Αγορές

Ήπια άνοδος στην Wall, βουτιά για το πετρέλαιο


Μικρή άνοδο σημείωσαν τελικά οι βασικοί δείκτες της Wall Street εν μέσω ποικίλων νέων που απασχόλησαν την αγορά. Μεταξύ άλλων, η πορεία του πετρελαίου, οι θετικές εξελίξεις γύρω από τις διαβουλεύσεις για το παγκόσμιο εμπόριο όπως επίσης εταιρικά και μακροοικονομικά νέα.

Η σημαντική πρόοδος που φέρνει Ουάσινγκτον και Πεκίνο κοντά στην επίτευξη εμπορικής συμφωνίας, κάνει λόγο ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης πως σχεδιάζει να πραγματοποιήσει συνάντηση κορυφής με τον Κινέζο πρόεδρο, Xi Jinping, για την υπογραφή της.
Ωστόσο, λίγο αργότερα, έσπευσε να διευκρινίσει ότι τίποτα ακόμη δεν είναι σίγουρο.

«Μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα μπορεί να συμβεί σύντομα, αλλά μπορεί και να μην συμβεί και καθόλου», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Οι σημερινές παρατηρήσεις του Trump ήρθαν μία ημέρα αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ θα καθυστερήσουν την αύξηση των δασμών για τα κινεζικά προϊόντα, που επρόκειτο να εφαρμοστεί στις αρχές Μαρτίου, κάνοντας λόγο για «σημαντική πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις. 

Αρνητικά ήταν τα νέα για την μεταποίηση των ΗΠΑ κάτι που αποτυπώθηκε στον δείκτη Chicago Fed. Συγκεκριμένα, διολίσθησε στις -0,43 μονάδες τον Ιανουάριο από 0,05 μονάδες τον Δεκέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο, η εργοστασιακή παραγωγή στις ΗΠΑ υποχώρησε για πρώτη φορά τους τελευταίους οκτώ μήνες.

Ο δείκτης αποτελείται από 85 επιμέρους δείκτες, οι οποίοι είναι έτσι σχεδιασμένος ώστε το μηδέν να αναπαριστά την μέση μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Οι 35 από τους 85 επιμέρους δείκτες βρέθηκαν σε θετικό έδαφος τον Ιανουάριο, ενώ 50 κινήθηκαν αρνητικά.

Πέραν τούτου άλλη μια παρέμβαση του Τραμπ προς τον ΟΠΕΚ άσκησε ισχυρές πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου: 

«Οι τιμές πετρελαίου αυξάνονται πάρα πολύ. ΟΠΕΚ, παρακαλώ ηρεμήστε και πάρτε το χαλαρά. Ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει μια αύξηση τιμών – Εύθραυστον!», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Τα μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών μαζί με παραγωγούς εκτός του ΟΠΕΚ, όπως η Ρωσία, συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα φέτος προκειμένου να ισορροπήσει η αγορά και να στηριχθούν οι τιμές.

Η τιμή του πετρελαίου έχει αυξηθεί περίπου 20% φέτος, χάρη κυρίως στις μειώσεις παραγωγής του ΟΠΕΚ, καθώς και τις αμερικανικές κυρώσεις στις εξαγωγές αργού από το Ιράν και τη Βενεζουέλα.

Ο Τραμπ έχει πολλές φορές κατηγορήσει τον ΟΠΕΚ για τις υψηλές τιμές πετρελαίου ενώ οι ΗΠΑ έχουν γίνει ο μεγαλύτερος στον κόσμο παραγωγός χάρη στο σχιστολιθικό πετρέλαιο.

Εν τέλει, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Απριλίου έχασε έδαφος κατά 3,1% κλείνοντας στα 55,48 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Οι τιμές του αργού έχουν σημειώσει ράλι 22% από την αρχή του έτους καθώς ο ΟΠΕΚ συνεχίζει να περιορίζει την παραγωγή του προκειμένου να απομακρύνει ένα μέρος της υπερπροσφοράς από την παγκόσμια αγορά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,1362 δολ. από 1,1334 την προηγούμενη εβδομάδα.

Τελικά, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,23% στις 26.092 μονάδες, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,12% στις 2.796 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,36% στις 7.554 μονάδες.