Οικονομία

Ινδία: Επιβάλλει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα


Ανταποδοτικούς δασμούς σε 28 προϊόντα των ΗΠΑ επιβάλλει από σήμερα η Ινδία, έπειτα από την κίνηση της Ουάσιγκτον να άρει ορισμένα από τα εμπορικά προνόμια του Νέου Δελχί. Μεταξύ των προϊόντων που δασμολογούνται περιλαμβάνονται τα αμύγδαλα, μήλα και καρύδια.

Οι νέοι δασμοί της Ινδίας σε βάρος αμερικανικών προϊόντων ισχύουν από σήμερα, όπως ανέφερε η ινδική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της. Η εμπορική διένεξη με την Ινδία αποτελεί ακόμη ένα μέτωπο στην πολιτική προστατευτισμού που εφαρμόζει ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, με τη δέσμευση ότι θα λάβει μέτρα εναντίον χωρών με τις οποίες οι ΗΠΑ εμφανίζουν μεγάλο εμπορικό έλλειμμα.

Από τις 5 Ιουνίου, ο Τραμπ κατήργησε ορισμένα εμπορικά προνόμια που απολάμβανε η Ινδία στο πλαίσιο του Συστήματος Γενικευμένων Προτιμήσεων(GSP), επιτρέποντας στο Νέο Δελχί εξαγωγές άνευ δασμών, ύψους έως και 5,6 δισ. δολαρίων. Η Ινδία είχε χαρακτηρίσει «ατυχή» τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ενώ είχε δεσμευθεί ότι θα υπερασπισθεί τα εθνικά της συμφέροντα.

Ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, θα συναντηθεί για πρώτη φορά με τον πρόεδρο Τραμπ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των 20 περισσότερο ανεπτυγμένων να αναπτυσσομένων χωρών(G20), που θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 20 Ιουνίου στην Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις