ΕΥΖην

Ιδανικό σώμα: Αυτά πρέπει να ξέρουμε για να το «χτίσουμε»


Το «χτίσιμο» του ιδανικού σώματος δεν είναι απλή, ούτε μονοδιάστατη υπόθεση. Δεν φτάνει δηλαδή, ούτε μόνο η άσκηση, ούτε η καλή διατροφή. Χρειάζεται συνδυασμό τους και όχι μόνο για το καλύτερο αποτέλεσμα. 

Ο *Άκης από τη CTfivepercent Nutrition Team μάς παρουσιάζει έναν «οδηγό» στον δρόμο προς τον στόχο του ιδανικού σώματος: 

  1. Κατάλληλη δίαιτα: Ελκυστικό σώμα θεωρείται αυτό που δεν περιλαμβάνει περιττά κιλά και λίπος. Ένας τρόπος για να το πετύχετε αυτό είναι η δίαιτα. Σε προηγούμενα άρθρα έχουν δοθεί πληροφορίες για αποτελεσματικές δίαιτες, όπως η κετογονική κλπ. 
  2. Αύξηση μεταβολισμού: Ένας τρόπος για να αδυνατίσετε είναι να αυξήσετε τον βασικό μεταβολισμό σας. Ο μεταβολισμός είναι κατά κάποιο τρόπο ο ρυθμός καύσης θερμίδων. Μερικά άτομα έχουν χαμηλό μεταβολισμό και για αυτό παίρνουν εύκολα κιλά. Τα καλά νέα είναι ότι ο μεταβολισμός φτιάχνεται με τροφές με αρνητικές θερμίδες. Οι τροφές με αρνητικές θερμίδες είναι αυτές που ο οργανισμός καταναλώνει περισσότερη ενέργεια για να τις αφομοιώσει, σε σχέση με την ενέργεια που παίρνει από αυτές. Έτσι κατά κάποιο τρόπο όσο περισσότερα τρόφιμα με αρνητικές θερμίδες τρώει ένα άτομο τόσο θα αδυνατίζει.
  3. Βότανα για αδυνάτισμα: Και όμως! Όσον αφορά το αδυνάτισμα μπορείτε να δοκιμάσετε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας και ορισμένα βότανα που αδυνατίζουν.Τα βότανα αυτά μπορούν να αυξήσουν το μεταβολισμό και να διευκολύνουν την καύση του λίπους.
  4. Σύσφιγξη σώματος – επιδερμίδας: Ένα πολύ ωραίο σώμα χρειάζεται να είναι και σφιχτό. Ειδικά η γυμναστική χαρίζει ζωντάνια, βελτιώνει τη διάθεση, αυξάνει την αυτοπεποίθηση και σίγουρα βελτιώνει την εικόνα του σώματος. Αν θέλετε να αποκτήσετε ένα ελκυστικό και καλλίγραμμο σώμα, τότε μάλλον θα πρέπει να ασχοληθείτε με διάφορες ασκήσεις! Η αερόβια γυμναστική είναι βασική.
  5. Δείκτης μάζας σώματος: Αυτή η μέθοδος, που χρησιμοποιείται συχνότατα από γιατρούς και διαιτολόγους, υπολογίζει κατά προσέγγιση το ποσοστό του σωματικού μας λίπους, βάσει του ύψους και του βάρους. Η φυσιολογική ένδειξη του ΔΜΣ είναι από το 18,5 μέχρι το 24,9, ενώ ένας ΔΜΣ κάτω του 18,5 θεωρείται λιποβαρής. Από 25 μέχρι 29,9 θεωρείται υπέρβαρος, ενώ άνω του 30 θεωρείται παχύσαρκος.
  6. Σωστή αναπλήρωση: Το φαγητό έχει άμεση επίδραση στα αποτελέσματα που βλέπετε. Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε μια καλή ισορροπία υδατανθράκων, καλών λιπαρών και πρωτεϊνών κάθε μέρα. Για μεγαλύτερα οφέλη, καταναλώστε πρωτεΐνη μέσα σε 30 λεπτά από την προπόνησή σας (ειδικά τις ημέρες αντοχής) και καταναλώστε μια μικρή ποσότητα υδατανθράκων μετά την προπόνηση για να σας βοηθήσει στην αποκατάσταση του γλυκογόνου των μυών του σώματος.
soma

Ιδού και οι απαντήσεις σε μερικά συνηθισμένα ερωτήματα: 

  • Όσο πιο γρήγορα και έντονα γυμνάζομαι, τόσο πιο πολύ αδυνατίζω; ΜΥΘΟΣ! Αυτό που έχει σημασία είναι η συνολική καύση θερμίδων και ναι, στις μεγάλες εντάσεις δαπανάς περισσότερη ενέργεια. Όμως ειδικά αν είσαι αρχάριος, καλό είναι να γυμνάζεσαι σε μέτριες εντάσεις (55-75% της μέγιστης καρδιακής σας συχνότητας), για αρκετό χρονικό διάστημα (πάνω από 20 λεπτά).Oι υψηλές εντάσεις κουράζουν εύκολα τον οργανισμό και καταπονούν το σώμα μυοσκελετικά.
  • Για να χάσω βάρος πρέπει να κάνω αερόβια και αναερόβια άσκηση; ΑΛΗΘΕΙΑ! Μπορεί η αερόβια να καίει περισσότερες θερμίδες όμως η μυϊκή ενδυνάμωση βοηθά να καις θερμίδες ακόμα και όταν δεν γυμνάζεσαι. Επίσης, το γραμμωμένο σώμα δείχνει πιο λείο, όμορφο κι αδύνατο.
  • Για να αδυνατίσω, να τρώω μία φορά την ημέρα; ΜΥΘΟΣ! Έτσι το μόνο που θα πετύχεις είναι να μειώσεις τον μεταβολισμό σου. Χώρισε τα γεύματα σε 3-5 μικρότερα σε ποσότητα.

Πολλοί ψάχνουν να βρουν εύκολους τρόπους, ώστε να μειώσουν τις θερμίδες που λαμβάνουν. Στο εμπόριο κυκλοφορούν ένα σωρό προϊόντα που υπόσχονται τη μείωση του βάρους, ενώ στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλές δίαιτες που υπόσχονται τρανταχτά αποτελέσματα, αλλά συχνά διαψεύδουν τις ελπίδες. 

Να θυμάστε ότι ο αρμονικός συνδυασμός γυμναστικής και διατροφής αποτελεί ένα όπλο στο κυνήγι του ιδανικού σώματος.

* Ο Άκης (CT fiveprcent - Nutritionteam) είναι Personal Trainer, Προπονητής Σωματικής Διάπλασης και Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.
facebook: CTfivepercent-Nutritionteam Akis
Instagram: ct_fiveper_nutritionteam_akis