Η αγορά της Θεσσαλονίκης κινείται σε εορταστικούς ρυθμούς. Τα καταστήματα είναι γεμάτα με όλα όσα χρειάζονται οι καταναλωτές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και τα δώρα που θέλουν να προσφέρουν αυτές τις μέρες, ενώ, παρά τη βροχή, οι τελευταίες αγορές γίνονται με μέτρο και ανάλογα με το… πορτοφόλι του κάθε καταναλωτή.
Η αγορά της Θεσσαλονίκης κινείται με αργό ρυθμό, αλλά οι καταστηματάρχες ελπίζουν ότι, ενόψει της Πρωτοχρονιάς, τα ταμεία τους θα γεμίσουν, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), Παντελής Φιλιππίδης. Ο βροχερός καιρός περιορίζει την προσέλευση των καταναλωτών, που προτεραιοποιούν βασικές ανάγκες όπως τρόφιμα, θέρμανση και ρεύμα, ενώ τα υπόλοιπα ψώνια έρχονται σε δεύτερη μοίρα.
Η κίνηση στα κρεοπωλεία της Θεσσαλονίκης παραμένει συγκρατημένη, με τους καταναλωτές να προτιμούν κυρίως το χοιρινό, το οποίο καλύπτει σχεδόν το 50% των πωλήσεων κατά την εορταστική περίοδο, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σάββας Κεσίδης και προσθέτει ότι ακολουθούν τα πουλερικά, η γαλοπούλα, ο κόκκορας και τα αμνοερίφια, ενώ το μοσχάρι παραμένει σε πιο χαμηλή ζήτηση.
Οι τιμές φέτος διαμορφώνονται κατά τον ίδιο ως εξής: χοιρινό 6,99-7,50 ευρώ/κιλό, κιμάς ανάμεικτος 9 ευρώ/κιλό, στήθος μοσχαρίσιο 9,5 ευρώ/κιλό, μπριζόλα μόσχου 12 ευρώ/κιλό, πανσέτα χοιρινή 5,80 ευρώ/κιλό, αρνάκι-κατσικάκι 14,99 ευρώ/κιλό, γαλοπούλα νωπή 13 ευρώ/κιλό και κατεψυγμένη 10 ευρώ/κιλό. Σε σχέση με πέρσι, η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στα λουκάνικα και τον κιμά, ενώ οι τιμές στο χοιρινό παραμένουν σταθερές.
Παρά τις αυξήσεις και τα περιορισμένα αποθέματα, οι επαγγελματίες προσπαθούν να διατηρήσουν την ποιότητα και να συγκρατήσουν τις τιμές στα πιο δημοφιλή προϊόντα, ώστε τα νοικοκυριά να μην επιβαρυνθούν ιδιαίτερα. Ωστόσο, τα αμνοερίφια αντιμετωπίζουν προβλήματα διαθεσιμότητας λόγω υποχρεωτικής πιστοποίησης για ευλογιά, γεγονός που περιορίζει την προσφορά και αυξάνει το κόστος για τον καταναλωτή.
Κίνηση αλλά χαμηλοί τζίροι στο ιστορικό Καπάνι της Θεσσαλονίκης
Ζωηρή κίνηση, αλλά με τους καταναλωτές να προμηθεύονται μόνο τα απολύτως απαραίτητα για τα εορταστικά τραπέζια, καταγράφεται στην αγορά του ιστορικού Καπανιού της Θεσσαλονίκης. Η πολυέξοδη περίοδος, με τα δώρα και τα καθημερινά έξοδα, περιορίζει σημαντικά τις δαπάνες για κρέατα και άλλα προϊόντα, όπως αναφέρουν οι επαγγελματίες. Στα κρεοπωλεία, οι τιμές φέτος διαμορφώνονται ως εξής: γουρουνάκι γάλακτος 9 ευρώ/κιλό, ρολό κοτόπουλο 7,5 ευρώ, ρολό χοιρινό 6,99 ευρώ, ελασσωνίτικο χοιρινό 7,5 ευρώ/κιλό, κιμάς ανάμεικτος 9 ευρώ/κιλό, στήθος μοσχαρίσιο 9,5 ευρώ/κιλό, μπριζόλα μόσχου 12 ευρώ/κιλό, πανσέτα 5,8 ευρώ/κιλό, κότσι 4 ευρώ/κιλό, λουκάνικα 5,8-9,8ευρώ/κιλό, αρνάκι-κατσικάκι 14,99 ευρώ/κιλό, γαλοπούλα νωπή 13 ευρώ/κιλό και κατεψυγμένη 10 ευρώ/κιλό.
Ικανοποιητική κίνηση και σταθερές τιμές στα αρτοποιεία
Με ικανοποιητική κίνηση και σταθερές τιμές κυλά η εορταστική περίοδος για τα αρτοποιεία του νομού Θεσσαλονίκης. Παρά τις αυξημένες πιέσεις στο λειτουργικό κόστος, οι επαγγελματίες κατάφεραν να κρατήσουν τις τιμές περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρσι, δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να προμηθευτούν τα παραδοσιακά προϊόντα των γιορτών χωρίς σημαντικές επιβαρύνσεις.
Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας, Έλσα Κουκουμέρια, επικεφαλής του Σωματείου Αρτοποιών νομού Θεσσαλονίκης, «Ο Προφήτης Ηλίας», επισημαίνει ότι η αγορά κινείται συγκρατημένα, με τον κόσμο να αγοράζει ανάλογα με το διαθέσιμο εισόδημά του.
Φέτος, κατά την ίδια, στα περίπου 700 αρτοποιεία του νομού αναμένεται να παρασκευαστούν πάνω από 500.000 κιλά βασιλόπιτας, δείχνοντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στους φούρνους της γειτονιάς.
Οι επαγγελματίες υπογραμμίζουν ότι η ποιότητα των προϊόντων τους γίνεται ευδιάκριτη, με τον κουραμπιέ να έχει γεύση κουραμπιέ, το μελομακάρονο μελομακάρονου και οι βασιλόπιτες να κρύβουν, πέρα από το τυχερό φλουρί, αγάπη και μεράκι.
Οι τιμές παραμένουν σταθερές, με μικρές διαφοροποιήσεις μόνο στα εορταστικά είδη λόγω πιο ποιοτικών υλικών. Παρόμοια εικόνα επικρατεί σε μελομακάρονα, κουραμπιέδες, τσουρέκια και βασιλόπιτες, με στόχο οι αρτοποιοί να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους ζωντανές και να ενισχύσουν τη σχέση εμπιστοσύνης με τον καταναλωτή.
Ήπια κινητικότητα, συγκρατημένες αγορές στα γιορτινά γλυκά
Με ήπια κινητικότητα και πιο προσεκτικές αγορές εξελίσσεται η εορταστική περίοδος στα ζαχαροπλαστεία της Θεσσαλονίκης, καθώς οι καταναλωτές επιλέγουν μικρότερες ποσότητες. Ο Πρόεδρος της Συντεχνίας Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης Αντώνης Βαγγέλης εκφράζει την ελπίδα η ζήτηση να ενισχυθεί τις επόμενες ημέρες και τονίζει ότι η αύξηση των τιμών φέτος αγγίζει το 5% σε μελομακάρονα, κουραμπιέδες και βασιλόπιτες, μικρή σε σχέση με τις αυξήσεις στο κόστος πρώτων υλών και ενέργειας.
Ενδεικτικά, τα μελομακάρονα πωλούνται από 14 έως 17 ευρώ/κιλό (15-18 ευρώ τα σοκολατένια), οι κουραμπιέδες από 15 έως 20 ευρώ/κιλό και οι βασιλόπιτες από 14 έως 20 ευρώ/κιλό, ενώ οι ζαχαροπλάστες εκτιμούν ότι θα διαθέσουν πάνω από 200.000 κιλά βασιλόπιτας ενόψει Πρωτοχρονιάς. Οι καταναλωτές φέτος έχουν περισσότερες επιλογές και καλούνται να ισορροπήσουν ανάμεσα στην τιμή και την ποιότητα.
Οικονομικότερες επιλογές υπάρχουν στα σούπερ μάρκετ, όπου τα μελομακάρονα κοστίζουν από 10 ευρώ/κιλό, οι κουραμπιέδες από 9 ευρώ/κιλό και οι βασιλόπιτες από 6 ευρώ/κιλό, ωστόσο οι ζαχαροπλάστες ανταγωνίζονται με έμφαση στην ποιότητα, τα φρέσκα υλικά και την παραδοσιακή παρασκευή.
Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της πόλης μιλά… με τη φωνή του Γρ. Αρναούτογλου και καλεί τους καταναλωτές να στηρίξουν τις τις τοπικές αγορές
Στο μεταξύ, σε μία κίνηση ενίσχυσης των τοπικών επιχειρήσεων ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) πραγματοποιεί νέα ραδιοφωνική καμπάνια με τη συμμετοχή του δημοφιλούς παρουσιαστή Γρηγόρη Αρναούτογλου.
Όπως επισημαίνει σε σημερινή του ανακοίνωση το ΕΕΘ, η καμπάνια καλεί τους Θεσσαλονικείς να στηρίξουν τους επαγγελματίες της γειτονιάς τους, υπενθυμίζοντας ότι πίσω από κάθε επιχείρηση βρίσκεται ένας ολόκληρος κόσμος που ζει και δημιουργεί στην πόλη.
«Κάθε φορά που κάνεις μια αγορά στην τοπική αγορά, είναι μια ανάσα για τον τόπο σου. Φέτος στις γιορτές διάλεξε τον επαγγελματία της περιοχής σου και δώσε ζωή στη γειτονιά σου», τονίζεται στο μήνυμα του επιμελητηρίου. Το ΕΕΘ, που φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια συνεχούς παρουσίας, επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει το κοινό και να ενισχύσει την τοπική οικονομία, κάνοντας τις γειτονιές πιο ζωντανές και δυνατές.