Πολιτική

Ιατρικός τουρισμός με τζίρο δισ. ευρώ


Η βιομηχανία του ιατρικού τουρισμού ευημερεί. Ο παγκόσμιος κύκλος εργασιών της έχει υπολογιστεί στα 45 δισ. ευρώ με κύριους μοχλούς ανάπτυξης  χώρες όπως  η Ινδία.  Στην πραγματικότητα  , σιγά αλλά σταθερά , ανατρέπεται μία τάση η οποία είχε διαμορφωθεί  δεκαετίες πριν.

Κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, οι ασθενείς που προέρχονταν από αναπτυσσόμενες χώρες διάβαιναν τις πύλες των δυτικών νοσοκομείων για να τύχουν υψηλού επιπέδου περίθαλψης, που δεν υπήρχε στις χώρες τους. Πλέον, παρατηρείται μια αναστροφή της τάσης . Το κόστος της υγείας απογειώνεται στις ΗΠΑ, οι λίστες αναμονής μεγαλώνουν σε ορισμένες ευρωπαϊκές.

Έτσι, για τους  αμερικάνους αλλά και για τους ευρωπαίους η ανάγκη  για  γρήγορη και φθηνή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη έγινε επιτακτική. Η λύση  βρέθηκε στις αναδυόμενες αγορές  όπως για παράδειγμα  η Ινδία. Σύμφωνα με το Deloitte Center for Health Solutions, το 2012, περισσότεροι από 1.600.000 Αμερικανοί επιχείρησαν ένα «νυστεροσαφάρι», συνδυάζοντας τουρισμό και εγχείριση. Ο κλάδος γνωρίζει μια ξέφρενη ανάπτυξη, της τάξης του 35%.

Η ιατρική  ινδικού τύπου  προβλήθηκε  ως η εναλλακτική λύση  τα δυτικά συστήματα υγείας. Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, έχει δρομολογηθεί μια μεταφορά οικονομικής δραστηριότητας. Μάλιστα, ορισμένες αμερικανικές ασφαλιστικές εταιρείες, όπως η Blue Cross, η Blue Shield ή η Aetna έχουν εξοικονομήσει σημαντικά ποσά εντάσσοντας διακριτικά τις ινδικές κλινικές –ή κλινικές άλλων αναπτυσσόμενων χωρών- στον κατάλογο των συμβεβλημένων με αυτές ιατρικών μονάδων.

Το ινδικό ιατρικό προϊόν έχει όλα τα γνωρίσματα της βιομηχανίας.  Νοσοκομειακά συγκροτήματα  κτισμένα σε μεγάλες εκτάσεις γης  κτισμένα στις παρυφές μεγάλων πόλεων που έχουν αεροπορική σύνδεση με ολόκληρο το κόσμο γεμίζουν  από πελάτες-ασθενείς από τη Μέση Ανατολή, την Ασία, την Αφρική, τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική.

Ιδιωτικές κλινικές αυτού του τύπου κατασκευάζονται σχεδόν σε κάθε περιοχή της Ινδίας, με την υποστήριξη της πολιτικής ηγεσίας, η οποία επιθυμεί να ενθαρρύνει με φορολογικές απαλλαγές και την παροχή διάφορων άλλων πλεονεκτημάτων   τις ιατρικές υπηρεσίες που παρέχονται σε ξένους ασθενείς .Σε αυτές της μονάδες εργάζονται χειρουργοί διεθνούς φήμης , ενώ πλήθος στελεχών έχει αναλάβει τον συντονισμό του τουριστικού και του ιατρικού πακέτου.

Πηγή:paratiritis.gr

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις