Για πρώτη φορά από την άκρως επώδυνη, για τους επενδυτές, τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση του 2015, ένας από τους μεγάλους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, η S&P, εκφράζει με κατηγορηματικό τρόπο την εκτίμησή του ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χρειασθούν νέα ανακεφαλαιοποίηση.
Παρότι οι τραπεζικές μετοχές έκαναν ράλι στο τέλος του 2017 και κάλυψαν τις προηγούμενες απώλειες, ενώ φέτος τα κέρδη του τραπεζικού δείκτη φθάνουν το 7,58%, η ανησυχία για ενδεχόμενη ανακεφαλαιοποίηση μετά τα τεστ αντοχής από την ΕΚΤ λειτουργεί σαν «επενδυτικό φρένο» για τις τραπεζικές μετοχές.
Η S&P, στη χθεσινοβραδινή της ανάλυση για την Ελλάδα, που συνόδευσε την ανακοίνωση της αναβάθμισης του χρέους κατά ένα σκαλοπάτι (στο «Β»), απομακρύνει με ξεκάθαρο τρόπο το «φόβητρο» της ανακεφαλαιοποίησης, υπογραμμίζοντας ότι, παρόλο που οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν σε μειονεκτική θέση, κυρίως λόγω των «κόκκινων» δανείων, δεν επίκειται, κατά την εκτίμηση του οίκου, νέα ανακεφαλαιοποίηση.
Ρευστότητα και κόκκινα δάνεια
Όπως υπογραμμίζουν στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς, πρόκειται για μια πολύ σημαντική εκτίμηση από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, η οποία εκτιμάται ότι θα δώσει το έναυσμα σε funds από την Νέα Υόρκη, που είναι αρκετά δραστήρια τον τελευταίο καιρό στο ΧΑ, για να προχωρήσουν σε νέες τοποθετήσεις σε τραπεζικές μετοχές.
Οι παρατηρήσεις του οίκου για το τραπεζικό σύστημα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και εστιάζονται στα θέματα της ρευστότητας και της αντιμετώπισης του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων. Όπως σημειώνει η S&P,
- H εξάρτηση των τραπεζών από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ μειώθηκε στο ήμισυ το 2017. Ωστόσο, η χρηματοδότηση παραμένει κυρίως βραχυπρόθεσμη.
- Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPE) εξακολουθούν να αποτελούν το ήμισυ περίπου των δανείων, παρά την πρόσφατη μείωση.
- Έχουν αρχίσει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του μεγάλου όγκου των NPEs, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής της εξωδικαστικής διευθέτησης, της ανάπτυξη δευτερογενούς αγοράς δανείων και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Ωστόσο, οι διαγραφές είναι πιθανό να παραμείνουν η βασικότερη ενέργεια για τη μείωση των NPEs.
Η δοκιμασία των stress test
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες περνούν την επόμενη εβδομάδα στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος της χρηματιστηριακής αγοράς, καθώς αναμένονται σημαντικές ανακοινώσεις από τις εποπτικές αρχές για τα τεστ αντοχής.
Όπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ, «εκτός από τις δυνητικές αναβαθμίσεις, οι τράπεζες θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς αναμένεται η ΕΚΤ να δώσει στην δημοσιότητα τις παραμέτρους των τεστ αντοχής».
Θα ακολουθήσει έντονη σεναριολογία, που μπορεί να προκαλέσει πρόσκαιρα προβληματισμό και επιφυλακτικότητα στην αγορά. Ομως η κρατούσα άποψη είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν με επιτυχία αυτή τη δοκιμασία. Αυτό ουσιαστικά προεξοφλεί και η S&P.