Διεθνή

ΗΠΑ: Στο 5,7% η ανάπτυξη το 2021 - H υψηλότερη από το 1984


Με εξαιρετικούς ρυθμούς «έτρεξε» η αμερικανική οικονομία το 4ο τρίμηνο του 2021, με αποτέλεσμα να κλείσει τη χρονιά με ανάπτυξη 5,7%, τη μεγαλύτερη από το 1984.

Ο ρυθμός ανάπτυξης στο τέταρτο τρίμηνο ήταν πράγματι εντυπωσιακός και πολύ πιο πάνω από τις προβλέψεις των οικονομολόγων. Έφτασε στο 6,9% έναντι των εκτιμήσεων για 5,3%.

Κατά την περασμένη χρονιά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου εμπορίου, η αμερικανική οικονομία «δημιούργησε» 6,4 εκατ.θέσεις εργασίας, έναντι απωλειών 9,4 εκατ.θέσεων που είχαν προκύψει το 2020.

Τα στοιχεία για το ΑΕΠ έδειξαν ένα γενικά ισχυρό τρίμηνο για την αμερικανική οικονομία μετά τη σημαντική επιβράδυνση στο τρίτο τρίμηνο. Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, που συνδέονται με την πανδημία, σε συνδυασμό με την ισχυρή ζήτηση που προκλήθηκε από τα πρωτοφανή μέτρα στήριξης του Κογκρέσου και της κεντρικής τράπεζας (Fed) οδήγησαν σε ανισορροπίες σε όλο το φάσμα της οικονομίας.

Η κατανάλωση, στην οποία οφείλονται πάνω από τα δύο τρίτα του ΑΕΠ, αυξήθηκε 3,3% στο τέταρτο τρίμηνο, ενώ οι ακαθάριστες ιδιωτικές επενδύσεις εκτινάχθηκαν 32%.

Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε το 2021 καθώς η προσφορά δεν μπόρεσε να συμβαδίσει με την ισχυρή ζήτηση, ιδιαίτερα για προϊόντα.

Η αβεβαιότητα είναι υψηλή για το 2022, με τον πρόεδρο της Fed, Τζερόμ Πάουελ, να δηλώνει χθες ότι η ανάπτυξη στις αρχές του έτους επιβραδύνεται, αν και ο ίδιος θεωρεί συνολικά ισχυρή την οικονομία.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες ΗΠΑ