Χρηστικά

ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: «Εκπαίδευση ενηλίκων: Φιλοσοφία της συμμετοχής και διάγνωση εκπαιδευτικών αναγκών»


Το Ινστιτούτο Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ) δίνει στη δημοσιότητα την έκδοση-μελέτη, με τίτλο «Εκπαίδευση ενηλίκων: Φιλοσοφία της συμμετοχής και διάγνωση εκπαιδευτικών αναγκών», με συγγραφείς τον Καθηγητή Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Νίκο Ναγόπουλο και την επιστημονική συνεργάτη του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, κ. Βιβή Σιδηρά.

Σύμφωνα με το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, «σε μια περίοδο κατά την οποία η διάσταση της ποιότητας στη συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση υπολείπεται και η συντριπτική πλειονότητα των προγραμμάτων κατάρτισης ‒με το θεσμικό πλαίσιο να το ευνοεί ‒ αναπαράγουν μια εργαλειακή, ελάχιστα γόνιμη και αναποτελεσματική προσέγγιση για την εκπαίδευση και κατάρτιση ενηλίκων, η παρούσα μελέτη επιχειρεί να προτείνει μια εκπαιδευτική διεργασία που καλείται να υιοθετήσει, να εφαρμόσει και να προωθήσει τη φιλοσοφία της συμμετοχής.

Στο πλαίσιο αυτό, εστιάζει θεωρητικά, εμπειρικά και βιωματικά, στην εφαρμογή της ολιστικής ποιοτικής ενεργητικής συμμετοχής, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα σε στόχους, εκπαιδευτικές ανάγκες, ρόλους, σχέσεις, δεξιότητες, στάσεις και συμπεριφορές. Προτείνει επίσης την ανάπτυξη νέων μορφών συλλογικού χαρακτήρα παρέμβασης σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

Ειδικότερα, διασυνδέει την ανάγκη ποιοτικής ανάπτυξης της επαγγελματικής κατάρτισης με την ανάγκη δημιουργίας ποιοτικών θέσεων εργασίας και αναδεικνύει τη σημασία σύνδεσης εκπαίδευσης-κατάρτισης-απασχόλησης, με έμφαση στα διακριτά πεδία, στις στρατηγικές και στις εφαρμογές τους.

Προτείνει τη χειραφετητική, τη μετασχηματίζουσα και την κριτική μάθηση, με πυρήνα τον πολυσχιδή ρόλο του εκπαιδευτή ενηλίκων, στο έργο του οποίου εμπεριέχονται διαστάσεις εμψυχωτή, συμβούλου, αξιολογητή, ερευνητή.

Τέλος, παρουσιάζει ως καλή πρακτική τη διάγνωση εκπαιδευτικών αναγκών στην εκπαιδευτική διεργασία, εντασσόμενη στο πλαίσιο της φιλοσοφίας της συμμετοχής. Μέσα από την αναγνώριση αδυναμιών και δυνατοτήτων ανατροφοδοτείται στην πράξη η απελευθερωτική, η δημοκρατική και η διαπραγματευτική αξία της φιλοσοφίας της συμμετοχής».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες ΓΣΕΕ