Διεθνή

Ιαπωνία: Αναπτυξιακό πακέτο 13,2 τρισ. γιέν


Αναπτυξιακό πακέτο ανακοίνωσε η ιαπωνική κυβέρνηση. Περιλαμβάνει κονδύλια για την τόνωση του κλάδου ψηφιακής τεχνολογίας και για την αντιμετώπιση ζημιών από φυσικές καταστροφές.

Το πακέτο στοχεύει στην αποκατάσταση των καταστροφών που προκάλεσαν  τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα και  την ενίσχυση του ήδη προηγμένου τεχνολογικού κλάδου της χώρας.

Είναι το πρώτο πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης που ανακοινώνεται από το 2016. Το ποσό που θα προσφερθεί είναι 13,2 τρισεκατομμύρια γιεν (121 δισ. δολάρια).

Το ποσό αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν δοθεί από την οικονομική κρίση του 2008-2009 καθώς η Ιαπωνία προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες που προκαλεί η αδυναμία της παγκόσμιας οικονομίας, την επιβάρυνση που προκάλεσε η ενίσχυση του φόρου κατανάλωσης και να αντικρούσει  τον κίνδυνο μείωσης των επιδόσεων της οικονομίας  μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο, το καλοκαίρι του 2012.

«Για το πρώτα οικονομικά κίνητρα της εποχής Reiwa (εποχή του νέου αυτοκράτορα της Ιαπωνίας, Ναρουχίτο), έχουμε καταφέρει να συνδυάσουμε ένα κατάλληλα ισχυρό πακέτο»,  δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Αμπε στους κυβερνητικούς αξιωματούχους, πριν από τη σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου για την έγκριση του προγράμματος.

«Οι τρεις πυλώνες αυτής της δέσμης κινήτρων είναι η ανάκαμψη, η ανασυγκρότηση και η ασφάλεια από φυσικές καταστροφές, η υποστήριξη για την αντιμετώπιση του κινδύνου οικονομικής επιβράδυνσης”επισήμανε ο Αμπε.

Διαβάστε επίσης