Διεθνή

ΗΠΑ: Τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία του Αφγανιστάν δεν θα δοθούν ως αποζημίωση σε θλυματα της 11ης Σεπεμβρίου


Οι οικογένειες των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 δεν μπορούν να κατάσχουν τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν, έκρινε χθες Τρίτη ομοσπονδιακός δικαστής της Νέας Υόρκης.

Αυτά τα 3,5 δισεκ. δολάρια (3,3 δισεκ. ευρώ), τα οποία διατηρούνται σε μια οντότητα της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed), πάγωσαν στις 15 Αυγούστου 2021, την ημέρα κατά την οποία οι Ταλιμπάν εισήλθαν στην Καμπούλ και ανέτρεψαν την κυβέρνηση του Αφγανιστάν.

Οι οικογένειες των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου, οι οποίες πριν χρόνια είχαν κερδίσει μία δίκη εναντίον των Ταλιμπάν, ζητούν έκτοτε την κατάσχεση αυτών των χρημάτων προκειμένου να αποζημιωθούν, όπως είχε κρίνει το δικαστήριο.

Όμως ο δικαστής Τζορτζ Ντάνιελς αποφάσισε χθες ότι τα ομοσπονδιακά δικαστήρια των ΗΠΑ δεν έχουν τη δικαιοδοσία για να κατάσχουν αυτά τα χρήματα.

“Οι Ταλιμπάν και όχι η πρώην ισλαμική δημοκρατία του Αφγανιστάν ή ο αφγανικός λαός πρέπει να πληρώσουν για τις ευθύνες των Ταλιμπάν στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου”, εκτίμησε.

Παράλληλα σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό δικαστή, το Σύνταγμα των ΗΠΑ “εμποδίζει” να δοθούν τα χρήματα αυτά στις οικογένειες διότι αυτό θα σήμαινε ότι η χώρα αναγνωρίζει τους Ταλιμπάν ως νόμιμους κυβερνώντες του Αφγανιστάν.

Μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους ισλαμιστές καμία χώρα δεν έχει αναγνωρίσει την κυβέρνηση των Ταλιμπάν.

Μετά το πάγωμα 7 δισεκ. δολαρίων (6,6 δισεκ. ευρώ) περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν από την Ουάσινγκτον, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε το 2022 ένα σχέδιο το οποίο προέβλεπε τα μισά από αυτά τα χρήματα να πάνε για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν και τα υπόλοιπα για την αποζημίωση των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα