Χρηστικά

Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Πώς εξασφαλίζεται η έξτρα έκπτωση – Ποιες θα μετρούν ως διπλές


Έξτρα έκπτωση έως 5.000 ευρώ από το φορολογητέο εισόδημα για όσους χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές συναλλαγές με συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους και ιατρικές αποδείξεις που θα μετρούν διπλά στην κάλυψη του εισοδήματος, εμπεριέχονται σε ρύθμιση του υπουργείο Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή. 

Μέσω του νέου «καθεστώτος» που θα εφαρμόσει, το ΥΠΟΙΚ επιδιώκει  να «χτυπήσει» επαγγελματικούς κλάδους που ρέπουν συστηματικά προς τη φοροδιαφυγή και παράλληλα να παρέχει κίνητρα και μπόνους για τη χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Σ’ ό,τι αφορά το ηλεκτρονικό χρήμα, θα προσφέρεται έκπτωση έως 5.000 στο φορολογητέο εισόδημα ’ όσους συναλλάσσονται ηλεκτρονικά με επαγγελματικούς κλάδους, που κατατάσσονται στην «κόκκινη ζώνη» του ΥΠΟΙΚ για τη φοροδιαφυγή.  Αυτό μεταφράζεται πρακτικά ως εξής: κάθε φυσικό πρόσωπο που θα πληρώνει ηλεκτρονικά, για παροχή υπηρεσιών, τους εν λόγω επαγγελματίες, θα του αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα το 30% των εξόδων, με το ποσό της έκπτωσης όμως να μην υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ.

Η σχετική διάταξη του ΥΠΟΙΚ αναφέρει τα εξής:

  • Ειδικά για τα φορολογικά έτη 2022 έως και 2025, από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία, αποκλειστικά και μόνο για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος, αφαιρείται αναλογικά ποσό ίσο με το τριάντα τοις εκατό (30%) των δαπανών λήψης υπηρεσιών, για ορισμένες δαπάνες των Ομάδων 4 (Στέγαση), 5 (Υπηρεσίες), 7 (Μεταφορές), 9 (Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες), 10 (Εκπαίδευση), 12 (Υπηρεσίες) που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
  • Το αφαιρούμενο ποσό εισοδήματος δεν υπερβαίνει το ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ ετησίως ούτε το πραγματικό εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία

Επίσης τα ιατρικά έξοδα που γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο, πλην της νοσηλείας σε νοσοκομεία και της αγοράς φαρμάκων, θα λογίζονται στο διπλάσιο «μέγεθος», σε σχέση με τώρα, αναφορικά με την κάλυψη του 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος από ηλεκτρονικές δαπάνες.

Στη διάταξη για τα ιατρικά έξοδα αναφέρονται τα εξής:

«Ειδικά για τα φορολογικά έτη 2022 έως και 2025, ορισμένες υποκατηγορίες δαπανών της Ομάδας 6 (Υγεία), ως προς τις οποίες δεν είναι ευρέως διαδεδομένη η χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών, υπολογίζονται στο διπλάσιο της αξίας τους για την κάλυψη του απαιτούμενου ποσού δαπανώ» με ηλεκτρονικές αποδείξεις».

Η χρήση του πλαστικού χρήματος στην Ελλάδα αυξήθηκε κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα εν μέσω πανδημίας. Η χώρα μας, ωστόσο, εξακολουθεί να υπολείπεται σημαντικά των ευρωπαίων εταίρων της, στον τομέα των ψηφιακών συναλλαγών και υπό αυτό το πρίσμα το ΥΠΟΙΚ θεωρεί επιτακτική ανάγκη τη χορήγηση πρόσθετων κινήτρων προς τους πολίτες, προκειμένου να κάνουν με ηλεκτρονικό τρόπο τις συναλλαγές τους.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα