Διεθνή

Elon Musk: Η σκληρή ανατροφή του υπήρξε η κινητήρια δύναμη της φιλοδοξίας του


Μπορεί ο Elon Musk (Ιλον Μασκ) να κυριαρχεί συχνά στην επικαιρότητα, αλλά, παρά την τεράστια προβολή του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, τα παιδικά του χρόνια στην Νότια Αφρική του απαρτχάιντ παραμένουν σκοτεινά.

Εν μέσω του θορύβου που προκαλεί η πρόθεσή του να εξαγοράσει το Twitter, ο πατέρας του, ο Ερολ Μασκ, διηγήθηκε στο AFP (Γαλλικό Πρακτορείο) πώς μεγάλωσε τους γιους του με σκληρή πειθαρχία, «σαν καλά Νοτιοαφρικανάκια», επιβάλλοντάς τους από πολύ μικρή ηλικία αυστηρότητα και πειθαρχία.

«Ήμουν αυστηρός πατέρας. Ο λόγος μου ήταν νόμος», λέει. Η ανατροφή αυτή αντάξια ενός μικρού «μάτσο» τροφοδότησε την φιλοδοξία του Ίλον. «Αυτός ήταν ο δικός μας τρόπος. Προσπαθούσαμε να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Είναι το σήμα κατατεθέν μας» προσθέτει καμαρώνοντας ο 76χρονος με το ατσάλινο βλέμμα.

Ο Ίλον Μασκ γεννήθηκε στην Πρετόρια στις 28 Ιουνίου 1971. Πατέρας του ο Ερολ, μηχανικός και κτηματομεσίτης και μητέρα του η Μέι, μοντέλο από τον Καναδά. Εγκατέλειψε την Νότια Αφρική στις πιο σκοτεινές μέρες του καθεστώτος του απαρτχάιντ, όπως έκαναν και πολλοί νέοι της γενιάς του για να αποφύγουν την στρατιωτική θητεία.

Μετά το δύσκολο διαζύγιο των γονιών του, ο Ιλον έζησε κυρίως με τον πατέρα του. Στην ηλικία των 9 ετών, «τον είδα να βγαίνει ένα πρωί από τον σιδηροδρομικό σταθμό. Είχε πάρει τελείως μόνος το νυκτερινό τρένο, αφού έφυγε από το σπίτι της μητέρας του», διηγείται ο Ερολ Μασκ.

«Ε, κι' εγώ νομίζω ότι είσαι βλάκας!»

Ο Ιλον μιλάει συχνά για δυστυχισμένη παιδική ηλικία. Απομακρύνθηκε από τον πατέρα του, όταν ο Ερολ απέκτησε το 2017 παιδί με την κόρη μίας από τις πρώην συζύγους του, 42 χρόνια νεότερή του. «Ο Ιλον δεν το θεωρούσε σωστό. Εγώ πάλι παίρνω τη ζωή όπως έρχεται», λέει ο Ερολ διαβεβαιώνοντας ότι έκτοτε, η σχέση τους έχει βελτιωθεί.

«Νιώθουμε στοργή ο ένας για τον άλλο...ξανασκέφτομαι συχνά πώς ήμουν εγώ με τον δικό μου πατέρα. Ηταν στρατιωτικός, δεν μιλιόμασταν και πολύ. Στο κυριακάτικο γεύμα έλεγα "καλημέρα μπαμπά" κι' εκείνος πήγαινε να λύσει το σταυρόλεξό του».

Ο Ερολ παραδέχεται ότι η σχέση του με τον Ιλον «δεν είναι και πολύ διαφορετική».

Η εριστικότητα και οι παρεκτροπές του Ιλον Μασκ, κυρίως στο Twitter, έχουν γίνει ρουτίνα. Αλλά ο Ερολ δηλώνει ότι ο γιος του ήταν πάντα ιδιαίτερος. «Ηταν ένα έξυπνο παιδί που ανακατευόταν στις συζητήσεις των μεγάλων». «Ηδη στα τέσσερά του χρόνια καθόταν και άκουγε ιστορίες για την πολιτική και τις επιχειρήσεις».

