Διεθνή

ΗΠΑ: Η Γερμανία δεν κάνει αρκετά για τις αμυντικές δαπάνες


Νέα κριτική στη Γερμανία για τις αμυντικές δαπάνες ασκούν οι ΗΠΑ, αυτή τη φορά δια στόματος του πρεσβευτή τους στη χώρα.

Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, o Αμερικανός πρεσβευτής στο Βερολίνο, Ρίτσαρντ Γκρένελ υπογραμμίζει ότι η δέσμευση της Γερμανίας να αυξήσεις τις αμυντικές δαπάνες της στο 1,5% του ΑΕΠ έως το 2024 «απλά δεν είναι αρκετή».

«Δεν έχουμε να κάνουμε με κάποιες αμερικανικές απαιτήσεις στις οποίες η Γερμανία πρέπει να ανταποκριθεί. Πρόκειται για δεσμεύσεις στο ΝΑΤΟ τις οποίες το Βερολίνο έχει ήδη αναλάβει. Εμείς θέλουμε απλά να θυμίσουμε στον σπουδαίο σύμμαχό μας, τη Γερμανία, ότι τώρα δεν είναι η ώρα για περικοπές ή αποδυνάμωση του ΝΑΤΟ» είπε χαρακτηριστικά ο Γκρένελ στην εφημερίδα.

Οι αμυντικές δαπάνες έχουν εξελιχθεί σε σοβαρό αγκάθι των σχέσεων Ουάσιγκτον- Βερολίνου από τότε που ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ. Το 2014 τα κράτη μέλη δεσμεύτηκαν να πετύχουν το στόχο για αύξηση των δαπανών στο 2% του ΑΕΠ έως το 2024.