Οικονομία

IOBE: Υποχώρησε ο Δείκτης Οικονομικού κλίματος το Σεπτέμβριο


Υποχώρησε οριακά ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος το Σεπτέμβριο με αισθητή όμως επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης όπως αυτή καταγράφεται στο νέο μηνιαίο ενημερωτικό "Δελτίο Εξελίξεων στη Βιομηχανία" του ΙΟΒΕ.

Επίσης καταγράφηκε ήπια άνοδος επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία, 86,4 μονάδες από 85,6 τον Αύγουστο και αύξηση βιομηχανικής παραγωγής κατά 10,3% τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο. Οριακή μείωση 0,2% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2019, αλλά σημαντικά μικρότερη του Ευρωπαϊκού μέσου όρου -7,3%.

Το μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο αναφέρει επίσης ενίσχυση των εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων τον Ιούλιο (εξαιρουμένων πετρελαιοειδών) κατά +7% (y-o-y) και συρρίκνωση εμπορικού ελλείμματος κατά 24,5% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Όπως επισημαίνεται οι νέες "πράσινες" επενδύσεις που θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ αποτελούν βάσεις για ανάπτυξη και ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας, ενώ οικοδομούν μια διεθνή ενεργειακή πολιτική.

Οι επτά άξονες αυτών των πράσινων επενδύσεων αφορούν σε ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και ανακαινίσεις, ενεργειακές διασυνδέσεις και δράσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, επέκταση του προγράμματος ηλεκτροκίνησης και ανάπτυξη υποδομών, δράσεις και μέτρα για την προστασία της φύσης, απολιγνιτοποίηση, χωροταξικό σχεδιασμό σε συνδυασμό με τη βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς και σε διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων.

Διαβάστε επίσης
Ετικέτες ΙΟΒΕ