«Μια μέρα ο Ιλον ανακοίνωσε ότι όταν μεγαλώσει θα γίνει εκατομμυριούχος». Σε αυτήν την δήλωση απάντησε διασκεδασμένος ένας ενήλικας που ανάμεσα στο ποτό και το τσιγάρο του σχολίασε ότι «ο μικρός κινδυνεύει να απογοητευτεί». «Η απάντηση του Ιλον ήταν: "Ε, κι' εγώ νομίζω ότι είσαι βλάκας!"».

«Χαρακτηριστικός Ιλον», σχολιάζει ο Ερολ Μασκ. «Αυτό είναι το φυσικό του, να λέει στους ανθρώπους την αλήθεια, χωρίς φίλτρα».

Ο πατέρας του θυμάται επίσης το προσβλητικό σχόλιο που απηύθυνε ο Ιλον προς έναν συμμαθητή του που ο πατέρας του είχε αυτοκτονήσει. «Εκείνο το αγόρι τον έσπρωξε στις σκάλες», διηγείται ο Ερολ. Τότε ο Ιλον χρειάσθηκε να νοσηλευθεί.

Αφού πέρασε η πρώτη οργή, «όταν άκουσα τι τού είχει πει ο Ιλον, κατάλαβα ότι είχε ξεπεράσει τα όρια». Μετά το περιστατικό, ο Ερολ έστειλε τον γιο του εσωτερικό στο Pretoria Boys High School.

«Το πιο αξιαγάπητο από τα παιδιά του»

Ο δισεκατομμυριούχος έχει κάνει δωρεά ενός εκατομμυρίου ραντ (60.000 ευρώ) στο σχολείο του, αλλά σε αντάλλαγμα επέμεινε να μην γίνει αναφορά στο όνομά του στο διαφημιστικό υλικό του ιδρύματος, σύμφωνα με τον νοτιοαφρικανικό Τύπο.

«Είναι μια ανύπαρκτη ιστορία», λέει ένας παλιός διευθυντής. Στην πραγματικότητα έχει δώσει χρήματα δύο φορές, «αλλά πολλές βλακείες έχουν γραφτεί για το θέμα», σχολιάζει. Εχει έλθει σε επαφή με τον Ιλον Μασκ μέσω του γραμματέα του. Μέσω του ίδιου γραμματέα άλλωστε έχει επαφή μαζί του και ο πατέρας του.

Η επικοινωνία με τον Μασκ είναι στενά ελεγχόμενη, αντίθετα με την εικόνα που δίνει ο ίδιος στο Twitter, στο οποίο τουιτάρει αφειδώς. Ωστόσο, ο Ερολ τον περιγράφει ως «το πιο αξιαγάπητο» από τα παιδιά του.

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης στο σπίτι του στο θέρετρο Λάνγκεμπααν, έξω από το Κέιπ Τάουν, ο Ερολ Μασκ λέει ότι έλαβε email από το Ιλον που προθυμοποιήθηκε να πληρώσει την πρόσφατη εγχείρησή στα μάτια, «σε μία ακόμη μία απόδειξη της γενναιοδωρίας του γιου του».

«Ο Ιλον είναι πολύ συμπονετικός, Το εννοεί πραγματικά όταν λέει ότι θέλει να σώσει την ανθρωπότητα. Δεν είναι σλόγκαν», πιστεύει ο πατέρας του.

Η τελευταία φορά που είδε τον γιο του, που ζει πλέον στο Τέξας, ήταν πριν από έξι χρόνια, στα 70ά του γενέθλια. «Είμαι Νοτιοαφρικανός, δεν με νοιάζουν τα γενέθλιά μου, αλλά ήταν πολύ ευχάριστο». Εν αγνοία του, ο Ιλον είχε καλέσει διασημότητες, ανάμεσά τους και πολλές ηθοποιούς του Χόλιγουντ.

Στην διάρκεια του γεύματος, το θέμα συζήτησης ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ. «Είπα τότε: "Ναι, τον υποστηρίζω τον Τραμπ"», λέει ο Ερολ. «Είναι άνθρωπος της επιτυχίας. Οπως κι'εγώ, ο Ιλον και ο Κίμπαλ (ο αδελφός του)».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα