Διεθνή

ΗΠΑ: Με το ένα χέρι προμηθεύουν πολεμοφόδια στο Ισραήλ, με το άλλο φτιάχνουν προβλήτα για τη Γάζα


Τον «εξωραϊσμό» της εξωτερικής τους πολιτικής επιχειρούν οι ΗΠΑ, δημιουργώντας προβλήτα για την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, τη στιγμή που αποτελούν τον νούμερο ένα σύμμαχο και προμηθευτή όπλων του Ισραήλ για την κατακρεούργηση και τον εκτοπισμό του Παλαιστινιακού λαού.

Η υπό κατασκευή προβλήτα στη Γάζα αναμένεται να επιτρέψει σε "δύο με τρεις εβδομάδες" τη μεταφορά περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα που βομβαρδίζεται και πολιορκείται από το Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Ωστόσο αυτή η μεταφορά δια θαλάσσης δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις χερσαίες αυτοκινητοπομπές, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου εθνικής ασφαλείας Τζον Κίρμπι (φωτο).

Η εγκατάσταση αυτή "θα αυξήσει σίγουρα τον όγκο της βοήθειας που μεταφέρεται", αλλά "τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τους χερσαίους δρόμους και τα φορτηγά που εισέρχονται" στη Γάζα, δήλωσε ο Τζον Κίρμπι σε συνέντευξη στο δίκτυο ABC.

"Θα χρειαστεί πιθανόν να περιμένουμε δύο με τρεις εβδομάδες πριν γίνει μια επιχείρηση", διευκρίνισε.

Απέναντι στις καθυστερήσεις και τους αποκλεισμούς του Ισραήλ όσον αφορά την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας από την ξηρά σε μια Λωρίδα της Γάζας που πλήττεται από ανθρωπιστική καταστροφή, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε στις αρχές Μαρτίου την κατασκευή ενός τεχνητού λιμανιού.

Η ανθρωπιστική βοήθεια θα φτάνει αρχικά στην Κύπρο, όπου θα ελέγχεται και στη συνέχεια θα γίνεται προετοιμασία για να παραδοθεί, διευκρίνισε την Πέμπτη ανώτερος Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος.

Στη συνέχεια θα μεταφέρεται σε πλωτή πλατφόρμα στ' ανοικτά της Γάζας και στη συνέχεια στην προβλήτα - την οποία άρχισε να κατασκευάζει την Πέμπτη το Πεντάγωνο - όπου θα αναλαμβάνουν ανθρωπιστικοί εταίροι και θα τη μεταφέρουν στην περιοχή με φορτηγά.

Αυτή η κίνηση δεν θα εμπλέκει "χερσαία στρατεύματα" στο παλαιστινιακό έδαφος, δήλωσαν αξιωματούχοι. Ωστόσο, Αμερικανοί στρατιώτες θα βρίσκονται κοντά στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της κατασκευής της προβλήτας, η οποία θα επιβλέπεται από ισραηλινά στρατεύματα.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε το Σάββατο ότι ελπίζει η προβλήτα να είναι "πλήρως λειτουργική" στις αρχές Μαΐου.

Η κατασκευή αυτή αφήνει αρκετά ερωτηματικά σχετικά με διαφορετικούς τρόπους χρήσης της μελλοντικά από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και τους λοιπούς συμμάχους τους.

Αμελητέα η συνεισφορά του έργου μπροστά στις ανάγκες λέει ο ΟΗΕ

Ο ΟΗΕ και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις υπενθυμίζουν τακτικά ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την αναγκαία αύξηση της εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας από τη ξηρά, για έναν πεινασμένο πληθυσμό που αντιμετωπίζει ελλείψεις ιατρικού εξοπλισμού.

Υπό την πίεση του Αμερικανού συμμάχου του, το Ισραήλ ανακοίνωσε στις αρχές Απριλίου "άμεσα μέτρα για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας" στη Γάζα, μέσω του λιμανιού Ασντόντ και του σημείου διέλευσης Ερέζ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα