Διεθνή

ΙΕΑ: Η εμπορική κόντρα ΗΠΑ-Κίνας μπορεί να πλήξει τη ζήτηση για αργό


H κλιμάκωση της εμπορικής κόντρας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα μπορεί να πλήξει την ζήτηση για αργό πετρέλαιο τη φετινή και την επόμενη χρονιά, αν δεχθεί πλήγμα η παγκόσμια οικονομία, προειδοποίησε την Παρασκευή η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ)

Στη μηνιαία έκθεσή του για το πετρέλαιο, ο Οργανισμός παρατηρεί «μια επιστροφή της ηρεμίας στην αγορά» αλλά εκτιμά ότι «μπορεί να μην διαρκέσει».

«Όταν θα τεθούν σε ισχύ οι πετρελαϊκές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, ίσως σε συνδυασμό με προβλήματα στην παραγωγή σε άλλες χώρες, η διατήρηση της παγκόσμιας προσφοράς μπορεί να αποδειχθεί πολύ δύσκολη», ανέφερε ο ΙΕΑ.

Οι προοπτικές για την αγορά θα μπορούσαν να αποδειχθούν «πολύ λιγότερο ήρεμες» από αυτές που είναι σήμερα, ανέφερε ο Οργανισμός.

Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από όλες τις χώρες να σταματήσουν τελείως τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου από τις 4 Νοεμβρίου εάν θέλουν να μην υποστούν κυρώσεις.

Το τελευταίο πακέτο κυρώσεων μεταφράστηκε σε μείωση των εξαγωγών του αργού κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα αλλά «αυτή τη φορά ο αντίκτυπος θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο σοβαρός», σύμφωνα με την έκθεση.

Ο ΙΕΑ σημείωσε πάντως, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ,  ότι επί του παρόντος οι ανησυχίες για την προσφορά είναι περιορισμένες, παρόλο που σημειώθηκε απρόσμενη υποχώρηση στην παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας τον Ιούλιο: μειώθηκε κατά 110.000 βαρέλια στα 10,35 εκατ. βαρέλια την ημέρα με μείωση των εξαγωγών. Η υποχώρηση αυτή, ωστόσο, αντισταθμίστηκε από την υψηλότερη παραγωγή από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ και τη Νιγηρία.

Σε ό,τι αφορά τη ζήτηση, ο ΙΕΑ αναθεώρησε ελαφρώς προς τα πάνω τις προβλέψεις του (+110.000 βαρέλια την ημέρα) για την αύξηση για τον επόμενο χρόνο αλλά προειδοποίησε ότι σημαντικές αβεβαιότητες επηρεάζουν την εκτίμηση αυτή. Συγκεκριμένα, οι εμπορικοί πόλεμοι θα μπορούσαν να επιδεινωθούν και να μεταφραστούν σε οικονομική επιβράδυνση και ασθενέστερη ζήτηση για πετρέλαιο.

.