Αγορές

Ήπιες απώλειες ξανά στις αγορές της Ευρώπης


Με πτώση έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, με την ώθηση να έρχεται από τις εμπορικές αμφιβολίες.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν μικρές απώλειες παρόλο που οι μετοχές βρέθηκαν, το πρωί, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών.

Οι επενδυτές εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για την επικείμενη σινο-αμερικάνικη συμφωνία.

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη βρίσκονται κοντά σε μια αρχική συμφωνία για τον τερματισμό της εμπορικής  διαμάχης που έχει πλήξει τις παγκόσμιες αγορές, ενώ η Ουάσινγκτον δυναμιτίζει το κλίμα εμμένοντας στην απόφαση να επιβάλει νέο γύρο δασμών σε κινεζικά προϊόντα από τις 15 Δεκεμβρίου και να μήν αρθούν οι προηγούμενες κυρώσεις.

Την ίδια ώρα, αναμένονται τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed, όπου και μειώθηκαν τα επιτόκια. 

Η κυβέρνηση Τραμπ έδωσε χθες νέα παράταση 90 ημερών στις αμερικανικές εταιρίες να συνεχίσουν να έχουν συναλλαγές με την κινεζική Huawei Technologies. Ωστόσο, η αβεβαιότητα για μια εμπορική συμφωνία δημιουργούσε επιφυλακτικότητα μεταξύ των επενδυτών αφού το CNBC μετέδωσε ότι στο Πεκίνο επικρατεί απαισιοδοξία για τις προοπτικές επίτευξης μιας συμφωνίας.

Στα αμιγώς ευρωπαϊκά θέματα, η βρετανική λίρα βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο του μήνα, αφού το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον είναι φαβορί για τις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου.

Τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν σε συμφωνία χθες βράδυ επί ενός προϋπολογισμού ύψους 168,7 δισεκατομμυρίων ευρώ για το έτος 2020, όπως γνωστοποίησε η πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ, δεξιά) με ανακοίνωσή της.

Στα μακροοικονομικά της ημέρας άνοδο σημείωσε η κατασκευαστική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο. Η παραγωγή ανήλθε κατά 0,7% σε σύγκριση με τον Αύγουστο, σύμφωνα με την την  Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Τον Αύγουστο είχε μειωθεί 0,8% συγκριτικά με τον Ιούλιο. Παρά όλα αυτά, ο κλάδος των κατασκευών παρουσιάζει εμφανή κάμψη σε σχέση με το περσινό έτος. Σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2018, η κατασκευαστική παραγωγή υποχώρησε κατά 0,7% στις χώρες της Ευρωζώνης.

Οι πωλήσεις των αυτοκινήτων ενισχύθηκαν κατά 8,6% στην Ευρώπη τον Οκτώβριο, φτάνοντας στο 1,214 εκατ. οχήματα. στο πιο υψηλό σημείο από το 2009, με τις περισσότερες αγορές του μπλοκ να καταγράφουν ισχυρά κέρδη. 

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 405.17, αφού απώλεσε, σχεδόν, το 0.20% της αξίας του.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3.697,05 μονάδες, με πτώση 0,21%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 παρέμεινε, σχεδόν αμετάβλητος, στις 13.218,73 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε ανοδικά, κατά 0,21%, στις 7.323,23 μονάδες.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5.909,05 μονάδες, διολίσθησε κατά 0,35%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε τις 23.329,5 μονάδες, με απώλειες 0,57%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε, δίχως ουσιαστική διαφοροποίηση, στις  9.257 μονάδες.