης 30 λεπτών, με ταχύτητα πλεύσης 50 km / h (31 mph) και μέγιστη ταχύτητα αέρα 100 km / h (62 mph).

Στο πρώτο τεστ, το drone, δεν είχε προσωπικό και απογειώθηκε 200 μέτρα, σύμφωνα με το Reuters. Το AAT, το οποίο είναι περίπου δύο μέτρα ύψος, παρεσχέθη από την εξειδικευμένη γερμανική κατασκευαστική εταιρία Volocopter, γνωστή για το υβριδικό βαρούλκο ελικόπτερο με 18 ρότορες. Το AAT είναι εξοπλισμένο με αλεξίπτωτα, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και εννέα ανεξάρτητα συστήματα μπαταριών. Κάθε μπαταρία χρειάζεται δύο ώρες για να φορτιστεί πλήρως, αλλά ο χρόνος αυτός θα μειωθεί σημαντικά στην τελική έκδοση του ταξί, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ντουμπάι.

Υπάρχουν σχέδια για να διατεθεί το AAT στο κοινό μέσω εφαρμογής στα smartphones, η οποία θα επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν κρατήσεις πτήσεων και να παρακολουθούν διαδρομές. Η κυβέρνηση του Ντουμπάι αναφέρει ότι για τα επόμενα πέντε χρόνια, η Οδική και Μεταφορική τους Υπηρεσία θα συνεργαστεί με τις αρχές της πολιτικής αεροπορίας της χώρας, με στόχο τη δημιουργία νομικοί πλαισίου για το ΑΑΤ και τις υπηρεσίες του. Αρκετά συχνές θα είναι οι δοκιμές, αυτό τον καιρό και η αμερικανική εταιρεία JDA Aviation θα επιβλέπει τις προετοιμασίες των πτήσεων και θα φροντίζει για την ασφάλεια των εμπλεκομένων.

Το Ντουμπάι έχει στόχο την αυτόνομη μεταφορά του ενός τέταρτου των συνολικών ταξιδιών έως το 2030. Η ενθάρρυνση της καινοτομίας και η υιοθέτηση των τελευταίων τεχνολογιών συμβάλλουν όχι μόνο στην ανάπτυξη της χώρας, αλλά και στην κατασκευή γέφυρας προς το μέλλον”, δήλωσε ο Πρίγκηπας του Ντουμπάι Σέιχ Χαμάντ Μπιν Μωχάμεντ.