Επιχειρήσεις

ΗΠΑ: Πρόστιμο 300 εκατ. δολ. σε θυγατρική της Fiat Chrysler για νέο dieselgate


Μία θυγατρική εταιρία της Fiat Chrysler Automobiles στις ΗΠΑ καταδικάστηκε να πληρώσει στο αμερικανικό Δημόσιο πρόστιμα και αποζημιώσεις 300 εκατομμυρίων δολαρίων, επειδή εξαπάτησε τις αρχές και τους καταναλωτές σχετικά με τις εκπομπές ρύπων από πετρελαιοκινητήρες της.

 Η εταιρεία παραδέχθηκε την ενοχή της, δίνοντας τέλος σε μία πολυετή έρευνα σε βάρος της από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Η FCA US, πρώην Chrysler Group, είχε προηγουμένως επιτύχει συμβιβασμό με το υπουργείο Δικαιοσύνης, συμφωνώντας να καταβάλει πρόστιμο 96,1 εκατομμυρίων δολαρίων και να πληρώσει ακόμη 203,6 εκατομμύρια δολάρια. Η FCA US, που αποτελεί τώρα θυγατρική της Stellantis NV, καταδικάστηκε επίσης σε τριετή δικαστική επιτήρηση.

Η εταιρία κατηγορήθηκε ότι παρουσίασε παραποιημένα στοιχεία αναφορικά με τις εκπομπές ρύπων από πετρελαιοκινητήρες που τοποθετήθηκαν σε περισσότερα από 100.000 οχήματα Jeep και Grand Cherokee την περίοδο 2014-2016 και σε πετρελαιοκίνητα οχήματα Ram 1500.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι η FCA "συνωμότησε για να παραποιήσει τα δεδομένα εκπομπών", σε τεστ που πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ.

Η συνολική χρηματική ποινή των περίπου 300 εκατομμυρίων δολαρίων “είναι το αποτέλεσμα μιας επισταμένης τριετούς έρευνας,” δήλωσε ο βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Τοντ Κιμ. “Η απόφαση αυτή δείχνει ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι δεσμευμένο στην απόδοση ευθυνών στις εταιρίες που παραπλανούν τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.”

Η κυβέρνηση υπογράμμισε ότι η FCA US είχε προηγουμένως καταβάλει 311 εκατομμύρια δολάρια για αστική ευθύνη και 183 εκατ. για αποζημιώσεις σε περισσότερους από 63.000 αγοραστές οχημάτων της, που κατέθεσαν ομαδικές αγωγές για τις εκπομπές των πετρελαιοκινητήρων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα