Πολιτική

Ηπατίτιδα Α: Ποιες συνθήκες ευνοούν την μετάδοσή της


Αναστάτωση έχουν προκαλέσει στον πληθυσμό της χώρας μας τα δύο απανωτά κρούσματα ηπατίτιδας Α που διαγνώσθηκαν σε ανήλικα προσφυγόπουλα, για το αν υπάρχει κίνδυνος πανδημίας από ηπατίτιδα Α. Οι επιδημιολόγοι του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι καθησυχαστικοί ενώ, όπως αναφέρουν οι εξαιρετικά άσχημες συνθήκες διαβίωσης είναι αυτές που ευνοούν τη μετάδοση του ιού της ηπατίτιδας Α. Η ηπατίτιδα Α είναι μια οξεία, συνήθως αυτοπεριοριζόμενη νόσος, που δίνει περίπου 1,5 εκατ. νέα περιστατικά κάθε χρόνο, ενδημικού χαρακτήρα, σε περιοχές που οι άνθρωποι ζουν κάτω από πολύ κακές συνθήκες διαβίωσης. H νόσος εκδηλώνεται έπειτα από μια περίοδο επώασης 15-50 ημερών, μετά την επαφή του ατόμου με τον ιό της ηπατίτιδας Α. 

Ο ιός μεταδίδεται μέσω της κατανάλωσης μη καθαρού φαγητού ή νερού που έχουν έρθει σε επαφή με κόπρανα ατόμου που πάσχει από ηπατίτιδα Α. Αυτό εξηγεί τον όρο « κοπρανο-στοματική» οδός μετάδοσης της ηπατίτιδας Α και το γιατί η νόσος εμφανίζεται πιο συχνά σε περιοχές χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου, με ανεπαρκές δίκτυο ύδρευσης-αποχέτευσης και σε ομάδες ατόμων με πτωχή ατομική υγιεινή. Επίσης, μεταδίδεται με σεξουαλική (στοματο-πρωκτική) επαφή καθώς και με αίμα (χρησιμοποίηση συριγγών σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών). Ωστόσο, η συνήθης κοινωνική επαφή στα πλαίσια της δουλειάς μας ή στο σχολείο, δεν επιφέρει κινδύνους για πιθανή μετάδοση όπως λένε οι ειδικοί.  Η μεταδοτικότητα της νόσου, ελαττώνεται σημαντικά μόλις το άτομο εκδηλώσει ίκτερο καθώς ο ιός δεν αποβάλλεται μετά στα κόπρανα. Στα παιδιά, ιδίως σε αυτά κάτω των 6 ετών, η νόσος περνά συνήθως υποκλινικά, χωρίς συμπτώματα, εν αντιθέσει με τους ενήλικες που εμφανίζουν νόσο (ίκτερο) σε σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό(70%).

Για να βρεθεί η νόσος γίνεται ειδική εξέταση αίματος για αντισώματα IgM anti-HAV. 

Οι επιστήμονες, συμβουλεύουν, τα άτομα που εκδηλώνουν κάποια συμπτώματα να ξεκουράζονται και να τρέφονται σωστά. Μόνο αν τα συμπτώματα χειροτερέψουν, αν δηλαδή υπάρχουν έντονοι και συνεχείς εμετοί, τότε το άτομο πρέπει να μπει σε νοσοκομείο.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να τηρούμε του κανόνες υγιεινής όσο το δυνατόν καλύτερα

Να πλένουμε τα χέρια μας πολύ καλά:

 πριν φάμε οτιδήποτε, 

έπειτα από κάθε χρήση τουαλέτας, 

όταν αλλάζουμε πάνες στα μωρά μας 

όταν χρησιμοποιούμε προφυλακτικό,

Εάν βρεθούμε σε χώρες με αυξημένη ενδημικότητα:

να καταναλώνουμε μόνο εμφιαλωμένο νερό, 

να μην χρησιμοποιούμε παγάκια,

να μην πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά μας με νερό βρύσης,

να μην μοιραζόμαστε τρόφιμα, ποτά και τσιγάρα με άλλους,

Σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, όπου το δίκτυο ύδρευσης-αποχέτευσης μπορεί να έχει υποστεί ζημιές, συμβουλευόμαστε τις τοπικές αρχές για την καταλληλότητα του πόσιμου νερού,

Ο ιός της ηπατίτιδας Α αδρανοποιείται στιγμιαία με:

το βρασμό του νερού και των τροφών, 

την παστερίωση 

τη χρήση οικιακής χλωρίνης  σε όλες τις επιφάνειες.

Τέλος, να σημειωθεί ότι το εμβόλιο για την ηπατίτιδα Α είναι αποτελεσματικό και ασφαλές. Γίνεται σε 2 δόσεις με μεσοδιάστημα 6 μηνών για να επιτευχθεί προστασία για μεγάλο χρονικό διάστημα, περίπου 20 χρόνια. Η προστασία του εμβολίου ξεκινά έπειτα από 4 εβδομάδες από τον εμβολιασμό, συνεπώς αν πρέπει κανείς να ταξιδέψει σε μέρη που το εμβόλιο κρίνεται απαραίτητο, πρέπει να έχει εμβολιαστεί 4 εβδομάδες πριν ξεκινήσει το ταξίδι του.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις