Επιχειρήσεις

Intralot: Σε Τουρκία και ΗΠΑ τα επόμενα μεγάλα στοιχήματα


Αισιόδοξες  προβλέψεις και εκτιμήσεις για την πορεία τη ς Intralot  διατυπώνει η διοίκηση του ομίλου, επισημαίνοντας ότι τα οικονομικά στοιχεία και οι επιδόσεις του δεν δικαιολογούν επ’ ουδενί τη μεγάλη πτώση της μετοχής.

Μετά από πολύμηνη πτωτική πορεία, η μετοχή της Intralot  βυθίστηκε την Τετάρτη σε νέο ιστορικό χαμηλό, χάνοντας 26%, υπό την επίδραση φημών ότι αποτελεί επόμενο στόχο της QCM, του fund που αποκάλυψε τα εικονικά οικονομικά στοιχεία των Folli Follie. Χθες ανέκαμψε, κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών,  αλλά οι «εντυπώσεις» έμειναν στην αγορά.

«Η εταιρεία θα εξετάσει τη λήψη πρόσθετων μέτρων, με στόχο την προάσπιση της αξιοπιστίας της και την υπεράσπιση των συμφερόντων των επενδυτών της έναντι ανυπόστατων φημών», δήλωσαν οι επικεφαλής της Intralot κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με αναλυτές, όπου παρουσίασαν  τα οικονομικά στοιχεία, τους σχεδιασμούς και τις προοπτικές του ομίλου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την τηλεδιάσκεψη, η εταιρεία «έχει ανακοινώσει σημαντικά νέα έργα και ανανεώσεις υφισταμένων συμβολαίων. Αναμένεται να ολοκληρώσει και να ανακοινώσει επιπλέον μεγάλα έργα στο προσεχές διάστημα».

Οι αναλυτές «βομβάρδισαν» τους επικεφαλής της Intralοt δέχθηκε με ερωτήσεις για όλα τα ανοιχτά θέματα και για επιμέρους πτυχές δραστηριοτήτων του ομίλου, ο οποίος έχει παρουσία σε 72 χώρες ανά την υφήλιο και πραγματοποιεί στο εξωτερικό πάνω από το 75% του κύκλου εργασιών του.Επικεντρώθηκαν ιδιαίτερα στις νέες συμβάσεις που θα στηρίξουν την κερδοφορία, στην παρουσία του ομίλου στην Τουρκία και στις χρηματοδοτικές ανάγκες του.

Οι προοπτικές  στην Τουρκία

Ο διευθύνων σύμβουλος της Intralot Αντώνης Κεραστάρης έδωσε έμφαση  στις προοπτικές του ομίλου, εστιάζοντας στην αγορά της Τουρκίας, στις νέες συμβάσεις που συνήψε σε Κροατία, Αμβούργο και Νέο Μεξικό (ΗΠΑ), καθώς και στα οφέλη από άλλες τρεις συμβάσεις που θα υπογραφούν το επόμενο διάστημα. Οι έξι νέες συμβάσεις εκτιμάται ότι θα συνεισφέρουν ετησίως 15 με 20 εκατ. ευρώ στα EBITDA.
Τουρκία

Για την δεκαετή σύμβαση αθλητικού στοιχήματος στην Τουρκία όπου κατατέθηκε προσφορά μόνο από την Inteltek (στην οποία η Intralοt συμμετέχει με 45%), ο κ. Κεραστάρης, τόνισε ότι θα αποφέρει μεγάλα έσοδα και κέρδη, ενώ θα είναι επωφελής και για το τουρκικό Δημόσιο, που θα έχει μίνιμουμ εγγυημένα έσοδα.
Η Inteltek αναλαμβάνει τη δέσμευση να πληρώνει ετησίως στο τουρκικό Δημόσιο τουλάχιστον τα έσοδα του 2017 προσαυξανόμενα κατά τον πληθωρισμό. Δέχθηκε τον όρο αυτό, στηριζόμενη στη γνώση της για το παιχνίδι και την αγορά.

«Δεχθήκαμε τον όρο γιατί δουλεύουμε εκεί 16 χρόνια και γνωρίζουμε την αγορά», είπε ο κ. Κεραστάρης. «Στον τομέα του στοιχηματισμού η Τουρκία θα είναι η αγορά με την υψηλότερη ανάπτυξη στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια».

Για τις πιθανές πωλήσεις άλλων συμμετοχών, τόνισε πως η ιταλική Gamenet (στην οποία η Intralot κατέχει 20%) και οι δραστηριότητες σε Πολωνία και Περού, είναι προς πώληση.
Για την Azerinteltek στο Αζερμπαϊτζάν, όπου η Intralot  ρευστοποίησε τη συμμετοχή της παρά τις αντίθετες περυσινές διαβεβαιώσεις, ο κ. Κεραστάρης είπε πως η πώληση έγινε από κοινού με την Turkcell (που ήταν ο συνέταιρος στην αζέρικη εταιρεία) εξαιτίας του γενικότερου οικονομικού περιβάλλοντος. Με την πώληση της συμμετοχής -που θα ολοκληρωθεί εντός εξαμήνου – η Intralot θα προεισπράξει τα μερίσματα που θα λάμβανε μέχρι το 2025, οπότε λήγει η σχετική άδεια της Azerinteltek.

Αγορές αθλητικού στοιχήματος στις ΗΠΑ

Η διοίκηση του ομίλου δίνει τώρα ιδιαίτερη βαρύτητα στην αμερικανική αγορά, εκτιμώντας ότι στις ΗΠΑ υπάρχουν σπουδαίες ευκαιρίες και δυνατότητες ανάπτυξης εργασιών.

Όπως είπε ο κ. Κεραστάρης, η Intralοt εξασφάλισε πολύ σημαντικό συμβόλαιο στην πολιτεία Νέο Μεξικό. Μπορεί να κερδίσει και άλλα, καθώς άλλες πέντε πολιτείες των ΗΠΑ βρίσκονται στο τελικό στάδιο διαμόρφωσης του σχετικού ρυθμιστικού πλαισίου (Οχάιο, Ιλλινόις, Ουάσινγκτον, Μοντάνα, Αινταχο). Μέσα στους πρώτους μήνες του 2019 θα έχουν ολοκληρώσει τη ρύθμιση της αγοράς αθλητικού στοιχηματισμού.

Η Intralot θα διεκδικήσει σημαντικό μερίδιο από μια «πίτα» τζίρου που αποφέρει ετησίως μικτά κέρδη 20 δισ. δολάρια.

Διαβάστε επίσης