Διεθνή

ΗΠΑ: Συρρίκνωση της οικονομίας δείχνει ο PMI


Ανησυχητικά είναι τα νέα στοιχεία της έρευνας Markit για την επιχειρηματική και οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ.Για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2013 ο δείκτης PMI δείχνει συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Ειδικότερα, τον Φεβρουάριο ο σύνθετος δείκτης PMI για τον κλάδο της μεταποίησης και τις υπηρεσίες υποχώρησε στις 49,6 μονάδες από 53,3 μονάδες τον Ιανουάριο. Το ανησυχητικό είναι οτι  ο δείκτης υποχώρησε κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων, που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.

O δείκτης PMI για τις υπηρεσίες κατρακύλησε στις 49,4 μονάδες το Φεβρουάριο από 53,4 μονάδες τον Ιανουάριο. Αυτό αποτελεί χαμηλό έξι και πλέον ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit.

Ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε σε χαμηλό 6 μηνών στις 50,8 μονάδες από 51,9 μονάδες τον Ιανουάριο. Ο δείκτης για την παραγωγή του μεταποιητικού τομέα  διαμορφώθηκε στις 50,6 μονάδες από 52,4 μονάδες τον Ιανουάριο.

O  επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson,επισήμανε οτι “η δραστηριότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων συρρικνώθηκε για πρώτη φορά από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση".

Διαβάστε επίσης
Ετικέτες ΗΠΑ