Διεθνή

ΗΠΑ: Η Χεζμπολάχ δεν πρέπει να "επιδιώξει να επωφεληθεί" από τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς


"Ούτε η Χεζμπολάχ ούτε κανένας άλλος παράγοντας, κρατικός ή μη, δεν πρέπει να επιδιώξει να επωφεληθεί από τη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, προειδοποίησε σήμερα εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, αντιδρώντας στην ομιλία του επικεφαλής της φιλοϊρανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, του Χασάν Νασράλα.

"Δεν θα υπεισέλθουμε σε έναν λεκτικό πόλεμο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν ούτε την κλιμάκωση ούτε τη διεύρυνση της σύγκρουσης που η Χαμάς εξαπέλυσε κατά του Ισραήλ", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος αυτός.

"Αυτό θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν πιο αιματηρό πόλεμο από εκείνον του 2006 μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου. Οι ΗΠΑ δεν θέλουν η σύγκρουση να επεκταθεί στον Λίβανο. Η καταστροφή που θα επακολουθούσε για τον Λίβανο και τον λαό του θα ήταν αδιανόητη, και μπορεί να αποφευχθεί", δήλωσε.

Η ομιλία του Νασράλα αναμενόταν με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς έτσι θα μαθευόταν αν ο Νασράλα σύρει τον Λίβανο στον πόλεμο, που μαίνεται στη Γάζα. Οι μαχητές της Χεζμπολάχ επενέβησαν κατά του Ισραήλ στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών από την επομένη του πολέμου με τη Χαμάς, αλλά χωρίς να κλιμακώσουν τις επιχειρήσεις τους.

Κατά την ομιλία του, ο αρχηγός της Χεζμπολάχ επιτέθηκε βίαια στις ΗΠΑ, την ώρα που ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν πραγματοποιούσε επίσκεψη στο Ισραήλ.

"Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τον στόλο σας, με τον οποίο μας απειλείτε", δήλωσε.

Κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι είναι "εξ ολοκλήρου υπεύθυνες για τον πόλεμο που μαίνεται στη Γάζα", εκτιμώντας ότι το "Ισραήλ δεν είναι παρά ένα όργανο".

Στο μέτωπο του Λιβάνου, ο Νασράλα δήλωσε ότι "μπήκαμε στη μάχη από τις 8 Οκτωβρίου".

Εκτίμησε ότι "όλες οι επιλογές" είναι στο τραπέζι και ότι το ενδεχόμενο "ενός ολοκληρωτικού πολέμου" είναι "ρεαλιστικό".

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις