Οικονομία

Ίδρυση ατομικής επιχείρησης μέσω gov.gr - Μέσα σε 5 λεπτά η διαδικασία


Την έναρξη ατομικής επιχείρησης μέσω του gov.gr ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στην ομιλία του κατά την παρουσίαση της λειτουργίας της «Εθνικής Πολιτικής Διοικητικών Διαδικασιών».

Όπως σημείωσε ο υπουργός, «χιλιάδες επιχειρήσεις ιδρύονται κάθε μέρα, πέρυσι ιδρύθηκαν 50.000 ατομικές επιχειρήσεις. Απαιτούσε παραπάνω από 5 επισκέψεις, έπρεπε να πηγαίνεις σε μια σειρά από γκισέ για να μπορέσεις να πάρεις συγκεκριμένα πιστοποιητικά. Αυτές οι πέντε επισκέψεις πλέον γίνονται 5 λεπτά και η επίσκεψη είναι πλέον ψηφιακή μέσω του gov.gr. Είναι ακόμη μια μεγάλη αλλαγή».

Αναφερόμενος στον «ΜΙΤΟ» τόνισε ότι αυτήν τη στιγμή έχουν καταγραφεί 2.500 διαδικασίες, ενώ σε λίγους μήνες θα φτάσουν περίπου τις 5.000, και επανέλαβε ότι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ξεκίνησε με την καταγραφή 501 υπηρεσιών στο gov.gr, ενώ σήμερα έχουν φτάσει πάνω από 1.500. «Πέρυσι καταγράψαμε 1,2 δισ. ψηφιακές συναλλαγές. Από 8,8 εκατ. του 2018», πρόσθεσε και επεσήμανε πως «πράγματα που δεν είχαμε διανοηθεί ότι θα γίνουν στη χώρα μας έγιναν».

Ο κ. Πιερρακάκης έκανε λόγο για «μια πληθώρα διοικητικών διαδικασιών που υπήρχε, μια πολιτική του πλεονασμού αλλά και η συνειδητοποίηση στο παρελθόν ότι το κράτος δεν βάζει τον πολίτη στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός του» και συμπλήρωσε: «Διαπιστώνει κανείς ότι τα γεγονότα ζωής δεν είχαν βασικά σχεδιαστεί με μια λογική πολιτοκεντρική, βασικά δεν είχαν σχεδιαστεί καν, ήταν υποπροϊοντα προτεραιοτήτων των εκάστοτε κρατικών δομών-κρατικών λειτουργών». «Έχει γίνει ένα τεράστιο κομμάτι των αλλαγών. Στο τέλος της επόμενης 4ετίας ο στόχος είναι απλός, σαφής και δεδηλωμένος με κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις, όλες οι αλληλεπιδράσεις μας με το Δημόσιο θα είναι ψηφιακές εφόσον το επιθυμούμε. Αυτό ήταν το αρχικό όραμα και η αρχική σύλληψη αυτής της πολιτικής, αυτή θα έιναι και η πραγματώσή της σε πολύ λίγα χρόνια όπως έχει δρομολογηθεί», υπογράμμισε.

Για μία πολύ σημαντική ημέρα μίλησε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος σημείωσε ότι «σε μία δημοκρατία, σε ένα κράτος δικαίου, εκείνο το οποίο μετράει είναι μία πολύ τυποποιημένη ύπαρξη, η οποία να διαρκεί να συνεχίζεται, να αποπροσωποποιείται», ενώ αναφερόμενος στο επιτελικό κράτος τόνισε: «Δεν ήταν τίποτε διαφορετικό από την αποτύπωση, καταγραφή, αποκάθαρση όλων των κυβερνητικών διαδικασιών. Η ενσωμάτωση σε ένα κείμενο όλων των διαδικασιών για τη λειτουργία της κυβέρνησης. Όλο αυτό που συνέβη σε επίπεδο κυβέρνησης μεταφέρεται σε επίπεδο διοίκησης. Από το επιτελικό κράτος στην επιτελική διοίκηση. Διότι όσο καλή κι αν είναι η διοίκηση, δεν μπορεί να λειτουργήσει αν δεν είναι καταγεγραμμένες, σαφείς, διαφανείς, προσβάσιμες οι διαδικασίες». Όπως επεσήμανε ο κ. Γεραπετρίτης «κανένα άλλο κράτος ευρωπαϊκό δεν έχει σε αυτήν την έκταση το συγκεκριμένο ψηφιακό εγχειρίδιο, το οποίο διευκολύνει τους πολίτες και για αυτόν τον λόγο οφείλουμε να αισθανόμαστε όλοι περήφανοι».

