Ενέργεια

ΗΠΑ: Απελευθερώνουν 1 εκατ. βαρέλια βενζίνης για να μειωθούν οι τιμές


Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ θα αποδεσμεύσει 1 εκατομμύριο βαρέλια βενζίνης από τα αποθέματα που διατηρεί, προκειμένου να μειώσει τις τιμές ενόψει των εορτασμών της 4ης Ιουλίου.

«Με τη στρατηγική απελευθέρωση αυτού του αποθέματος μεταξύ της Ημέρας Μνήμης και της 4ης Ιουλίου, εξασφαλίζουμε την επαρκή τροφοδοσία των τριών πολιτειών και των βορειοανατολικών περιοχών σε μια εποχή που οι σκληρά εργαζόμενοι Αμερικανοί το χρειάζονται περισσότερο», ανέφερε η υπουργός Ενέργειας Τζένιφερ Γκράνχολμ σε δήλωσή της την Τρίτη.

Οι λιανοπωλητές και τα τερματικά θα παραλάβουν τη βενζίνη το αργότερο έως τις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με δήλωση του Υπουργείου Ενέργειας. Η προμήθεια θα κυκλοφορήσει σε ποσότητες 100.000 βαρελιών για να διασφαλιστεί μια ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών που θα μεγιστοποιήσει τον αντίκτυπο στις τιμές στην αντλία.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια βενζίνης έχουν σημειώσει άνοδο 19% φέτος, καθώς οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί λόγω της μείωσης της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ και των φόβων για το ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή που θα διαταράξει τον εφοδιασμό. Η άνοδος των τιμών της ενέργειας πυροδότησε τον Απρίλιο εικασίες για το ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα μπορούσε να αξιοποιήσει το στρατηγικό απόθεμα πετρελαίου πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Η Εθνική Οικονομική Σύμβουλος του Λευκού Οίκου Lael Brainard δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η κυβέρνηση θα «διασφαλίσει ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα παραμείνουν προσιτές». Ωστόσο, οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν υποχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς το πετρέλαιο έχει υποχωρήσει από τα υψηλά επίπεδα του Απριλίου, όταν οι έμποροι ανέβασαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού, λόγω των φόβων ότι το Ισραήλ και το Ιράν βρίσκονταν στα πρόθυρα πολέμου.

Οι τιμές στην αντλία ήταν κατά μέσο όρο 3,59 δολάρια ανά γαλόνι σε εθνικό επίπεδο την Τρίτη, περίπου 4 σεντς υψηλότερες από τον μέσο όρο του προηγούμενου έτους, αλλά χαμηλότερες από τον προηγούμενο μήνα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις