Αγορές

Ήπια άνοδος στη Wall


Οριακές διακυμάνσεις καταγράφηκαν σήμερα στη Wall Street, με τις διαπραγματεύσεων για το εμπόριο με το Πεκίνο να δίνουν τον τόνο.

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σημείωσε ήπια άνοδο στους βασικούς δείκτες του.

Απογοητευμένο δείχνει το Πεκίνο για την επικείμενη επίτευξη εμπορικής συμφωνίας, όπως μεταφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι στο CNBC. Η διάθεση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μην αποσύρει τους δασμούς που επέβαλε, φέρεται να είναι η αιτία. Παράλληλα, σημειώνεται πως η Κίνα θεωρούσε ότι η Ουάσινγκτον είχε συμφωνήσει στην απόσυρση των συγκεκριμένων δασμών.

Ο αντιπρόεδρος του Πεκίνου, Λίου Χε, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον εκπρόσωπο των ΗΠΑ για το εμπόριο, Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ και τον υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν το Σάββατο. ο ίδιος τις χαρακτήρισε ως "εποικοδομητικές".

Νωρίτερα, η αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου αγαθών αναμένεται να παραμείνει «χαμηλότερη από τη (μακροχρόνια) τάση του» στο τέταρτο τρίμηνο του έτους, εν μέσω εντάσεων και αύξησης των δασμών σε βασικούς τομείς, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). Το τελευταίο τριμηνιαίο βαρόμετρο του ΠΟΕ έδειξε ότι το παγκόσμιο εμπόριο αγαθών αυξήθηκε 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο του 2019 έναντι αύξησης 3,5% την ίδια περίοδο του 2018. «Ορισμένοι παράγοντες του βαρόμετρου έχουν σταθεροποιηθεί από τα τελευταία στοιχεία του Αυγούστου, ενώ άλλοι παραμένουν σε πτωτική τροχιά, αντανακλώντας τις αυξημένες εμπορικές εντάσεις και την αύξηση των δασμών σε βασικούς τομείς», ανέφερε ο ΠΟΕ. Οι δείκτες αεροπορικών μεταφορών εμπορευμάτων, πρώτων υλών και ηλεκτρονικών εξαρτημάτων «επιδεινώθηκαν περαιτέρω κάτω από τη (μακροχρόνια) τάση», με τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα να σημειώνουν τη μεγαλύτερη εξασθένιση εν μέσω αυξήσεων των δασμών, ενώ τα εμπορεύματα που είναι σχετικά με αυτοκίνητα και οι μεταφορές φορτίων με πλοία σταθεροποιήθηκαν, σημείωσε ο ΠΟΕ.

Την ίδια ώρα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση, σήμερα, στον Λευκό Οίκο, ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και τον επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ. Οι δύο πλευρές μίλησαν για «την ανάπτυξη της οικονομίας, την απασχόληση και τον πληθωρισμό». Η Fed ανακοίνωσε πως στη συνάντηση συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν. Παράλληλα, τόνισε πως ο Πάουελ «δεν συζήτησε για τις προσδοκίες του σχετικά με τη νομισματική πολιτική», αλλά διευκρίνισε ότι οι αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας θα βασιστούν στις εισερχόμενες πληροφορίες σχετικά με την οικονομία και ότι θα δράσει βασιζόμενη «αποκλειστικά σε προσεκτική, αντικειμενική και μη πολιτική ανάλυση». Με ανάρτηση του στα social media, oΤραμπ δήλωσε πως είχε μια πολύ καλή και εγκάρδια συνάντηση με τον επικεφαλής της Federal Reserve, συμπληρώνοντας πως «συζητήθηκαν όλα, μεταξύ των οποίων τα επιτόκια, τα αρνητικά επιτόκια, ο χαμηλός πληθωρισμός, η χαλάρωση, η ισχύς του δολαρίου και ο αντίκτυπος της στη μεταποίηση, το εμπόριο με την Κίνα, την Ε.Ε. και άλλους».

Αξίζει να σημειωθεί πως νέα τρίμηνη παράταση στις συναλλαγές αμερικάνικων επιχειρήσεων με την κινεζική εταιρία Huawei, έδωσε η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Τo υπουργείο Εμπορίου έχει θέσει από τον Μάιο τη Huawei στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ για λόγους εθνικής ασφάλειας.  Από τότε όμως δίνει παρατάσεις στην απαγόρευση συναλλαγών, παρέχοντας ειδικές άδειες 90 ημερών στην εταιρία. Όπως υπολογίζεται από τα 70 δισ. δολάρια που δαπανά ετησίως η Huawei για την προμήθεια εξαρτημάτων από διάφορους κατασκευαστές ανά τον κόσμο, τα 11 δισ. καταλήγουν σε αμερικανικές εταιρείες όπως η Qualcomm και η Micron Technology.

Επίσης, σήμερα, η κεντρική τράπεζα της Κίνας μείωσε τα επιτόκια της στις τακτικές αντιστρεπτέες συμφωνίες επαναγοράς (reverse repurchase operations) που διενεργεί στην αγορά.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones τερμάτισε στις 28,036.02 μονάδες, με κέρδη 0.11%     

Παράλληλα, ο S&P 500 παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος, στις 3,121.52 μονάδες

Κλείνοντας, ο τεχνολογικός Nasdaq βρέθηκε στις 8,549.94 μονάδες, με άνοδο 0.11%.