Διεθνή

Ινδία: Εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι σίτου παραμένουν αποκλεισμένοι σε λιμάνι


Η Ινδία θα επιτρέψει την αποστολή φορτίων σίτου στο εξωτερικών τα οποία περιμένουν άδεια από τα τελωνεία, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, χαλαρώνοντας κάπως την απαγόρευση στις εξαγωγές σίτου που επέβαλε το Σάββατο.

Η Ινδία θα επιτρέψει επίσης εξαγωγές σίτου στην Αίγυπτο, αναφέρεται σε κυβερνητική δήλωση.

«Αποφασίσθηκε πως οπουδήποτε φορτία σίτου έχουν παραδοθεί στα Τελωνεία για εξέταση και έχουν καταγραφεί στα τελωνειακά συστήματα» είτε στις 13 Μαΐου 2022 είτε νωρίτερα, θα επιτραπεί η αποστολή τους, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι σίτου βρίσκονται σήμερα αποκλεισμένοι σ' ένα μεγάλο ινδικό λιμάνι λόγω της απαγόρευσης εξαγωγής του δημητριακού που ανακοινώθηκε το Σάββατο από το Νέο Δελχί, το οποίο επικαλέσθηκε τον υψηλό πληθωρισμό και την επισιτιστική ασφάλεια.

Η Ινδία, δεύτερη παραγωγός σίτου παγκοσμίως, έδωσε το Σάββατο εντολή στους εμπόρους σίτου να μην συνάψουν νέες συμφωνίες εξαγωγής χωρίς την προηγούμενη έγκριση της κυβέρνησης.

Η αιφνίδια αυτή ανακοίνωση προκάλεσε χάος στο λιμάνι Ντινταγιάλ του δυτικού κρατιδίου Γκουτζαράτ, όπου βρίσκονται σήμερα αποκλεισμένα περίπου 4.000 φορτηγά φορτωμένα σιτάρι.

Τέσσερα πλοία εν μέρει φορτωμένα με περίπου 80.000 τόνους σίτου περιμένουν επίσης να μπορέσουν να αποπλεύσουν.

Οι υπεύθυνοι του λιμανιού δήλωσαν πως τα φορτία που έφθασαν πριν από τις 13 Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία η ινδική κυβέρνηση ανακοίνωσε την απαγόρευση εξαγωγών, θα μπορούσαν να αναχωρήσουν με πλοία με προορισμό χώρες όπως η Αίγυπτος και η Νότια Κορέα, βάσει προηγούμενων συμφωνιών.

«Εντούτοις τα φορτηγά που είναι φορτωμένα με σιτάρι και έφθασαν στο λιμάνι μετά τις 13 Μαΐου θα πρέπει να αναχωρήσουν και πάλι με το φορτίο τους», δήλωσε ο Ομ Πρακάς Νταντλάνι, εκπρόσωπος της λιμενικής αρχής του Ντινταγιάλ (Deendayal Port Trust, DPT).

Το Εμπορικό Επιμελητήριο του Γκαντιντάμ εκτιμά ότι περίπου 400.000 τόνοι σίτου, προερχόμενοι από τα κρατίδια Πουντζάμπ, Χαραγιάνα, Μάντια Πραντές και άλλα, βρίσκονται στο λιμάνι και μέσα σε γειτονικές αποθήκες.

Από 500 μέχρι 700 αποθήκες που βρίσκονται κοντά στο λιμάνι Κάντλα είναι «γεμάτες σιτάρι που προορίζεται για εξαγωγή», δήλωσε ο Τέγια Κανγκάντ, πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Γκαντιντάμ, εκφράζοντας τη λύπη του για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε μια προειδοποίηση, αντί να ανακοινώσει ξαφνικά την απαγόρευση.

«Αυτό οδήγησε σε μια χαοτική κατάσταση καθώς οι οδηγοί φορτηγών και οι έμποροι δεν ξέρουν τι θα γίνει με τα εμπορεύματά τους. Επιπλέον, επειδή το σιτάρι είναι ένα τρόφιμο που αλλοιώνεται εύκολα, δεν μπορεί να παραμείνει εκτεθειμένο για πολύ καιρό», δήλωσε ο Κανγκάντ μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι υπουργοί Γεωργίας της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών κρατών επέκριναν την ινδική απόφαση εκφράζοντας το φόβο ότι «θα επιδεινώσει την κρίση» των πρώτων υλών.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα