Διεθνή

ΗΠΑ: Σε αναστολή οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες αν δεν περάσει νομοσχέδιο για χρηματοδότηση


Σε αναστολή κινδυνεύουν να τεθούν ομοσπονδιακές υπηρεσίες του αμρικανικού δημοσίου στο τέλος του μήνα αν δεν περάσει το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση τους.

Οι Δημοκρατικοί ψήφισαν σήμερα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, με 220 θετικές ψήφους έναντι 211 αρνητικών ψήφων, υπό κομματική πειθαρχίανομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μέχρι την 3η Δεκεμβρίου και την αναστολή της οροφής δανεισμού των ΗΠΑ μέχρι το τέλος του 2022.

Το νομοσχέδιο αποστέλλεται πλέον στη Γερουσία, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν διακηρύξει ότι θα εμποδίσουν την ψήφισή του. Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν τεθεί κατά της χρεοκοπίας του Δημοσίου όμως έχουν δηλώσει ότι δε στηρίξουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στη Γερουσία που έχουν την πλειοψηφία.

Αν συμβεί αυτό, οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να επανέλθουν με μία νέα στρατηγική/νομοσχέδιο, που είναι το πιο πιθανό, όμως υπάρχει και η πιθανότητα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας των υπηρεσιών της που δεν θα μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις της, αλλά και τον κίνδυνο μιας χρεοκοπίας για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν δηλώσει ότι οι Δημοκρατικοί μπορούν να αυξήσουν την οροφή χρέους από μόνοι τους, μέσω της τακτικής του κοινοβουλευτικού συμβιβασμού, ενός πολιτικού ελιγμού που παρακάμπτει τον κανονισμό της Γερουσίας, ότι 60 από τα 100 μέλη του σώματος, πρέπει να ψηφίσουν θετικά για ένα νομοσχέδιο.

Οι Δημοκρατικοί από την πλευρά τους, έχουν αντισταθεί να το πράξουν αυτό μέχρι τώρα, δηλώνοντας ότι η ψήφος για την αύξηση του ορίου χρέους, πρέπει να είναι μία διακομματική ψήφος. «Τα παιχνίδια με την οροφή του χρέους είναι σαν να παίζεις με τη φωτιά και να τη βάζεις στην πλάτη των Αμερικανών» είπε ο Σούμερ σε μία ομιλία του.

Η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί καθώς η Ουάσινγκτον βρίσκεται αντιμέτωπη με τη λήξη της διπλής προθεσμίας για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης και την αύξηση της οροφής του χρέους, όπως επίσης και με την προσπάθεια των Δημοκρατικών για την ψήφιση των δαπανών μαμούθ των 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της εσωτερικής ατζέντας του Μπάιντεν, μέσω της χρήσης του πολιτικού ελιγμού του κοινοβουλευτικού συμβιβασμού.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης
Ετικέτες ΗΠΑ