Archive

ΗΠΑ: Θανατηφόρος μύκητας εξαφανίζει πληθυσμούς φιδιών


Δεν έχει σημασία αν πρόκειται για το ανακόντα της ομώνυμης ταινίας ή το αρχικό φιδάκι του Nokia 3210, σύμφωνα με μελέτες, θανάσιμος μύκητας μολύνει είδη φιδιών φαινομενικά τυχαία στις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες.

Μια θανατηφόρα μυκητιακή νόσος που μολύνει φίδια στις ανατολικές και τις μεσοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες δεν φαίνεται να κάνει διακρίσεις ανάλογα με το είδος, το μέγεθος ή τον οικότοπο, ανέφεραν πρόσφατα ερευνητές στο Science Advances. 

Η λοίμωξη, που προκαλείται από το μυκητιακό παθογόνο Ophidiomyces ophiodiicola, μπορεί να καλύψει τα σώματα των φιδιών με κακώσεις που καθιστούν δύσκολη την επιβίωση στην καθημερινότητα καθώς δεν μπορούν να κινηθούν και να τραφούν, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν από τη μόλυνση. Σπόρια μυκήτων που βρίσκονται στο έδαφος και μπορούν να εξαπλωθούν σε φίδια που έρχονται σε επαφή με αυτά. Η ασθένεια έχει παρομοιαστεί με τον μύκητα chytrid που εξαφανίζει τους πληθυσμούς των αμφιβίων σε όλο τον κόσμο ή το σύνδρομο white nose, το οποίο σκοτώνει νυχτερίδες. 

Στα φίδια, η ασθένεια όχι μόνο "θα μπορούσε να οδηγήσει στο θάνατο ευπαθών ειδών, αλλά θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει ολόκληρες κοινότητες", λέει ο Bruce Kingsbury, βιολόγος στο πανεπιστήμιο Indiana University-Purdue Fort Wayne, ο οποίος δεν ήταν μέλος της ομάδας μελέτης. Τα φίδια είναι σημαντικά αρπακτικά σε πολλά οικοσυστήματα.

Η μυκητιακή νόσος των φιδιών εμφανίστηκε αρχικά γύρω στο 2008. Τώρα έχει παγιωθεί σε 23 είδη στις ανατολικές και τις μεσοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, λέει ο συνεργάτης της μελέτης, Frank Burbrink, ερπετολόγος στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Νέα Υόρκη. Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του ήθελαν να δουν αν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου θα μπορούσαν να κάνουν αυτά τα είδη πιο ευαίσθητα στην ασθένεια από ό, τι τα δεκάδες άλλα είδη φιδιών που ζουν στην περιοχή. 

Ο Burbrink και η ομάδα του κυνηγούσαν για τα μοτίβα δεδομένων σχετικά με τα άρρωστα φίδια, για να δουν αν τα μολυσμένα είδη συσχετίστηκαν εξελικτικά, για παράδειγμα, ή αν μοιράζονταν ορισμένα χαρακτηριστικά συμπεριφοράς ή προτιμήσεις οικοτόπων. Ο μύκητας όμως φαίνεται να χτυπάει τα είδη τυχαία, σύμφωνα με τους ερευνητές. Δεν φαινόταν να έχει σημασία αν ένα φίδι ήταν μεγάλο ή μικρό, είτε ζούσε κυρίως στο νερό είτε στη γη, είτε έκανε πολλά αυγά ή λίγα μόνο.

Υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτήματα σχετικά με την ασθένεια. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πόσο διαδεδομένη είναι στην πραγματικότητα. Ακόμα και σε περιοχές όπου ο μύκητας είναι γνωστός, πολλές περιπτώσεις ασθενών φιδιών πιθανότατα δεν αναφέρονται. Ο συγκεκριμένος μύκητας, που προκαλεί τη λοίμωξη, εντοπίστηκε  πριν από μερικά χρόνια, βέβαια δεν είναι σαφές πόσο καιρό υπάρχει η ασθένεια, λέει ο Burbrink. Ελπίζει ότι η μελέτη των ζώων που φιλοξενούνται σε συλλογές μουσείων φυσικής ιστορίας θα μπορούσε να δώσει μια απάντηση.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις