Αγορές

Ήπιες απώλειες στις αγορές της Ευρώπης


Με ήπιες απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ επικρατεί επιφυλακτικότητα εν αναμονή των συνεδριάσεων κεντρικών τραπεζών για τον καθορισμό της πολιτικής τους αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν πτώση, καθώς σε νέο γύρο αύξησης των επιτοκίων, αναμένεται να κινηθούν η Ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με το τέρμα της όμως να αχνοφαίνεται στον ορίζοντα.

Η ΕΚΤ θα συνεδριάσει την Πέμπτη, μία ημέρα μετά τη Fed, και αναμένεται να αυξήσει τα βασικά επιτόκιά της κατά 50 μ.β., οπότε το επιτόκιο καταθέσεων θα διαμορφωθεί στο 2,5% και το επιτόκιο χορηγήσεων (προεξοφλητικό) στο 3%, ενώ ανάλογα θα αυξηθούν και τα επιτόκια των δανείων όσων έχουν πάρει δάνειο από τις τράπεζες με επιτόκιο συνδεδεμένο με το Euribor. Μία ακόμη αύξηση 50 μ.β. αναμένεται στα μέσα Μαρτίου καθώς η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε προαναγγείλει τον περασμένο μήνα νέες αυξήσεις αυτής της τάξης μέσα στο 2023 και ορισμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της έσπευσαν την περασμένη εβδομάδα να υπενθυμίσουν τις δηλώσεις αυτές.

Για μετά τον Μάρτιο, ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ πιθανόν θα επιβραδυνθεί στις 25 μ.β. και θα ξεκαθαρίσει περισσότερο ο χρόνος που θα ολοκληρωθεί ο ανοδικός κύκλος τους. Πόσες αυξήσεις επιτοκίων θα γίνουν μετά τον Μάρτιο, θα εξαρτηθεί από την πορεία και τις προοπτικές αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού. Η δραστική μείωση των τιμών του φυσικού αερίου έχει αναπτερώσει τις προσδοκίες για μία ταχύτερη αποκλιμάκωση του δείκτη τιμών καταναλωτή και σε πιο αισιόδοξες προβλέψεις των αγορών και των αναλυτών.

Σε πρόσφατη έρευνα του Bloomberg, η πρόβλεψη των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν ήταν ότι η ΕΚΤ θα ολοκληρώσει τις αυξήσεις τον Μάιο, με το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,25% και των χορηγήσεων στο 3,75%. Αλλοι, πάντως, θα έβλεπαν το επιτόκιο καταθέσεων να αυξάνεται έως το 3,75% και το χορηγήσεων στο 4,25%.

Επίσης, ανέκαμψε περαιτέρω στην ΕΕ και τη ζώνη του ευρώ ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ESI) τον Ιανουάριο του 2023, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. `Τον Ιανουάριο του 2023, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ESI) ανέκαμψε στην ΕΕ κατά +2,3 μονάδες σε 98,0, ενώ στη ζώνη του ευρώ ανέκαμψε κατά +2,8 μονάδες σε 99,9. Με αυτή την τρίτη συνεχόμενη αύξηση, το ESI πλησιάζει τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του. Ο Δείκτης Προσδοκιών Απασχόλησης (ΕΕΙ) αυξήθηκε επίσης (+2,3 μονάδες σε 108,5 στην ΕΕ και +2,7 μονάδες σε 110,1 στη ζώνη του ευρώ) και βρίσκεται πολύ πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του.

Στην ΕΕ, η αύξηση του ESI τον Ιανουάριο αντανακλά έντονες βελτιώσεις στη βιομηχανία, τις υπηρεσίες, το λιανικό εμπόριο και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, ενώ η εμπιστοσύνη μειώθηκε στις κατασκευές. Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της ΕΕ, ο ESI αυξήθηκε σημαντικά στη Γαλλία (+4,4), την Ισπανία (+2,7), τη Γερμανία (+2,5), την Ιταλία (+1,7) και σε μικρότερο βαθμό στην Ολλανδία (+0,5), ενώ παρέμεινε αμετάβλητος στην Πολωνία.

Στην Ισπανία, στο 5,8% έφτασε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο, από το 5,7% του Δεκεμβρίου.

Πληθωρισμό μεταξύ 4 και 6% προβλέπει για το 2023 το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου και εκτιμά ότι «έχει ξεπεραστεί η κορύφωση του πληθωρισμού». Το 2022 ο πληθωρισμός στη Γερμανία ήταν 7,9%, ενώ οι εκτιμήσεις για το τρέχον έτος ήταν για τιμές κοντά στο 9%.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 454.53 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 0.14%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,160.25 μονάδες, με πτώση 0.43%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,785 μονάδες, ανεβαίνοντας  0.26%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 15,134.85 μονάδες, με μείωση 0.10%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 7,082.01 μονάδες, διολίσθησε 0.21%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 26,344 μονάδες, με απώλειες 0.35%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε, σχεδόν αμετάβλητος, στις 9,054.26 μονάδες.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα