Οικονομία

Ηλιόπουλος: Πρόσβαση ανασφάλιστων στη δημόσια υγεία - Επαναφέραμε τη 13η σύνταξη


Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματός που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη τετραετία, στο Μέγαρο Μουσικής, ο Νάσος Ηλιόπουλος μίλησε για τις πράξεις αλληλεγγύης και ασφάλειας που προέβη η κυβέρνηση προς όφελος της κοινωνίας.

Ο κ. Ηλιόπουλος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε 2,5 εκατ. ανασφάλιστους πολίτες χωρίς δικαίωμα πρόσβασης στο ΕΣΥ και σε  ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας ήταν σε κατάρρευση, με δραματικές περικοπές στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων (σωρευτικά πάνω από 40%), χωρίς μόνιμες προσλήψεις για 5 χρόνια. Ο ΕΟΠΠΥ είχε χρέη πάνω από 1 δισ. ευρώ σε ιδιώτες παρόχους.

Παράλληλα, σημείωσε ότι στην Κοινωνική Ασφάλιση τα ασφαλιστικά ταμεία είχαν έλλειμμα άνω του 1 δισ. Οι συντάξεις ήταν περικομμένες οριζόντια 12 φορές  με μειώσεις που έφταναν έως και το 50% και συνολικό ύψος περικοπών στα 45 δισ. Υπήρχαν 400.000 απλήρωτες συνταξιοδοτικές παροχές και τα χρέη των ασφαλισμένων προς τα ασφαλιστικά ταμεία ήταν 30 δισ., ενώ στην Παιδεία ήταν παγιωμένη κατάσταση της καθυστερημένης έναρξης λειτουργίας των σχολείων και των ειδικών σχολείων με χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών και τεράστια προβλήματα στη διανομή των βιβλίων.

Ο πρώην υφυπουργός Εργασίας υπογράμμισε πως στην κοινωνική ασφάλιση υπήρχε παντελής έλλειψη οποιουδήποτε νομοθετικού πλαισίου και προϋπολογισμού για την προστασία από τη φτώχεια εντός της κρίσης. Διανέμονταν 200 επιδομάτων από 120 πηγές με αδιαφάνεια και ανισοτιμία.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον ίδιο, πέτυχε στην Υγεία, την ελεύθερη πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων στην δημόσια υγεία, την ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό, ιδρύσαμε νέα νοσοκομεία, τη νέα πολιτική τιμολόγησης - αποζημίωσης φαρμάκων μειώνοντας την οικονομική επιβάρυνση των ασθενών και τη δωρεάν οδοντιατρική φροντίδα για 800.000 παιδιά Δημοτικού

Όσον αφορά την Κοινωνική Ασφάλιση, ο κ. Ηλιόπουλος δήλωσε: "Υλοποιήσαμε μια μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση μειώνοντας τις εισφορές για την πλειονότητα των ελευθέρων επαγγελματιών. Διαμορφώσαμε ένα πλεονασματικό ασφαλιστικό σύστημα. Μειώσαμε τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης κατά 70%. Προχωρήσαμε σε αυξήσεις στους χαμηλοσυνταξιούχους, που θα συνεχιστούν την επόμενη τετραετία. Επαναφέραμε ένα σημαντικό τμήμα της 13ης σύνταξης που είχε ολοσχερώς καταργηθεί και υλοποιούμε μια ρύθμιση-ανάσα 120 δόσεων για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στην Παιδεία επισήμανε ότι " Καθιερώσαμε τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση. Επεκτείναμε το oλοήμερο πρόγραμμα διδασκαλίας στο σύνολο των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Καλύψαμε όλο το απαιτούμενο εκπαιδευτικό προσωπικό στην Ειδική Αγωγή. Ιδρύσαμε 40 νέα Ειδικά Σχολεία και 570 νέα Τμήματα Ένταξης στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αυξήσαμε τις δαπάνες για την έρευνα για πρώτη φορά στο 1% του ΑΕΠ. Θεσμοθετούμε μια νέα αρχιτεκτονική για τα Πανεπιστήμια, ώστε η Ανώτατη εκπαίδευση να είναι ενιαία χωρίς ΤΕΙ.

"Τριπλασιάσαμε τον προϋπολογισμό της Πρόνοιας και εφαρμόσαμε ουσιαστικές πολιτικές στήριξης: Πρόγραμμα καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης, ΚΕΑ, επίδομα ενοικίου, σχολικά γεύματα, επίδομα παιδιού", είπε ο κ. Ηλιόπουλος για τις προσπάθειες της κυβέρνησης στον τομέα της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, συμπληρώνοντας πως μειώσαμε την φτώχεια και την παιδική φτώχεια στα προ κρίσης επίπεδα. Εντάσσουμε τους ανάπηρους συμπολίτες μας στην εργασία, καλύπτοντας το 15% των νέων θέσεων στο Δημόσιο, χωρίς απώλεια του επιδόματος αναπηρίας".