Όπως, μάλιστα, υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας, πλέον «δεν είναι ο πολίτης που φέρει το βάρος της απόδειξης ποια διαδικασία οφείλει να ακολουθήσει αλλά είναι η ίδια η διοίκηση. Με ένα κλικ ο πολίτης μπορεί να γνωρίζει εύκολα, προσβάσιμα, λειτουργικά ποια είναι η διαδιακασία που πρέπει να ακολουθήσει». Μάλιστα ανέφερε ότι «για πρώτη φορά θα έχουν διυπουργικούς κλάδους δημοσίων υπαλλήλων που θα ανταποκρίνονται στις επίκαιρες προκλήσεις, δηλαδή ψηφιακοί αναλυτές, αναλυτές δημοσίων πολιτικών και νομοτέχνες».

«Θα συνεχίζουμε να δουλεύουμε μέχρι την τελευταία ημέρα της παρούσας διακυβέρνησης για να κάνουμε τη ζωή των πολιτών ευκολότερη», κατέληξε ο κ. Γεραπετρίτης.

Για πραγματική έκφραση μίας προηγούμενης πολιτικής απόφασης, πολιτικής σκέψης και σχεδιασμού έκανε λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης αναφορικά με τα έργα που παρουσιάστηκαν σήμερα. Μίλησε και για την ίδρυση της ατομικής επιχείρησης σε μερικά λεπτά με ένα βήμα, καθώς «σήμερα μπορείς να ιδρύσεις την ατομική σου επιχείρηση και από το κινητό σου τηλέφωνο μέσω του gov.gr και να ξεκινήσεις την επιχειρηματική σου δράση όσο μπορείς πιο γρήγορα για να συμβάλλεις και εσύ στην ανάπτυξη του ΑΕΠ, στην πτώση της ανεργίας, στην ευημερία του ελληνικού λαού με τον δικό σου τρόπο και να πραγματοποιήσεις τα δικά σου όνειρα». Όπως σημείωσε, «όλα αυτά που έχουν γίνει έχουν αλλάξει το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας, αν δεν θα είχαμε το 2022 τριπλό ρεκόρ, αν δεν είχαμε κάνει αυτά, η Ελλάδα δεν θα είχαμε ρεκόρ Άμεσων Ξένων Επενδύσεων για δεύτερη συνεχή χρονιά, δεν θα είχαμε ρεκόρ εξαγωγών όπου στους 11 μήνες περάσαμε τα 50 δισ. δηλαδή το 23% του ΑΕΠ και ρεκόρ τουριστικών εισπράξεων όλων των εποχών. Αυτό το τριπλό ρεκόρ απηχεί σε πραγματικά αποτελέσματα τη μετατροπή της χώρας».

Ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για άριστη, αποτελεσματική αλλά και ευχάριστη συνεργασία που είχε με τον κ. Πιερρακάκη. «Προφανώς η εποχή μας ζητούσε την ψηφιακή μετάβαση της χώρας και το υποκείμενο εκείνο που υλοποίησε αυτήν τη μετάβαση ήταν ο Κυριάκος Πιερρακάκης, μας έδωσε τις τεχνικές δυνατότητες, τις ιδέες που είχαμε οι διάφοροι υπουργοί να τις κάνουμε πράξεις προς όφελος του ελληνικού λαού. Βοήθησε και ο covid βέβαια και άρπαξε την ευκαιρία και άλλαξε το ελληνικό κράτος. Είμαστε πια πολύ μπροστά από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες», τόνισε. Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι «το gov.gr με τις πάνω από 1.500 υπηρεσίες έχει υλοποιήσει το 100% προφανών διαδικασιών που μπορούν να ενταχθούν σε αυτό. Τώρα πια με το "ΜΙΤΟ" πηγαίνουμε στις επόμενες, τις πιο σύνθετες, πιο βαθιές διαδικασίες, οι οποίες αν ολοκληρωθούν η μεταβολή θα είναι ακόμη πιο συγκλονιστική για τη ζωή μας».

Τέλος, ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, επεσήμανε ότι είναι σημαντικό να αλλάζουν οι διαδικασίες, να γίνονται ποιοτικότερες, πολιτοκεντρικές. «Στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων πάνω από 1.000 άτομα καθημερινά εργαζόμαστε για την απλοποίηση, ψηφιοποίηση, τυποποίηση υπηρεσεών, όπως την αυτοματοποίηση επιστροφής φόρων, πάνω από 6 δισ. ευρώ δόθηκαν σε επιστροφές το 2022». Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Πιτσιλής, «πολλά δεν γίνεται του παρελθόντος έχουν γίνει πλέον».

Από σήμερα η ίδρυση ατομικής επιχείρησης μέσα σε 5 λεπτά

Την εφαρμογή «Έναρξη Ατομικής Επιχείρησης μέσω του gov.gr» παρουσίασε ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, Λεωνίδας Χριστόπουλος. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Χριστόπουλος, «από σήμερα οι πολίτες οι οποίοι θέλουν να ιδρύσουν ατομική επιχείρηση μπορούν να το κάνουν με μερικά κλικ μέσα σε πέντε λεπτά μέσω του Gov.gr». Ήδη, έχουν γίνει 8 ενάρξεις ατομικής επιχείρησης. Όπως τόνισε, «πλέον, τα φυσικά πρόσωπα που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον εμπορικό κλάδο με έδρα στην Ελλάδα, μπορούν από σήμερα να κάνουν χρήση της εφαρμογή για την "Έναρξη Ατομικής Επιχείρησης μέσω του Gov.gr" χωρίς να απαιτείται καμία προπαρασκευαστική ενέργεια», ενώ πρόσθεσε ότι «την έναρξη μπορεί να πραγματοποιήσει και τρίτο πρόσωπο με την προϋπόθεση να εξουσιοδοτηθεί μέσα από την παρούσα εφαρμογή».

Να αναφέρουμε ότι την εν λόγω εφαρμογή μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο όσοι πολίτες εκκινούν ατομική επιχείρηση με εμπορική δραστηριότητα. Όπως υπογράμμισε ο κ. Χριστόπουλος, «για τις ατομικές επιχειρήσεις μη εμπορικής δραστηριότητας (πχ δικηγόροι) ισχύει η φυσική διαδικασία και μόνο. Στόχος είναι, και αφού τεθεί σε λειτουργία το Μητρώο Μη Εμπορικής Οικονομικής Δραστηριότητας (ΜΜΕΟΔ), να δοθεί η δυνατότητα και στους υπόχρεους εγγραφής στο εν λόγω μητρώο να κάνουν χρήση της νέας εφαρμογής». 

Μάλιστα, ο κ. Χριστόπουλος αναφέρθηκε και στο διοικητικό κόστος το οποίο ανερχόταν σε 17.400.000 ευρώ ετησίως σύμφωνα με στοιχεία του 2019 και με τη νέα διαδικασία, μέσω του gov.gr, πλέον το κόστος υπολογίζεται πως θα κυμαίνεται στα 7.691.000 ευρώ, συνεπώς θα μειωθεί κατά 56%.

Εξήγησε ότι «μέχρι και σήμερα ο πολίτης που επιθυμούσε να κάνει έναρξη ατομικής επιχείρησης με εμπορική δραστηριότητα έπρεπε να μεταβεί στο αρμόδιο Επιμελητήριο και να καταθέσει μια σειρά δικαιολογητικών ώστε να εκδώσει τη βεβαίωση προεγγραφής από το ΓΕΜΗ. Εννοείται ότι το ίδιο πρέπει να κάνει και σήμερα αν επιλέξει τον δρόμο της δια ζώσης εξυπηρέτησης. Ακολούθως, έπρεπε να μεταβεί σε κατάστημα του ΕΦΚΑ καταθέτοντας μια σειρά νέων δικαιολογητικών για να εκδώσει τη βεβαίωση προεγγραφής από τον ΕΦΚΑ». Όπως τόνισε, «για να κάνει έναρξη ατομικής επιχείρησης ο πολίτης χρειαζόταν να επισκεφθεί 5 υπηρεσίες χωρίς να συνυπολογίζονται οι υπηρεσίες που απαιτούνται προκειμένου για την έκδοση των απαραίτητων δικαιολογητικών».

Στα περίπου δύο χρόνια τροποποιήθηκαν τα παρακάτω νομοθετήματα:

1. Ο ν. 4892/2022 (Α' 28) κατήργησε την υποχρέωση προεγγραφής στον e-ΕΦΚΑ από τους πολίτες που προβαίνουν σε έναρξη ατομικής επιχείρησης. Θέσπισε δε την αυτεπάγγελτη εγγραφή από τον e-ΕΦΚΑ κάτι που θα υλοποιηθεί τεχνικά στην 2η έκδοση της εφαρμογής Έναρξης Ατομικής Επιχείρησης μέσω Gov.gr

2. Με τον ν. 4919/2022 (Α' 71) δημιουργήθηκε ένα σαφές και απλουστευμένο πλαίσιο καταχώρισης και δημοσίευσης στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) και θεσμοθετήθηκε διακριτό από το ΓΕΜΗ, Μητρώο Μη Εμπορικής Οικονομικής Δραστηριότητας (ΜΜΕΟΔ). 

3. Έπειτα από συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με την ΑΑΔΕ εκδόθηκε απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ για τον ανακαθορισμό της χωρικής αρμοδιότητας του συνόλου των ΔΟΥ σύμφωνα με την οποία πλέον αντιστοιχεί ένας Ταχυδρομικός Κωδικός (ΤΚ) σε μια μοναδική ΔΟΥ.

Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή

Για τη χρήση της υπηρεσίας απαιτείται ο πολίτης:

* να διαθέτει ελληνικό ΑΦΜ

* να είναι ενήλικος Έλληνας υπήκοος ή υπήκοος άλλου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης

* να μην έχει ήδη ατομική επιχείρηση

* και η έδρα της επιχείρησης να είναι στην Ελλάδα

Τα στοιχεία που θα χρειαστεί να γνωρίζει ο χρήστης καθώς θα του ζητηθούν να τα συμπληρώσει είναι:

* οι προσωπικοί κωδικοί πρόσβασης στο Taxisnet

* ο Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου για ιδιόκτητη έδρα ή ο αριθμός συμβολαίου και το έτος σύνταξης του για μισθωμένη έδρα με την προϋπόθεση ότι στο μισθωτήριό αναγράφετε ο ΤΚ στη διεύθυνση της έδρας

* τα στοιχεία της Επιχείρησης όπως ΚΑΔ και εμπορικός τίτλος.

Σε περίπτωση που δεν προβεί το ίδιο το φυσικό πρόσωπο σε ενέργειες έναρξης αλλά αποφασίσει να εξουσιοδοτήσει τρίτο πρόσωπο το μόνο που απαιτείται είναι να γνωρίζει τον ΑΦΜ του εξουσιοδοτούμενου.

Η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς με την δημιουργία της Βεβαίωσης έναρξης εργασιών της επιχείρησης. Το έγγραφο διαθέτει τα χαρακτηριστικά ασφαλείας του gov.gr με προηγμένη ηλεκτρονική σφραγίδα και χρονοσήμανση, κωδικάριθμο και κωδικό QR για την επαλήθευση του.

Μπορεί να διακινηθεί τόσο ηλεκτρονικά όσο και έντυπα, ενώ στην έντυπη μορφή του δεν χρειάζεται επικύρωση αφού επιβεβαιώνεται με την εφαρμογή εγγυρότητας εγγράφων του gov.gr. Η ανάκτηση της βεβαίωσης γίνεται στη σελίδα myΑΑΔΕ.

Μόλις εκδοθεί η βεβαίωση έναρξης εργασιών για την ατομική επιχείρηση ο πολίτης πρέπει να προβεί σε εγγραφή και υπαγωγή στην ασφάλιση του eΕΦΚΑ χρησιμοποιώντας την αντίστοιχη ψηφιακή υπηρεσία μέσω του gov.gr. Σε περίπτωση παράλειψης του συγκεκριμένου βήματος και μη υποβολής αίτησης, η εγγραφή θα πραγματοποιηθεί αυτεπάγγελτα με πράξη του αρμόδιου ασφαλιστικού οργάνου.

Η νέα διαδικασία για την έναρξη ατομικής επιχείρησης μέσω του gov.gr έχει ήδη καταχωριστεί στο Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών «Μίτος». Όλοι οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να δουν πληροφορίες για την διαδικασία όπως τους τρόπους που αυτή παρέχεται, τους φορείς που είναι αρμόδιοι, το θεσμικό πλαίσιο, τα προαπαιτούμενα και πολλά άλλα, καθώς και να διαπιστώσουν πόσα ψηφιακά βήματα πραγματοποιούνται μέσα στα 5 λεπτά που απαιτούνται για να προβούν στην ίδρυση της ατομικής τους επιχείρησης.

Όπως σημειώθηκε στο επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε:

* η συγκεκριμένη εφαρμογή να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από αλλοδαπούς πολίτες τρίτων χωρών που έχουν βάσει της άδειας διαμονής τους τη δυνατότητα για άσκηση αυτόνομης επαγγελματικής δραστηριότητας και

* Θα υλοποιεί διασύνδεση με τον e-ΕΦΚΑ για την αυτεπάγγελτη εγγραφή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα